Haberler

Paralel Yapı"Nın Telefon Dinlediği İddiası

BDP'li Kaplan: "Terörle Mücadele Kanunu'nu hoyratça kullanan iki savcının kulağını tutup görevine son verselerdi, bunu bugün bu kadar rahat yapamazlardı"

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 7 bin kişinin telefonlarının dinlendiği iddialarına ilişkin, "Bunların hepsi gıdasını Terörle Mücadele Kanunu'ndan alıyorlar. Bu kanunu hoyratça kullanan iki savcının kulağını tutup görevine son verselerdi, bunu bugün bu kadar rahat yapamazlardı" dedi.

Kaplan, Halkların Demokratik Kongresi İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.

Komisyon üyesi Akın Birdal, TBMM Başkanı'nı ziyaret ettiklerini ve hasta tutuklular ve diğer bazı konularla ilgili hazırladıkları bir dosyayı sunduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de randevu talep ettiklerini ancak henüz kendilerine bir dönüş yapılmadığını ifade eden Birdal, yine de Gül'e iletilmek üzere dosyayı Çankaya Köşkü'ne bırakacaklarını söyledi.

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, durumu acil ağır hasta mahpus sayısının 201'e yükseldiğini ifade etti.

Türkdoğan, "Bu sorunu herkes biliyor ancak ısrarla ve inatla adım atılmıyor. Yerel seçim gündemi nedeniyle eylemler erteleniyor olabilir ama cezaevleri kaynıyor" dedi.

Gençay Gürsoy da Adli Tıp Kurumu'nun bağımsız olmadığını ifade ederek, üniversitelerin ve yüksek ihtisas hastanelerinin adlı tıp birimlerinin devreye sokmadan sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını söyledi.

-Dinleme iddiası-

BDP'li Kaplan, gazetecilerin "7 bin kişinin dinlendiği" iddiaarına ilişkin sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"Bizi şaşırtan bir durum yok. Biz doğuştan potansiyel suçlu olduğumuz için hep dinlendik. Manuel telefonlarda bu dinlemeler yapılıyordu şimdi bir tık düzeyine düştü.

Türkiye'deki gizli dinlemelerin yüzde 85'ini kamu görevlileri yapıyor. Bunların yüzde 80'i de önleyici dinleme. Yani bir ilde valili, komutan buna karar verebiliyor. Şu anda Türkiye'de dinleme bekçi düzeyindedir.

Dinlemelerde idari yargısal ve siyasal denetimin konması hukuk devletinin gereğidir. Başbakan neyi seyrediyor o zaman? Suç bunlar. Savcılar niye seyrediyor? Bir kişinin ifadesi alındı mı? Bunların hepsi gıdasını Terörle Mücadele Kanunu'ndan (TMK) alıyorlar. Bu kanuna dayanarak bu savcılar bunu yaptı. TMK'yı hoyratça kullanan iki savcının kulağını tutup görevine son verselerdi, bunu bugün bu kadar rahat yapamazlardı." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Öztürk Türkdoğan Abdullah Gül Akın Birdal Şırnak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title