Haberler

Navalnaya: Putin'i yenmek için yenilikçi olmalısınız

Güncelleme:

Rusya'da cezaevinde ölen muhalif lider Alexei Navalny'nin eşi Yulia Navalnaya, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Putin'i yenmek için yenilikçi olunması gerektiğini belirtti.

Rusya'da cezaevinde ölen muhalif lider Alexei Navalny'nin eşi Yulia Navalnaya Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Eğer Putin'i gerçekten yenilgiye uğratmak istiyorsanız, yenilikçi olmalısınız. Sıkıcı olmayı bırakmalısınız. Putin'e öncekilerden farklı olmayan başka bir kararla ya da yaptırımlarla zarar veremezsiniz" dedi.

Rusya'da tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybeden muhalif lider Alexei Navalny'nin eşi Yulia Navalnaya Fransa'nın Strasbourg şehrinde Avrupa Parlamentosu'nda (AP) konuşma yaptı.

Ekibi ile birlikte bir hafta boyunca cenaze töreninin hazırlığını yaptıklarını söyleyen Navalnaya, "Cenaze, ertesi gün gerçekleşecek. Barışçıl olup olmayacağını veya polisin ona veda etmeye gelenleri tutuklayıp tutuklayamayacağını henüz bilmiyorum" dedi.

"Eşim işkenceye maruz kaldı"

Navalnaya, Ukrayna savaşının acımasız ve sinsi bir savaş olduğunu belirterek tüm dünyanın Ukrayna'nın yardımına koştuğunu ifade etti. Navalnaya, "Ancak 2 yıl geçti, çok fazla tükenmişlik, çok fazla kan, çok fazla hayal kırıklığı var ve Putin henüz hiçbir yere varamadı" dedi. İnsanların artık savaşın varlığına alıştığını kaydeden Navalnaya, bu nedenle "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile anlaşmamız gerekecek" şeklinde konuşmaya başladığını söyledi. Tüm bunların ardından Putin'in eşi Alexei Navalny'yi öldürdüğü ifade eden Navalnaya, eşinin Putin'in emriyle 3 yıl boyunca işkenceye maruz kaldığını, küçük bir hücrede tutulduğunu, aç bırakıldığını ve dünyayla bağlantısı kesildiğini belirtti. Navalnaya, eşinin "cinayetinin" Putin'in her şeyi yapabileceğini ve onunla müzakere edilemeyeceğini gösterdiğini söyledi. İnsanların eşinin ölümü karşısında şoke olduklarını vurgulayan Navalnaya, "Putin'in mağlup edilemeyeceğinden" endişe duyduklarını ifade etti.

"Putin'e yaptırımlarla zarar veremezsiniz"

Putin'i yenmek için farklı yöntemler uygulamak gerektiğine dikkat çeken Navalnaya, Putin'e yaptırımların, kararların ya da ahlak ve kuralların zarar vermeyeceğini belirterek, "Eğer Putin'i gerçekten yenilgiye uğratmak istiyorsanız, yenilikçi olmalısınız. Sıkıcı olmayı bırakmalısınız. Putin'e öncekilerden farklı olmayan başka bir kararla ya da yaptırımlarla zarar veremezsiniz. Ahlakı ve kuralları olan, prensip sahibi bir adam olduğunu düşünerek onu yenemezsiniz" dedi.

"Putin kanlı bir gangster"

"Bir politikacıyla değil, kanlı bir gangsterle mücadele ediyorsunuz" ifadesini kullanan Navalnaya, on milyonlarca Rus'un savaşa ve Putin'e karşı olduğunu, onların eziyet görmemesi gerektiğini belirtti.

Navalanaya, "Putin ülkeme yaptıklarının hesabını vermeli. Putin barışçıl komşu ülkeye yaptıklarının hesabını vermeli. Putin Alexei'ye yaptığı her şeyin hesabını vermeli" şeklinde konuştu.

"Eşim güzel Rusya'nın gelecekte nasıl olacağını asla göremeyecek ancak biz görmeliyiz. Onun kötülüğün sona ermesi ve güzel bir gelecek hayalini gerçekleştirmek için elimden geleni yapacağım" sözleriyle konuşmasını tamamlayan Navanaya, AP milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.

Ölüm nedeni belirsiz

Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN), 47 yaşındaki Rus muhalif lider Alexei Navalny'nin 16 Şubat'ta tutuklu bulunduğu Yamal Yarımadası'ndaki cezaevinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Navalny'nin ölümüne yönelik yapılan ilk açıklamada, "3 No'lu cezaevindeki hükümlü Alexei Navalny, 16 Şubat'ta yürüyüş yaptıktan sonra kendini kötü hissetti ve bilincini kaybetti. Kurumun sağlık çalışanları hızlıca geldi ve ambulans çağrıldı. Hayata döndürme çabaları sonuç vermedi" ifadeleri kullanılmıştı.

Navalny'nin ölüm nedeni ilk olarak "ani ölüm sendromu" şeklinde açıklanırken, Rusya Soruşturma Komitesi kimyasal analiz için bedeninin en az 14 gün daha ailesine teslim edilmeyeceğini belirtmişti. Navalny'nin eşi Yulia Navalnaya, "zehirlenme izleri kayboluncaya kadar eşinin cesedinin bekletildiğini" iddia etmişti. - STRASBOURG

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Alexei Navalny Rusya İnsan Hakları Suç Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title