Haberler

Rusya ve İran, ABD Başkanlık seçimlerini etkilemeye çalışmış

Güncelleme:

ABD Ulusal Güvelik Komisyonu tarafından hazırlanan ve gizliliği kaldırılan bir raporda, Rusya ve İran'ın, Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasındaki 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmek için operasyonlar gerçekleştirdiği bildirildi.

ABD Adalet Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenlik Ajansı ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) içinde bulunduğu Ulusal Güvelik Komisyonu tarafından hazırlanan ve gizliliği kaldırılan raporda, Rusya ve İran'ın, Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasındaki 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmek için operasyonlar gerçekleştirdiği ifade edildi.

Raporda, Trump ve Biden arasında süren seçim yarışının sonuçlarını Trump lehine etkilemek üzere Rusya'nın Başkan Biden'ın adaylığını ve Demokrat Partiyi karalama çalışması ile Trump'ı destekleyerek seçim sonuçlarına güveni azaltmaya çalıştığı ifade edildi. Bu çalışmaların ise "çeşitli Rus organizasyonları tarafından" yürütüldüğü açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ve diğer üst düzey Rus yetkililerin durumdan haberdar olduğunun düşünüldüğü belirtilen raporda, Ukraynalı Andriy Derkach'ın özellikle Putin'in bilgisi dahilinde ve Rusya'nın amaçları doğrultusunda seçimlere etki etmeye çalıştığı bilgisi yer aldı.

İRAN TRUMP'IN YENİDEN SEÇİLMESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Raporda, İran'ın ise Trump'ın yeniden seçilmesini engellemek üzere çalıştığı belirtilerek, İran'ın eski Başkan Trump'ın yeniden seçilme şansını azaltmak için çeşitli boyutlarda gizli tesir çalışmaları yürüttüğü, ancak bunu rakiplerini direkt desteklemeden yaptığı bilgisi yer aldı.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ise bu çalışmalara onay verdiği değerlendirilen raporda, İran yönetiminin tamamının bu konuya destek verdiği ve birçok hükümet biriminin bu çalışmalarda aktif rol oynadığı belirtildi.

ÇİN SEÇİMLERE MÜDAHALE ETMEDİ

Ayrıca daha önce seçimlere etki etmeye çalıştığı düşünülen Çin'in seçimleri etkileyecek bir operasyonda bulunmadığı ifade edilen raporda, "Çin ABD ile ilişkileri düzeltmeye çalışıyor, seçim sonuçlarına etki etmenin yakalanma riskine değmeyeceğini düşünüyor" denildi.

KÜBA VE VENEZUELA'DA SEÇİMLERE ETKİ ETMEYE ÇALIŞTI

Raporda, Küba ve Venezuela'nın da Trump karşıtı düşük seviyede faaliyetlerde bulunduğu bilgisi yer aldı. Yayınlanan rapor, geçen sene düzenlenen seçim süreci boyunca ajansların topladığı bilgileri içeriyor.

Raporun Biden yönetiminin Rusya ve İran üzerinde baskı oluşturmak için önemli ABD müttefikleri ile ilişkileri güçlendirmeye çalıştığı sırada yayınlaması ise dikkat çekti.

(Aydın Tuna Palabıyıkoğlu /İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump Rusya İran Haberler

Bakmadan Geçme

Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title