Haberler

Sinop'ta Ramazan Geleneği "Helesa"

SİNOP (AA) 24.07.2013 - Sinop'a özgü önemli bir gelenek olan ve her yıl ramazan ayının 15'inci gününde düzenlenen "sellime çıkma" ya da "Helesa" nedeniyle Sinop sokaklarında renkli görüntüler oluştu.

Vali Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Coşkun, Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği Başkanı İsmail Hakkı Gülenç, derneğin Onursal Başkanı Özer Gürbüz'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, iftardan sonra Sinop tersane mevkisinde toplandı.

Vali Köşger   burada yaptığı konuşmada, "Helesa"nın Sinop için önemli bir gelenek olduğunu belirterek, "Sinop'ta kendine özgü, kendine yakışır güzellikte bir gelenek oluşmuş. Ağaç kökler üzerinde büyür, geleneğini yaşayan geleceğini sağlam tutar. Sizler bu geleneği yaşayan, geleceği yaşatan insanlarsınız. Geleneğinizi güzelce yaşıyorsunuz, yaşatıyorsunuz, gelececek kuşaklara aktarıyorsunuz. Gelecek daha parlak ve güzel olacak. Buna vesile olan, geleneklerimizi yaşatan herkese şahsım ve Valiliğim adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Etkinliği düzenleyen Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği adına konuşan Onursal Başkan Özer Gürbüz ise "Helesa" geleneğinin her yıl ramazan ayında tekrarlandığın,  Helesa'nın öyküsünün fırtınadan kaçarak Sinop limanına sığınan gemicilere dayandığını söyledi.

Her yıl ramazan ayında tekrarlanan bu geleneğin, gelecek nesillere de aktarılacağını  ifade eden Gürbüz, iki gece sonunda toplanan paraların Yardımseverler Derneği'ne verileceğini belirtti.

Daha sonra süslenen maket kayık omuzlarda taşınarak sokak sokak gezdirildi. "Helesa, yelesa, heyemola yusa, yusa hop" diye mani söylenerek bahşiş toplandı.

Vatandaşlar balkonlardan ve pencerelerden maket kayığın içine bahşiş atarken, bazıları da geleneğe uygun olarak bahşişlerini mendile sarıp, düştüğü yer görülsün diye de mendilin ucunu yaktı.

Vali Yavuz Selim Köşger'in evinin kapısını çalan helasacılara Vali Köşger, bahşiş verdi.

-Geleneğin hiyakesi

Fırtınadan kaçan ve Sinop limanına sığınan gemicilerden kaldığı söylenen "Helesa"nın hikayesi şöyle:

"Çok eski dönemde fırtınadan kaçarak Sinop limanına sığınan bir geminin tayfaları kış şartları nedeniyle haftalarca burada mahsur kalınca, erzakları tükenir. Kimseden bir şey isteyemedikleri için çaresiz kalan tayfalar, sonunda bir filikayla kente çıkıp, ellerinde fenerle evleri dolaşarak "Helesa, yelesa, heyemola yusa, yusa hop" diye mani söyleyerek yardım toplar."

Helesa'nın bu öyküden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tam olarak bilinmese de gelenek Sinop'ta bu hikayeye dayandırılarak yaşatılıyor. - Sinop

Kaynak: AA / Güncel

Osman Coşkun Baki Ergül Sinop Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title