Haberler

Rektörlük Söyleşileri" Etkinliği

"Hz. Muhammed" filminin yönetmeni Mecid Mecidi, İstanbul Medeniyet Üniversitesince gerçekleştirilen "Rektörlük Söyleşileri" etkinliğine konuk oldu.

"Hz. Muhammed" filminin yönetmeni Mecid Mecidi, İstanbul Medeniyet Üniversitesince gerçekleştirilen "Rektörlük Söyleşileri" etkinliğine konuk oldu.

Etkinliğin moderatörü, Rektör Prof. Dr. M. İhsan Karaman, İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak "Rektörlük Söyleşileri"nde her ay kültür sanat dünyasının önemli isimlerini ağırlayacaklarını belirterek, "Üniversite dışından olanlara özellikle seslenmek istiyorum, bizi yakından takip edin, herkesin istifade edeceği önemli insanlarla gerçekleştireceğimiz toplantılarımızı kaçırmamanızı tavsiye ediyorum." dedi.

"Sinema Dili ile Kutsal" konulu söyleşinin konuğu İranlı yönetmen Mecid Mecidi ise "Hz. Muhammed" filminin yakın tarihte Türkiye'de de vizyona gireceğini ifade ederek, "Bundan 8-9 yıl önce, Danimarka'da bir festival benim filmlerimi gösterecek ve özel bir ödül verecekti. Yolculuğa birkaç gün kala Danimarka'da Hz. Muhammed'e hakaret eden karikatür olayı yaşandı. Ben biletimi almıştım ama benim inançlarımla, en kutsal insanımla bir şekilde dalga geçmiş, alay etmiş ve küçük düşürmüş bir ülkeye gidip gitmeme konusunda kararsız kaldım. Danimarka'dan ödül almayı kendime yakıştıramadım ve 'Davetiniz için teşekkür ederim ama benim Peygamberime yapılmış bir hakaret var, programınıza katılamayacağım' dedim ve katılmadım." diye konuştu.

Daveti reddetmesinin ardından düşüncelerinin bu konuda yoğunlaştığını söyleyen Mecidi, "Filmle ilgili ilk soru işaretleri ve çekirdekler o zaman oluştu." dedi.

Mecidi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir Müslüman olmasaydım, Batı'da yaşasaydım ve Müslümanlar hakkında yapılan konuşmaları, medya çalışmalarını görmüş olsaydım, İslamofobi ile ilgili diğer hususları görseydim acaba İslam'la ilgili ne düşünürdüm gibi düşüncelere kapıldım. Bu konu üstünde düşündükçe aslında kendi Peygamberimizi kendi toplumumuza bile düzgün anlatabilmiş değilken, Peygamberimizi tanımayan insanlara nasıl anlatırız diye düşüne düşüne bir karar aldım."

Hz. Muhammed'in kadına kazandırdığı kimliği örnek gösteren Mecidi, o dönem kadının diri diri toprağa gömülen bir varlıktan, cennetin ayakları altına serildiği bir anne haline geldiği yorumunu yaptı.

Mecidi, Suudi Arabistan'da kadının oy kullanma hakkına sahip olmadığını söyleyerek, "Müslüman olarak Kur'an-ı Kerim'i, Peygamber'i doğru anlamış değiliz. Bunları düşünerek filmi yapmaya karar verdim. Bir sanatçı olarak Peygamber'i doğru anlatmam gerekir diye düşündüm ve bir şekilde bu zor görevin altına girmeye çalıştım. Tabii ki başarılı olduğumu söyleyemem çünkü Peygamber Efendimiz bir okyanus, ben bir su damlasıyım." değerlendirmesinde bulundu.

Mecid Mecidi, konuşmasının ardından, söyleşiye yoğun ilgi gösteren dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

Söyleşinin sonunda Rektör Karaman, Mecidi'ye plaket takdim etti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İhsan Karaman Danimarka İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title