Haberler

Şanlıurfa'dan Van'a 12 Kamyon ve 5 Tır'lık Yardım

Şanlıurfa'da Valilik tarafından başlatılan kampanya kapsamında toplanan 12 kamyon gıda ve 5 TIR izolasyon malzemesi, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç başkanlığındaki kafile ile Van'a götürülerek teslim edildi.

Şanlıurfa'da Valilik tarafından başlatılan kampanya kapsamında toplanan 12 kamyon gıda ve 5 TIR izolasyon malzemesi, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç başkanlığındaki kafile ile Van'a götürülerek teslim edildi. Yardımı teslim alan Van Valisi Münir Karaloğlu, 7.2 ve 5.6'lık depremlerle sarsılan Van'da ailerin halen evlerine giremediğini ve yardıma ihtiyaçlarının bulunduğunu söyledi.

Van'da meydana gelen depremler sonrası Şanlıurfa'da Vali Celalettin Güvenç'in öncülüğünde; 'Van Üşümesin Şimdi Yardım Zamanı' sloganıyla yardım kampanyası düzenlendi. Sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşların katkı verdiği kampanyada 3 milyon lirayı aşkın maddi ve ayni bağış toplandı. Toplanan yardımlar cuma günü içerisinde 3 bin 500 aileye ulaştırılacak şekilde paketlendi. 3 bin 500 aileye verilecek gıda paketleri 12 kamyon, çadırlarda su sızmasını önlemek için 5 TIR izolasyon malzemesi Van'a gönderildi.

Şanlıurfa KAFİLESİ TESLİM ETTİ

Kamyon ve TIR'ların yola çıkmasının ardından aynı gece, aralarında Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, İl Müftüsü Ramazan Tahiroğlu, sivil toplum örgütü temsilcileri, bürokratlar ve gazetecilerden oluşan 40 kişilik kafile, otobüs ile Van'a hareket etti. Şanlıurfa kafilesini Van Valisi Münir Karaloğlu ile Ağrı Valisi Ali Yerlikaya karşıladı.

YARDIMLAR DUALARLA TESLİM EDİLDİ

Şanlıurfa'dan toplanarak getirilen yardım malzemeleri, dün Van İl Özel İdaresi'nin B Kampusu'nda düzenlenen törenle teslim edildi. Van, Ağrı ve Şanlıurfa Valisi'nin hazır bulunduğu törende yardım malzemeleri Şanlıurfa Müftüsü Ramazan Tahiroğlu'nun yaptırdığı dua ile teslim edildi. Törende konuşan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Van'ın acısının millet olarak Türkiye'nin her yerinde yaşandığını vurgulayarak, "Milletimiz teyakkuz halinde, herkes Van'ın yaralarını sarmanın kaygısı içerisinde, Şanlıurfa'da bu noktada bir araya geldi, yardım topladılar. Van'dan gelen depremzede kardeşlerimizi bağırlarına bastılar. Bugün de 40 kişilik heyet olarak Van'da sizlerin yanındayız. Gelirken çorbada tuzumuz olsun inancıyla Şanlıurfa'lıların yaptığı 3 bin 500 gıda paketini 12 kamyonla getirdik. Yine çadırların tabanındaki su sızmalarını önlemek için 5 TIR izolasyon malzemesi gönderdik. Biz bu acıları paylaşıyoruz, bu kederli günde sevindirici olan milletimizin top yekun bu acıyı hissettirmesindir" diye konuştu.

Van VALİSİ: HALA YARDIMA İHTİYAÇ VAR

Van Valisi Münir Karaloğlu ise deprem felaketiyle sarsılan Van'da hala yardıma ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek şöyle konuştu:

"Biz iki büyük felaket yaşadık. Birincisi 23 Ekim'deki 7.2'lik deprem, diğeri 9 Kasım'daki 5.6'lık deprem. Bu iki felaketten sonra, Türkiye gerçekten Van'a aktı. Türkiye'nin her bölgesinden Van'a çeşitli yardımlar geldi. Bugün de dost bir şehir olan Şanlıurfa yaptığı yardım ile, 'peygamberler şehri' olduğunu bir kez daha gösterdi. Acılar paylaşarak azalır, bizim açımızı paylaştı Şanlıurfa şehri. Tabii ki hala depremin acıları devam ediyor. Van'da insanımız hala evine giremiyor, hala yardıma ihtiyacımız var. Bu yardımlar, bizim için Van halkı için önemliydi. Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun diyorum."

