Haberler

Şevval Sam, Nazım Hikmet İçin Söyledi

Ünlü Türk şairi Nazım Hikmet Ran'ın, ölümünün 51. yılında Moskova'da düzenlenen anma törenleri kapsamında Şevval Sam sahne aldı.

Nazım Hikmet Kültür Vakfı'nın katkıları ve Rus Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) organizasyonuyla Moskova'da sabah erken saatlerde şairin mezarının bulunduğu Novodeviçi Mezarlığı'nda başlayan anma törenleri, akşam da sanatçı Şevval Sam'ın verdiği konserle son buldu. Rus Türk İşadamları Birliği bünyesinde kurulan Nazım Hikmet Anma Komitesi'ne başkanlık yapan iş adamı Ali Galip Savaşır, açılış konuşması yaptı. Gecede Türk-Rus ilişkilerine verdiği önemli katkılarından dolayı Türkolog Svetlana Uturgauri'ye de bir plaket verildi. Uturgauri, yaptığı konuşmada, "Türkolog olarak şunu söyleyebilirim; insan yabancı bir halkın dilini, tarihini, kültürünü, dinini bilirse, bu halkı ve onun memleketini sevmeye başlar. Biz Rusya Türkologları, daha gençliğimizden başlayarak bu sevgiye hocalarımızdan aldık. Bunda Nazım'ın da etkisi çok büyüktür. Nazım, sadece büyük bir dünya şairi değil kocaman bir insandı. Halkını vatanını delice severdi. Bizim Türkiye'ye olan sevgimizde Nazım'ında büyük bir payı var. ve bu, bugün bize 'yaşasın Türkiye, yaşasın Türk halkı' deme hakkı veriyor" dedi. Svetlana Uturgari'nin konuşması büyük alkış aldı.

Daha sonra sahneye çıkan Tiyatro ve sinema oyuncusu Işık Yenersu da Nazım Hikmet'in 'Beyazıt Meydanı'ndaki Ölü' isimli şiirini seslendirdi. RTİB Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan ise yaptığı konuşmada, 15 seneden fazla bu geleneği devam ettirdiklerini ve bundan sonrada devam ettireceklerini belirterek, "Nazım, bundan sonra da herhalde 50 değil, 100, 150 değil 500 yıl daha yaşayacak" dedi.

Gecenin sonunda sahneye çıkan sanatçı Şevval Sam da, "Bu akşam Nazım'ın ruhuna memleket havaları yollayacağız. Umarım dinliyordur, bizi duyuyordur. En azından kalbimiz onun bütün güzel açık sözleri ile dolacak bu akşam. O vatan hasretini bitirmeyi inşallah biraz serinletmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. Şevval Sam, Nazım severlere unutulmaz bir gece yaşattı. - Moskova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şevval Sam Ali Galip Moskova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title