Haberler

RA 'da Sanatla Buluştu

Güncelleme:

RA hastaları ve hekimlerinin farklı bir ortamda iletişim kurarak birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla Pfizer sponsorluğunda gerçekleşen RAndevu projesi kapsamında, sırasıyla Adana, Ankara, Gaziantep, İstanbul ve İzmir'de hasta ve hekimlerin birlikte katıldıkları atölye çalışmaları düzenlendi. Atölye çalışmalarında, hastalar, Romatoid Artrit ile yaşamanın kendileri için ne ifade ettiğini; hekimler de konu ile ilgili tecrübelerini, resimler ve karikatürler ile ifade ettiler. Etkinlikler sonunda katılımcıların RA'ya dair önemli gördükleri noktaları yansıtan ortak bildirgeler hazırlandı. Proje, RA hastaları ve bu hastaları tedavi eden hekimlerin duygularını paylaşmalarına fırsat sağlaması açısından önem taşıyor.

Pfizer sponsorluğunda düzenlenen projenin bir diğer amacı da, ülkemizde RA'ya ilişkin farkındalığın artması. Proje kapsamında üretilen eserler, İstanbul Sirkeci Garı'nda 11.10.2012 – 21.10.2012 arasında 10 gün boyunca ziyaretçilere sergilenecek. Serginin açılışı, projeye destek veren hekimler Prof. Dr. Nurullah Akkoç, Dr. Ayhan Dinç, Dr. Vedat Hamuryudan, Dr. Bünyamin Kısacık ve Dr. Süleyman Özbek ile karikatürist Erdil Yaşaroğlu ve ressam Sevinç Çiftçi'nin katıldıkları bir basın toplantısıyla yapıldı.

"Teşhis konulmamış çok sayıda RA hastası var"

Proje yürütme kurulu üyelerinden biri olan ve atölye çalışmalarına katılan Prof. Dr. Nurullah Akkoç, basın toplantısında şunları söyledi: "Romatoid artrit iltihaplı romatizmal hastalıklar arasında en önemlilerinden biri. Toplumda yeterli farkındalığın olmaması nedeniyle, bu hastaların sadece üçte birine teşhis konulmuş durumda. Hastalığının farkında olmayan hastaların da tedavi sürecine katılmalarını sağlamamız önem taşıyor. Çünkü RA, hastaların yaşam kalitelerini düşüyor, tedavi edilmezse hastayı kalıcı sorunlarla yüz yüze bırakabiliyor. Randevu: RA'da Sanatla Buluşma projesinin bu açıdan büyük önem taşıdığına, toplumda hastalıkla ilgili bilincin güçlenmesine önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum."

Erdil Yaşaroğlu: "Projede hastaların iletişime açık ve istekli olduklarını gördük"

Projeye katılan Karikatürist Erdil Yaşaroğlu da atölyelerin hastaların iletişime ne kadar açık olduklarını göstermesi ve hasta beklentilerini ortaya koyması açısından çok değerli olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Projeye hasta ve hekimler arasında yeni bir iletişim aracı kullanma hedefi ile yola çıktık. Her atölyede hastaların resimlerinde iç dünyalarına, hasta olarak yaşadıkları zorluklara ve umutlarına dair izler görmek çok etkileyiciydi. Buluşmalarda doktor ve hastalar eğlenceli bir gün geçirdi, hastalar moral buldu."

Pfizer Terapötik Alan Müdürü Dr. Dilara Tezer ise şunları söyledi: "RA hastalığı ile ilgili toplumda bilincin güçlenmesine, hastalığın daha fazla konuşulur hale gelmesine destek olmayı amaçlıyoruz. Pfizer sponsorluğunda hayata geçirilen projede sanat, RA hastalarının kendi dünyalarını anlatmaları için bir araç olarak değerlendirildi. Projede gerçekleşen hekim hasta buluşmaları, ortaya çıkan çalışmalar ve etkinlik sonunda oluşturulan ortak bildirge; hekim ve hastaların romatoid artrit ile yaşamları konusunda çok güzel mesajlar içeriyor.

Hastalar ortak bildirgede sesini duyuruyor

Randevu: RA'da Sanatla Buluşma projesi süresince, her ilde düzenlenen atölyelere katılan hastaların görüşlerinden oluşturulan "Romatoid Artrit ile Yaşam Bildirgesi", hastaların sesini duyuruyor:

§ RA konusunda bilinçlendirme yapılması, gerek toplumun, gerekse yakın çevrenin hastalara daha anlayışlı davranmalarını sağlayacaktır.

§ RA hastalarının morallerini yüksek tutmaları tedavinin en önemli unsurudur. Herkesin bu konuda destek olmasını teşvik etmeliyiz.

§ RA hastalarının tedavilerine uyumu ve tedaviyi yarıda kesmemeleri konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gereklidir.

§ RA hastalarının hayatlarını kolaylaştırmak adına, devletin hekime ve tedaviye erişimde, yerel yönetimlerin de yaşam kalitesini artırmada desteklerini bekliyoruz.

§ RA tedavisinde hekim, hasta ve hasta yakını işbirliği çok önemlidir. Bu işbirliğinin geliştirilmesi için planlar yapmalıyız.

Randevu: RA'da Sanatla Buluşma resim sergisi Sirkeci Garı'nda

Beş ilde Randevu: RA'da Sanatla Buluşma atölyelerine katılan hastaların ortaya koydukları eserler, 21 Ekim 2012 tarihine kadar Sirkeci Garı'nda düzenlenen sergide görülebilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Erdil Yaşaroğlu Romatoid Artrit İstanbul Pfizer Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title