Haberler

İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii'in Gözaltına Alınması

Güncelleme:

İhvan: "Bedii'in gözaltına alınması cemaate karşı yeni bir tasfiye girişimidir" Tüzük gereği Rehberlik Konseyi Başkanlığına Mahmud İzzet'in vekalet etmesi bekleniyor

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), cemaatin Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin gözaltına alınmasının "tasfiye girişimi" olduğunu belirtti.

İhvan'ın avukatı Ali Kemal, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'in gözaltına alınması cemaate karşı yeni bir tasfiye girişimidir ve darbecilerin cemaate karşı tansiyonu daha da yükseltmek istemelerinin bir göstergesidir" dedi.

İhvan üyelerine ve yöneticilerine tek bir somut suç isnat edilemediğini, bir tek delil sunulamadığını savunan avukat "açılan davalar ceza davası rengine boyanmış siyasi davalardır" nitelemesine başvurdu.

Avukat, Bedii'in 24 saat içinde soruşturma için savcılığa sevkedilmesinin beklendiğini kaydetti.

Mısır televizyonu, Bedii'nin gözaltına alınma görüntülerini yayınladı. Gözaltı konusunda avukatının bilgilendirilmediği, İhvan hukuk ekibinin ve avukatın olayın ayrıntılarını kendi girişimleri, telefon konuşmaları ve medya üzerinden öğrendiği belirtildi.

Güvenlik güçleri tarafından başkent Kahire'deki Medinetu'n-Nasr (Nasrcity) bölgesinde bulunan Rabiatul Adeviyye Meydanı yakınlarındaki bir dairede tutuklandıktan sonra yoğun güvenlik önlemleri altında 3 Temmuz askeri darbesinden sonra tutuklanan pekçok İhvan ve İslami parti liderinin de bulunduğu El-Akreb Hapishanesi'ne nakledilmişti.

Bedii, 8 Temmuz'da Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde sabah namazı kılan göstericilere askerlerin ateş açması sonucu yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiği olaylarda halkı "şiddete teşvik etmek"le suçlanıyor.

Güvenlik güçleri dün de Luksor kentinde bazı evlere baskın düzenleyerek 15 İhvan yöneticisini gözaltına almıştı.

-Muhammed Bedii kimdir?

70 yaşındaki Muhammed Bedii, 1993'te İhvan Rehberlik Konseyine üyesi. 2010'da da cemaatin sekizinci lideri olarak Konsey Başkanı seçilmişti. Muhammed Bedii'nin 38 yaşındaki oğlu Ammar, 16 Ağustos'ta Ramses Meydanı'nda aldığı kurşunlarla hayatını kaybetmişti.

Beni Suveyf Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde pataloji profesörü olarak çalışan Bedii, Mısır Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı Arap Bilim Ansiklopedisi'ne göre en büyük 100 Arap bilimadamından biri olarak kabul ediliyor. Bedii, Yemen Veterinerlik Akademisi'nin de kurucusu.

Muhammed Bedii, 29 Ağustos 1966'da Cemal Abdunnasır tarafından idam edilen Seyyid Kutub'un zindan arkadaşıydı. 1974'te Enver Sedat'ın ilan ettiği afla hapisten çıkan Bedii'nin, İhvan'ı muhafazakar çizgiden Kutub'un direnişçi çizgisine taşıdığı belirtiliyor.

İhvan içtüzüğünün 4. ve 5. maddeleri uyarınca yardımcısı Mahmud İzzet'in Bedii'e vekalet etmesi bekleniyor.

Sözkonusu tüzüğün 4. maddesi Konsey Başkanı'nın ülke dışında bulunması veya hastalık ve benzeri olağanüstü bir durum sebebiyle görevini yapamaması durumunda görevlerini tam yetkiyle birinci vekilin yürütmesini öngörüyor. İhvan tüzüğünün 5. maddesinde ise başkanın görevini yapmasını imkansız hale sokan durumlarda birinci vekilinin, sonra sırasıyla diğer vekillerinin, sonra en yaşlı üyeden başlamak üzere diğer üyelerin bu görevi yürüteceği düzenleniyor.

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title