Haberler

Şapinuva'da Kadın Çiftçiler İş Hayatına Katılıyor" Projesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca finanse edilen "Şapinuva'da kadın Çiftçiler iş Hayatına Katılıyor" projesi kapsamında Çorum'un Ortaköy ilçesinde kurulan pekmez üretim tesisi açıldı.

İlçede 2 bin 250 dönüm arazide üretilen üzümün pekmeze dönüştürülerek ilçeye bir marka kazandırılması ve ayrıca kadınlara da yeni bir istihdam olanağının sağlanması amacıyla kurulan tesisin açılış töreninde, proje kapsamında pekmez yetiştiriciliği kursuna katılan 41 kadına da sertifikaları verildi.

Törende konuşan Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Ortaköy'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İŞ-KUR İl Müdürlüğünce ortaklaşa hayata geçirilen "Şapinuva'da kadın Çiftçiler iş Hayatına Katılıyor" projesi kapsamında ilçede 41 ev kadınına pekmez yetiştiriciliği kursu verildiğini söyledi.

Proje kapsamında ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Kadın Çiftçilere Tarımsal Yayım" projesi kapsamında hibe desteği alınarak pekmez üretim tesisi kurulduğunu ifade eden Kılıç, "Buradaki çiftçilerimize ayrıca valiliğimiz aracılığıyla 20 bin üzüm fidesi dağıtacağız. Böylelikle Ortaköy ilçemize yeni bir gelir kapısı kazandırmış oluyoruz." dedi.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt da kadınların ekonomiye katılmasını önemsediğini söyledi.

Kadınların da ülke üretimine katkı sağlamasıyla Türkiye'nin gelişim hızının artacağına dikkat çeken Kurt, "Burada güzel bir tesisin açılışını yapıyoruz. Ancak önemli olan üreticilerimiz. Üreticiler olmasa, bunun gibi bin tane bina yapsak bir anlamı yok. Dolayısıyla sizler ürettikçe bizler de yanınızda olacağız." diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı ise Çorum'da üzüm yetiştiriciliğinin milattan önce iki binli yıllara dayandığını ifade etti.

Kentteki tarihi buluntularda Hitit Devleti döneminde üzüm yetiştiriciliğine önem verildiğinin tespit edildiğini dile getiren Sarı, dolayısıyla Çorum'un üzüm bağları konusunda köklü bir tecrübeye sahip olduğunu aktardı.

Bu düşünceden hareketle, Çorum'u üzüm ve üzüm pekmezi konusunda marka yapmak amacıyla hazırladıkları projenin bakanlık tarafından da desteklendiğini belirten Sarı, şunları kaydetti:

"Bugün açılışını yaptığımız tesis, klasik metotlarla değil, modern üretim tekniklerini kullanarak pekmez üretimi yapılmasını sağlayacaktır. Tesisimiz, sap alma ünitesi, sıkma presi, şıra depolama tankı, filtre, vakum kazanı, buhar kazanı, soğutma ünitesi ve dolum ünitesinden oluşan bir üretim tesisidir. Günlük 5 ton üzüm sıkma kapasitesine sahip olan tesisimiz, 2 bin 500 kilogram şıra elde edecek olup, günlük bin 250 kilogram pekmez üretecek kapasitededir. Tam kapasite çalıştığında tesisimizin günlük 20 bin lira kar edeceği öngörülmektedir."

Törende kurdele kesilerek dua edilmesinin ardından pekmez üretim tesisi gezildi.

Kaynak: AA / Güncel

Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt Necmeddin Kılıç Çorum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title