Haberler

Demirtaş: Sınırları Kardeşlik Sınırına Dönüştürebiliriz

Güncelleme:

BDP Eşbaşkanı, Mardin’de yaptığı konuşmada, Nusaybin’deki sınırın hem ticarete hem de insani yardım geçişine açılmasını beklediklerini söyledi.

Demirtaş, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP Mardin İl Başkanı Raşet Kaymaz ile Nusaybin'e gelerek burada ziyaretlerde bulundu. Nusaybin Belediyesi'nden sonra yeni Kaymakam Abdulhalim Canı ziyaret eden Demirtaş ve beraberindekiler daha sonra BDP Nusaybin ilçe binasına geçti. İlçe binasında toplanan kalabalığa konuşan Demirtaş, Suriye halkının kendi iradesiyle yönetimini oluşturduğunu ve Türkiye’nin burasıyla 800 kilometre kara sınırının olduğunu ifade etti. Türkiye'nin en uzun kara sınırının mayınlı ve tel örgülerle çevirili olduğunu belirten Demirtaş, sınırları kardeşlik sınırına dönüştürebileceklerini, bunun içinde çalıştıklarını diye getirdi. Demirtaş, "Öcalan’la İmralı'da yaptığımız son görüşmede de bu sınırları halkları bir birinden ayıran mayınlı ve tel örgülü sınırdan çıkartabiliriz bir barış ve kardeşlik sınırı yapabiliriz diyordu kendisinin çağrısı budur" dedi. Gerek PYD yetkileri gerek oradaki yüksek konseyin Türkiye ile diyalog halinde sorunları çözmek istediğini savunan Demirtaş, "Türkiyede’ki hükümetin bu diyaloğu geliştirmesini biz istiyoruz. En kısa zamanda Nusaybin’deki sınırın hem ticarete hem insani yardım geçişine açılmasını bekliyoruz, biz bu konuda girişimlerimizi sürdürüyoruz. Sınırı kontrolünde bulunduran Esad güçleri de bu konuda işlerin böyle yürümediğini öğrenecekler ve o sınırı kime teslim etmeleri en kısa zamanda öğrenecekler" diye konuştu. Suriye ve Mısır’daki katliamları, zulmü durdurmak için kendilerinin bütün halklarla el ele vermek zorunda olduklarını vurgulayan Demirtaş, "Bizim için Arap'ı, Türk'ü, Laz'ı, Çerkez'i, Süryani'si fark etmez. El ele vereceğiz çünkü, katliam hepimize yapılıyor bugün Mısır'da, Suriye'de Şam’da, Halep’te, Dakka’da Libya’dan Lübnan ve Filistin’e kadar yaşanan bütün katliamlarda zulüm gören halkların kendisidir mazlumların kendisidir bizi hiç birinin arsına fark ve ayırım yapmıyoruz. Birilerinin yaptığı gibi Türk'ü, Kürt'ü, Aleviliği ve Şiiliği birbirinden ayıramayız. Hepimiz eziliyorsak hepimiz el elle vereceğiz ve bu bölgede barışı inşa edeceğiz. Oradaki çetelere destek sunan oradaki çeteleri lojistik olarak besleyen bütün guruplarında artık kendine çeki düzen vermeleri lazım. Bu işin böyle yürümeyeceğini bilmeleri lazım. Özelikle Ceylanpınar’da bulunan bazı aileler bazı vakıflar ve dernekler ne yaptığını iyi bilmelidirler" şeklinde konuştu.

Açıklamadan sonra Demirtaş ve beraberindeki heyet, Nusaybin sınırında incelemelerde bulunurken, yetkilerden sınır kapısı hakkında bilgi aldı. Demirtaş, kentlerden toplanan insani yardım ve Nusaybin sınırında bulunan iki ambulansın sınırın öbür tarafında yardıma muhtaç olan insanlara gönderilmesi için çalışma yaptıklarını belirtti. Demirtaş, "Burada belediye başkanlarımız insani yardımlar üzün süredir koordineli ediyorlar. Türkiye PYD ile diplomatik temas geliştirince Esad güçleri buradaki sınırı insani yardıma kapattı. Bu kabul edilebilir değil. Biz Esad güçlerinin de bu baskıcı faşizan anlayışıyla orada uzun süre tutunmayacağını biliyoruz. İnşallah Esad rejimi de en kısa zamanda bertaraf olup gidecektir. Ve bu sınırlar halkların geçişine açılacaktır. Bu kapılara tel örgülere gerek kalmayacaktır. Bunları hep birlikte inşallah göreceğiz" ifadelerini kullandı.

ABDULLATİF ALTUNKAYNAK

MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Erol Dora Türkiye Suriye Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title