Şanlıurfa BELEDİYESİ ÇORBA DAĞITIYOR

Yardım malzemelerinin teslim edilmesinin ardından Van Sebze ve Meyve Hali'nde Şanlıurfa Belediyesi tarafından kurulan Çorba Evi ziyaret edildi. Günlük 4 ile 5 bin insana çorba ve ekmek dağıtımı yapılan noktada, Van Valisi Münir Karaloğlu, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba depremzedelere çorba dağıttı. Çorba almaya gelen depremzedelerin acılarını paylaşan Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Deprem felaketinin ardından personellerimizi göndererek burada her gün insanlarımıza çorba dağıttık. Gün boyu devam eden dağıtımda 4 ile 5 bin insanımıza çorba ikram ediyoruz. Şu an yaptığımız görüşmelerin ardından bölgede bize uygun görülecek yerde tahsis edilecek çadırda kuru fasulye ve pilav dağıtımı da yapacağız" dedi.

Van'DAN GÖÇ SÜRÜYOR

Öte yandan depremin vurduğu Van'da vatandaşlar, kış mevsimini farklı şehirlerde geçirmek için göç etmeye de devam ediyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gözetiminde göç etmek isteyen aileler, işlemlerinin yapılmasının ardından Van Sebze ve Meyve Hali'ndeki otobüsler ile gidecekleri şehre yollanıyor. Hafta sonu çocuklarıyla birlikte başvuran yaklaşık 60 kişi, otobüsle Amasya'ya gönderildi.

Kentlerini terk ederek Amasya'ya giden depremzede aileler, "Kış şartları çok ağır, çocuklarımız da hastalanıyor. Gönlümüz burada kalsa da, mecburen hiç bilmediğimiz bir şehre mecburen gidiyoruz" dedi. Göç edenleri Şanlıurfa Valisi Celalelettin Güvenç ile birlikte uğurlayan Van Valisi Münir Karaloğlu, depremzede ailelere, "Kış bitince geri gelin" dedi.

ÇADIR KENTTE ELEKTRİK TEPKİSİ

Van Şehir Stadyumu'nun yanında kurulan ve 175 çadırda bin 340 kişinin kaldığı 75. Yıl Çadır Merkezi'nde ise sık sık elektrik kesintisinin yaşanması depremzedeleri olumsuz etkiliyor. Yardımlar ile yaşamlarını sürdürdüklerini söyleyen depremzedeler, soba nedeniyle çıkan yangınlardan dolayı elektrikli ısıtıcılar ile soğuktan korunmaya çalıştıklarını ancak sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin kendilerini mağdur ettiklerini ifade etti.

Her gün yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı çocuklarının hasta olduğunu söyleyen depremzede aileler, "Deprem felaketi ile evlerimizden olduk ve kışı çadırda geçirmeye mecbur kaldık. Soba nedeniyle çıkan yangınlarda ölenleri duyunca çadırlarımızda soba yakamaz olduk. Elektrikli ısıtıcılar ile soğuktan korunmaya çalışıyoruz. Ama her gün bazen saatleri bulan elektrik kesintileri olunca çok üşüyoruz. Çocuklarımız ve yaşlılarımız hasta oluyor, biran önce bu elektrik kesintisinin önüne geçilmesini istiyoruz" dedi.

Çadır kentte dışarıdan bidonlarla taşıdıkları su ile bulaşık yıkayan ve günlük temizlik yapan kadınlar ise, biran önce evlerine geri dönebilmeyi hayal ediyor.

ÇOCUKLAR 5 ARALIK'I BEKLİYOR

Soğukta çadırlarından çıkamayan ancak güneşli havanın tadını çadır kentte oyun oynayarak geçiren küçük çocuklar ise bir an önce çok özledikleri öğretmen ve öğrenci arkadaşlarına kavuşmak için 5 Aralık tarihinin gelmesini bekliyor. Van'da eğitime başlanacak 5 Aralık'ın gelmesini iple çektiklerini söyleyen öğrenciler, "Okulumuza, öğretmenlerimize, arkadaşlarımıza kavuşmayı istiyoruz. Okulumuzu çok özledik. Çadır kentte soğukta çadırlarımızdan çıkamıyoruz, güneşli havada ise oyun oynayarak zaman geçiriyoruz. Ama okulumuza gitmeyi, evde olmasa da çadırda ödevlerimizi yapmayı istiyoruz" dedi.

Şanlıurfa Valisi ve beraberindeki heyet de ziyaret ettikleri çadır kentteki depremzedelerin sorunlarını dinleyip, küçük çocuklara hediyeler dağıttı.

Öte yandan Van'daki bazı oteller, deprem felaketinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mühendisleri tarafından denetim amacıyla kırılan duvarlarına, konaklayan müşterilerinin tedirgin olmaması için konuyu anlatan yazılar asılıyor.

(HK/SS) - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title