Haberler

"Nano teknoloji" diye satılan maskelerdeki tehlikeyi sektör temsilcisi açıkladı: Yıkayarak sterilize etmek imkansız

Güncelleme:

Türkiye'deki koronavirüs salgınından korunmak için son günlerde çevremizde "nano teknoloji" diye satılan siyah renkli maskelerin satışları patlama yaptı. Uzmanlar ise bu maskelerde belirtilen şekilde yıkama veya mikrodalga yoluyla sterilize etmenin imkansız olduğunu söylüyor.

Koronavirüs hayatımızın ortasına girdikten sonra yeni ürünler de satılmaya başlandı. Bunlardan biri "Nano teknoloji maske" adıyla üretilen ve siyah rengiyle birçok kişinin ağzında dikkat çeken maskeler. Ancak medikal sektöründe olan isimler, bu maskelerin özelliklerinde yer aldığı gibi yıkama veya mikro dalga fırında ısıtmanın sterilize etmede yeterli olmayacağını söylüyor.

Türkiye'de 2 Nisan 2020 tarihinde yayınlanan verilere göre 18 bin 135 kişi koronavirüse yakalandı. Hastalık nedeniyle hayatını kaybeden sayısı ise 356. Hal böyleyken insanlar salgından korunmak için maske veya eldiven takıyorlar. Ancak maske alırken yapılan birçok hata insana faydadan çok zarar getirebilir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Medikal Meclisi Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkan Yardımcısı Veysi Cengiz Balçık, maskeler ve siperliklerle ilgili Haberler.com'dan Bahadır Çolak'a açıklamalarda bulundu.

"HERKES AĞZINA TÜLBENT BAĞLASIN DOLAŞSIN OLMAZ"

Balçık, son günlerde kullanımı giderek artan siyah renkli "Nano teknoloji" maskelerin söylenildiği gibi yıkanarak veya mikrodalga fırına atılarak sterilize edilmesinin mümkün olup olmadığıyla ilgili "Yıkanarak veya mikrodalga fırına atarak maskelerin sterilize edilmesi imkansız. Bu maskeler hakkında şu anda elimizde hiçbir bilimsel veri yok. Mehmet Hoca da (Prof. Dr. Mehmet Ceyhan) bilimsel verilerin olmadığını söyledi. Bu maskeleri üreten firmanın ellerinde varsa testlerini yayınlaması lazım. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun da bu belgeleri incelemesi gerekiyor. Zaten belgeleri yoksa da toplatılması lazım. Maskelerde önemli olan filtrasyon işleminin yapılmasıdır. Yoksa herkes ağzına tülbent bağlasın dolaşsın böyle bir şey olmaz." dedi.

"DİKİŞ MAKİNESİNİN DELDİĞİ NOKTADA VİRÜSLER YAŞAYABİLİR"

Koronavirüs salgını dolayısıyla adeta seferberlik haline gelen maske üretimiyle ilgili de konuşan Veysi Cengiz Balçık "N95 diye bilinen maskeler TS EN 149 standardıyla üretilir. Cerrahi maskeler ise TS EN 13683 standardıyla üretilir. Dikiş makinesinde dikilen maskelerin üzerinde iğnelerin bıraktığı deliklerde virüsler yaşayabilir. Maske üretimi çok komplike bir iştir. Dikiş yerine ultrasonik yapıştırma yöntemi kullanılır" ifadelerini kullandı.

"SİPERLİKLER STERİLİZE EDİLEBİLİR"

"İnsanlar evlerinde bile siperlik üretiyor. Siperlikler, tek sefer kullanılmak zorunda mı? Yoksa birkaç defa kullanılabilir mi? Sonuçta bir bakıma bu israf ve insanlar siperlik üretimiyle 'Bakın ben yardım yapıyorum' diyerek işin şovuna kaçmıyorlar mı?" sorusuna Balçık şu cevabı verdi: "Siperlikte amaç zerreciklerin akışını kesmek. Maske gibi yüze temas etmediği için sterilize edilerek birkaç seferden fazla kullanılabilir" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Koronavirüs Türkiye Sağlık Güncel Haberler

Sürpriz görüşmeyle ilgili Akşener cephesi sessizliğini bozdu: Cumhurbaşkanı yardımcılığı teklifi olursa değerlendirilir

Sürpriz görüşmeyle ilgili Akşener cephesi sessizliğini bozdu: Cumhurbaşkanı yardımcılığı teklifi olursa değerlendirilir

