Haberler

"Randevu: Ra'da Sanatla Buluşma" Sergisi

Romatoid artrit (RA) hastalarına dikkat çekmek için düzenlenen proje kapsamında, "Randevu."

Romatoid artrit (RA) hastalarına dikkat çekmek için düzenlenen proje kapsamında, "Randevu: RA'da Sanatla Buluşma" adlı karikatür sergisi açıldı.

RA hastaları ile hekimlerinin farklı bir ortamda iletişim kurarak birbirlerini daha iyi anlamaları amacıyla Pfizer sponsorluğunda gerçekleşen proje kapsamında, Adana, Ankara, Gaziantep, İstanbul ve İzmir'de yapılan atölye çalışmaları, Sirkeci Garı'nda açılan "Randevu: RA'da Sanatla Buluşma" adlı karikatür sergisi ile tamamlandı.

Serginin açılışı, projeye destek veren Dr. Nurullah Akkoç, Dr. Ayhan Dinç, Dr. Vedat Hamuryudan, Dr. Bünyamin Kısacık, Pfizer Terapötik Alan Müdürü Dr. Dilara Tezer, Dr. Süleyman Özbek ve karikatürist Erdil Yaşaroğlu ile ressam Sevinç Çiftçi'nin katıldığı basın toplantısıyla yapıldı.

Toplantıda konuşan Dr. Dilara Tezer, RA hastalığı ile ilgili toplumda bilincin güçlenmesine, hastalığın daha fazla konuşulur hale gelmesine destek olmayı amaçladıklarını belirterek, "Projede gerçekleşen hekim hasta buluşmaları, ortaya çıkan çalışmalar ve etkinlik sonunda oluşturulan ortak bildirge, hekim ve hastaların romatoid artrit ile yaşamları konusunda çok güzel mesajlar içeriyor" dedi.

-"Teşhis konulmamış çok sayıda RA hastası var"

Proje yürütme kurulu üyelerinden Dr. Nurullah Akkoç, RA'nın iltihaplı romatizmal hastalıkların en önemlilerinden biri olduğunu ifade ederek, bu hastaların sadece üçte birine teşhis konulduğunu söyledi.

Hastalığının farkında olmayan hastaların da tedavi sürecine katılmalarının sağlanmasının önem taşıdığını dile getiren Akkoç, "Çünkü RA, hastaların yaşam kalitelerini düşürüyor, tedavi edilmezse hastayı kalıcı sorunlarla yüz yüze bırakabiliyor"dedi.

Projeye karikatürleriyle destek veren karikatürist Erdil Yaşaroğlu ise atölyelerin, hastaların iletişime açık olduklarını göstermesi açısından çok değerli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Projeye, hasta ve hekimler arasında yeni bir iletişim aracı kullanma hedefi ile yola çıktık. Her atölyede, hastaların resimlerinde, iç dünyalarına, hasta olarak yaşadıkları zorluklara ve umutlarına dair izler görmek çok etkileyiciydi. Buluşmalarda doktor ve hastalar eğlenceli bir gün geçirdi. Hastalar moral buldu."

RA hastalarının proje kapsamında yaptığı resim ve karikatürlerin yer aldığı sergi, 21 Ekim'e kadar gezilebilecek.

-Romatoid artrit nedir--

Romatizmal hastalıklar grubunda yer alan ve bu grupta en sık rastlanan hastalıklardan biri olan romatoid artrit, başta eklemler olmak üzere vücuttaki çeşitli dokularda iltihaba, tedavi edilmediğinde sakatlığa yol açan kronik bir hastalık olarak biliniyor. Vücuttaki birçok doku ve organda kendini göstebilen RA, eklemlerden ise tipik olarak el ve ayak bileklerini etkiliyor.

Hastaların önemli kısmında geri döndürülemez eklem hasarına yol açabilen RA, yemek pişirmek, temizlik yapmak ve kişisel bakım gibi günlük işleri yapabilme becerisini de olumsuz etkilerken,hastalığın ileri evrelerinde ağır sakatlık ve hareket yetisinin kaybı söz konusu olabiliyor.

İstatistikler, Türkiye'de 150-160 bin RA hastasının olabileceğini gösteriyor.

Muhabir: Mehmet Ali Derdiyok

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Erdil Yaşaroğlu İstanbul Pfizer Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title