Haberler

Sarıveliler'de Bitki Üretim Alanları İncelendi

Güncelleme:

Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Öztiryaki, İl Özel İdaresi'nce desteklenen Sarıveliler ilçesinin yaylalarında organik olarak yetiştirilen tıbbi aromatik bitkileri yerinde inceledi.

Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Kan, Sarıveliler Ziraat Odası Başkanı Halil Kulak, Sarıveliler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ve çiftçiler ile birlikte üretim alanları gezildi. İncelemeler sırasında sahadan toplanan tıbbi aromatik bitkiler İl Müdürü Öztiryaki tarafından Vali Murat Koca'ya sunuldu. Çalışmayla ilgili açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Öztiryaki, "Sarıveliler ilçemizin de içinde bulunduğu Taşeli bölgesi coğrafi konumu, iklim şartları ve arazi yapısı yönünden tarımsal üretimi kısıtlayan faktörlerin etkisi altındadır. Bu bölgede yaşayan insanlarımızın geçim kaynağını hayvancılık ve meyvecilik oluşturmaktadır. Üreticilerimizin genellikle küçük ve parçalı olan tarım arazilerinden elde ettikleri gelirleri düşük olup, bunu artırmanın yollarını aramak zorundayız. Bu anlamda çiftçilerimizin gelirlerinin artırılmasında tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinin yapılmasına önem vermekteyiz. Bu bitkilerin üretim alanının çoğalması ve kalitesinin artırılması ile tarımsal üretim açısından sorunlu olarak gördüğümüz küçük ve parçalı araziler ekonomiye kazandırılmış olacaktır. Taşeli bölgemizde tıbbi adaçayı, dağ çayı, kantaron, lavanta, fesleğen, melisa, ve kekik gibi tıbbi aromatik bitkilerin bin 200-bin 900 metre rakımlar arasında organik olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şu an için 100 dekar alanda üretimi yapılan bu bitkilerin ekiliş alanlarının genişletilmesi ve üretim yapan çiftçi sayısının artırılması ile birlikte üretim artacak ve ileriye dönük olarak bu ürünlerin ambalajlama ve paketleme tesislerinin de kurulması söz konusu olacaktır. Ülkemizde tıbbi aromatik bitkilerin çok geniş kullanım alanları bulunmamakla birlikte daha çok bitkisel çay olarak değerlendirilmektedir. Ülkemiz ilaç sanayi açısından çok büyük öneme sahip olan bu ürünler genellikle ithalat yoluyla tedarik edilmektedir.

İlimiz açısından önemli gelir kaynaklarından birisi de meyveciliktir. Meyveciliğimizin geliştirilmesi için müdürlüğümüzce eğitim ve yayım faaliyetlerinin yanı sıra İl Özel İdaresi destekleri ile fidan temin edilerek çiftçilerimizin yeni ve modern bahçeler tesis etmelerine yardımcı olunmaktadır. Bu kapsamda Karaman merkez ve Taşeli bölgelerimizdeki meyvecilik ile uğraşan çiftçilerimizin ihracata yönelik modern kiraz bahçeleri kurabilmeleri için yüzde 50 İl Özel İdaresi destekli Kiraz Fidanı Dağıtım Projesi Müdürlüğümüzce hazırlanarak 22 bin 500 kiraz fidanının karşılanması için İl Özel İdaremize gönderilmiştir. Ayrıca 2013 yılında gerçekleştirilmek üzere organik olarak tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilerimizin organik bal üretimi yapmalarını da sağlamak üzere arılı kovan dağıtımı yapılması planlanmıştır. Bu konuda proje hazırlanarak Bakanlığımıza ve İl Özel İdaremize sunulacaktır. İlimizin tarım ve hayvancılık faaliyetlerini geliştirmek amacıyla Karaman merkez Narlıdere ve Çatak köyleri ile Ermenek ilçesi Katranlı ve Tepebaşı köylerinde çiftçilerimize dağıtılmak üzere yüzde 80 İl Özel İdaresi destekli hazırlanan seracılık projesinin ihalesi İl Özel İdaresince yapılmış ve ihaleyi alan firma tarafından seraların yapım işine başlanmıştır. Sayın Valimiz ve Milletvekillerimizin destekleriyle Karaman çiftçimizin gelir seviyesini arttırmak amacıyla hazırladığımız projelerimiz ve çalışmalarımız devam edecektir" dedi. - KARAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Konya Selçuk Üniversitesi Mehmet Öztiryaki Sarıveliler Karaman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title