Kaçak elektrik kontrolüne cami hoparlöründen uyarı: Kapınızı açmayın

Kaçak elektrik kontrolüne cami hoparlöründen uyarı: Kapınızı açmayın

Hakkari'de kayyum olarak atanan valiye küstah tehdit: Sizi bu sokaklarda dolaştırmayacağız

Hakkari'de kayyum olarak atanan valiye küstah tehdit: Sizi bu sokaklarda dolaştırmayacağız

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe başkan seçilmek için kaç oy lazım? Toplam kaç kişi oy kulllanacak? #129300 Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman, saat kaçta başlayacak? Hangi kanalda yayınlanacak? Fenerbahçe Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı ne zaman? Vedat Muriç Beşiktaş'a geliyor mu? Transferde son durum! 8 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 8 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 8 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 8 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Babalar günü ne zaman 2024? Babalar günü hangi gün? #129492 YKS'ye makyajlı girilir mi? ÖSYM sınavlarında makyaj yasak mı?
DEM Partili Saliha Aydeniz'den Meclis'te skandal sözler: Kürdistan'da işgalcisiniz

DEM Partili Saliha Aydeniz'den Meclis'te skandal sözler: Kürdistan'da işgalcisiniz

500

Yorumlar (12)

Sedat Yakup:

elbiseleri 60 derecede yıkayın diyorsunuz Maske yıkanmaz diyorsunuz bu Profları TV ye çıkarmayın Devlet bunlara izin vermesin halkı yanlış yönlendiriyor

6
0
yanıtYanıtla
Sirius:

Eyvah yandık ozaman. Yıkayarak steril olmuyorsa kıyafette dayanmaz (!) Birisi de çıkıp diyor ki maskeyi sadece hastalar kullansın. Yahu etrafımızda ne çok cahil bilim insanı varmış. . . O maskeyi alıp cerrahi operasyon yapmayacak insanlar bu 1. İkinci olarak hasta olanın alnında yazıyormu hasta olduğu ? Nereden bilecek insan hasta olup olmadığını. Semptom dahi göstermeden bu virüsü taşıyanlar varken. Bu maskeyi yıkadınmı 60-90 derecede gün içinde 3-4 saat korur. Milletin cebine göz dikmeyi kesin !

5
0
yanıtYanıtla
Maske-Takın:

Bu maske türü için herhangi bir sterilizasyon işlemine ihtiyaç yoktur. Yıkama yaparak kullanılabilir. (15 yıldır sterilizasyon işleriyle uğraşıyorum)

yanıt0
yanıt0
adem yamlı (vet.hek.):

sayın proferömüze soraraım biraz alkol o maskeyiyeterince sterilize edermi etmezmi? amaç filtrasyon yani alınan patojen sayısını düşürmeksehertürlümalzemenin kullanılmasının sakıncası ne ?illa 0 filtrelemek olmasa hiçimi filtreme yapmayalım yanibu nasıl mantık bilimsellik. gerekirse tülbentle korunun.

3
0
yanıtYanıtla
Ali:

Normal maske çok koruyorda sanki yıkanabilirdeki tehlikeymiş peh peh peh

2
0
yanıtYanıtla
Maske-Takın:

Sterilizasyon uzmanı olarak haber de söylenenler gerçeği yansıtmıyor. Sterilizasyon işlemi 134 C de basınçlı kaplarla yapılan işlemdir. En az 5 dk bu ısıda tutulması gereklidir. Delidanaya sebep olan Prion mikrobunu öldürmek için bir yöntemdir. Covid-19 virüsü protein molekülleri kaplı bir virüstür. Sadece sabunlu yıkamayla bile ölebilecek virüs. Maskelerinizi takın veDisposable ( Tek Kullanımlık) olmayan yıkanabilir maske ise maskenizi yıkayarak gönül rahatlığı içinde tekrar kullanınız.

1
0
yanıtYanıtla
Ahmet:

Yok deve, yıkamazsan virüs tutunur tabi

1
0
yanıtYanıtla
DOĞRULAR:

YIKA ABİ TIBBI MASKE BİLE DÜZGÜN TEMİZLE 2-4 DEFA KULLAN RECRUBE ETTTİM

1
0
yanıtYanıtla
Hükmetti.:

YalancıLAR

0
0
yanıtYanıtla
serkan:

adamın kafasını bozmayın be çözüm üretin 5 kişilik aileye 250 liralık maskemi alalım. o kötü dediğiniz maske 40 lira tutuyor o bile pahalı.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title