Haberler

Samsun'da bitki atıkları gübreye dönüştürülüyor

Güncelleme:

Samsun Büyükşehir Belediyesi budanan dal ve bitkileri gübreye dönüştürerek yeniden doğaya kazandırıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi budanan dal ve bitkileri gübreye dönüştürerek yeniden doğaya kazandırıyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, park ve bahçelerden çıkan dal ve bitki atıklarının makinelerle öğütülmesi sonucu kompost elde edilerek gübreye dönüştürüldüğü bildirildi.

Samsun'un daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir kent olması için çevre yatırımlarına ağırlık veren, kente büyük ölçekli park ve yeşil alanlar kazandıran Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı peyzaj ve bakım çalışmalarını sürdürüyor.

Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ekrem Şahin, "Hiçbir şey çöp değildir" sloganı ile yola çıktıklarını ifade etti.

Döküm sahası olarak kullanılan alanı dönüşüm sahası olarak ilan ettiklerini belirten Şahin, şunları kaydetti:

"Sadece peyzaj atıklarını değil hafriyat malzemelerini de dönüştürüyoruz. İçindeki taş, kil ve diğer tüm atıkları makinemiz aracılığı ile ayırıyoruz. Çıkan ürünü diğer alanlardan elde ettiğimiz karışım malzemeleri ile karıştırarak yeniden peyzaj alanlarımızda kullanmak üzere dönüştürüyoruz. Budama yaptığımız ağaçların atık dallarını ya da bitkilerin atıklarını bulunduğumuz dönüşüm alanında toparlıyoruz. Çeşitli işlemlerden geçen karışım malzemeleri 6 ile 8 ay arasında değişen bir dönem aralığında gözlemleniyor. Yapılan sıcaklık ve nem takibinin ardından yığınların fermantasyonu ve olgunlaşması sağlanıyor ve tüm bu atıklar kompost gübreye dönüşüyor. Üretilen gübreyi şehrimizde yaptığımız peyzaj çalışmalarında kullanıyoruz. Bu sayede tasarruf sağlayarak ekonomimize, geri dönüştürerek de doğamıza katkı sağlıyoruz. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından budanan dallar, biçilen çimler ve tüm peyzaj atıkları toplanarak dönüşüm alanına getiriliyor. Ekipler tarafından yapılan sıcaklık ve nem takibinin ardından yığınların fermantasyonu ve olgunlaşması sağlanıyor. Atıkların kompost gübreye dönüşümü yaklaşık 6 ile 8 ay arasında değişiyor."

Şahin, organik maddece zengin olan bu karışımın verim artışı sağlamasının yanı sıra, çevrenin zirai atıklardan temizlenmesi ve çevre kirliliğinin önlemesi gibi önemli faydalarının olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title