Haberler

Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin Atak Projesinde Karara Varması

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Atak İhalesinin Güney Afrika Firmasına Verilmemesinin, Öncelikle Aradaki Fiyat Farkının İzah Edilemeyecek Kadar Yüksek Olmasından Kaynaklandığını İfade Etti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ATAK ihalesinin Güney Afrika firmasına verilmemesinin, öncelikle aradaki fiyat farkının izah edilemeyecek kadar yüksek olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının ardından, toplantıda alınan kararları açıklayan Milli Savunma Bakanı Gönül, değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde yüklenici firmalar ile sözleşme imzalamak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yetkili kılındığını söyledi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) projesinde daha önce kısa listeye alınan Denel ve Agusta/Westland firmalarının tekliflerinin değerlendirilmesi sonucunda TAI ana yükleniciliğinde Agusta/Westland firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini belirten Gönül, 12 yıl devam eden bu sürecin bugün alınan kararla sonuçlandırıldığını ifade etti. Bakan Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın modern ana muharebe tankı ihtiyacının karşılanması amacıyla başlatılan Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi'nde ise Otokar firması ile sözleşme görüşmesine başlanmasına karar verildiğini söyledi. Gönül, Türkiye'de ilk defa bir 'milli tank' yapılacağını vurguladı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan 16 adet bot tedarikine ilişkin yeni tip karakol botu tedarik projesinde tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda Dearsan firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini kaydeden Gönül, "Bu da çok önemli bir karar. Çünkü 56 metre boyundaki, bir harp gemisi sayılabilecek bot Türkiye'nin imkanları ile yapılacak" dedi. Projenin maliyetinin 400 milyar Euro olduğu bildirildi.

Gönül, ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığı SAR 35 botları modernizasyonu ihtiyacının karşılanması amacıyla başlatılan projede alınan tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda İstanbul Denizcilik firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri 10 yıllık temin-tedarik programı çerçevesinde ihtiyaç belirleme çalışmaları tamamlanmış olan 3 adet projenin Savunma Sanayi Müsteşarlığı sorumluluğunda başlatılmasının karar altına alındığını söyleyen Gönül, bu çerçevede Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olarak taktik tekerlekli araç, Genelkurmay Başkanlığı ihtiyacı olarak mesaj evrak ve dağıtım sistemi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olarak Denizaltı Dalış Simülatörü projelerinin başlatılmasına karar verildiğini ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yetkili kılındığını ifade etti. Gönül son olarak Refakatte Karıştırma, Dikey Atışlı Kısa Menzilli Füze Sistemi ve Hedef Podu Tedariği ve Entegrasyonu projelerine ihtiyaç kalmadığının değerlendirildiğini ve bu projelerin iptal edilmesine karar verildiğini dile getirdi.

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Gönül, Turna Projesi'nin toplantıda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, bunun için İcra Komitesi kararına ihtiyaç olmadığını, bu projenin daha sonra gündeme geleceğini söyledi.

ATAK Projesi kapsamında kaç helikopterin üretileceği sorusu üzerine Gönül, şu andaki çalışmaların 50 helikopter için olduğunu, projenin maliyetinin ise 2.7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Milli Tank Projesi'nde ise sayının belli olmadığını kaydeden Gönül, henüz tasarım geliştirme aşamasında olunduğunu, tasarım geliştirme projesi için öngörülen rakamın 500 milyon dolar olduğunu belirtti. Önce prototipin ortaya çıkacağını bildiren Gönül, prototip ortaya çıkmadan rakam veremeyeceklerini söyledi.

'İlk helikopterin ne zaman Türkiye'ye teslim edilmesi bekleniyor?' sorusu üzerine Gönül, Türkiye'ye teslim edilmesinin sözkonusu olmadığını belirterek, "Çok önemli birşey oldu. Yüklenici olarak karşımızda bir Türk firması var. TAI var. İtalyanlar alt yüklenici. Demek ki bundan sonra bu helikopter Türkiye'de üretilecek. İtalyan-Türk ortak yapımı olacak ve ismi de T-129 olacak" ifadelerini kullandı.

Gönül, Güney Afrika'nın Denel firmasının ürettiği helikopterlerin motorlarının Fransa tarafından imal edildiğinin hatırlatılması ve 'İhalenin Güney Afrika firmasına verilmemesinin sebebi Fransa ile yaşanan soykırım gerginliği olabilir mi?' sorusu üzerine, "Pek çok şey değerlendirildi ama en önemli husus aradaki fiyat farkının izah edilemeyecek kadar yüksek olması" şeklinde konuştu.

Gönül, ABD'den 30 adet F-16 alımı konusunda yaşanan soruna ilişkin soru üzerine, F-16 ile ilgili şu anda bir İcra Komitesi kararına gerek olmadığını, geçen İcra Komitesi toplantısında Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yetkili kılındığını hatırlattı. Müzakerelerin devam ettiğini kaydeden Gönül, "Buradaki temel amacımız, yeni F-16'ların da Türkiye'de üretilmesidir. Önce imal edelim, sonra nerde uçacağına karar veririz" diye konuştu.

(ZÇ-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title