Haberler

CHP Bursa Milletvekili Erdemir Açıklaması

"Gelin TBMM'deki mevcut filtre uygulamasını kaldıralım. TİB'in yasakları üzerine, bir de Meclis ekstra bir filtre getirdiğinde Türkiye, bütün o çok renkliliğini, çeşitliliğini, bütün ötekilerini, Meclis'in erişiminin dışında bırakıyor"

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir,  Meclis bilgisayarlarındaki filtre uygulamasının kaldırmasını istedi.

Erdemir, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta, Diyarbakır Protestan Kilisesi'nin web sitesinin, "pornografik" olduğu gerekçesiyle Meclis'in filtresi tarafından bloklandığını gündeme getirdiğini anımsattı.

Bunun üzerine Meclis Başkanlığı'ndan hatanın giderildiği açıklaması geldiğini belirten Erdemir, "Meclis'in ilgili kanuna uygun olarak, güvenlik duvarını engelleme kurallarını uluslararası veri tabanından aldığı hatırlatıldı. Kilisenin, uluslararası veri tabanınca erişimi engellenenler kategorisinde değerlendirildiği için bunun gerçekleştiği denildi" diye konuştu.

Erdemir, TBMM'den daha önce başka internet sitelerine de girilemediğini, milletvekillerinin de bu konuyu soru önergeleriyle gündeme getirdiğini anımsattı.

Sorunun kaynağında Meclis'in kullandığı filtre programı yattığını ifade eden Erdemir, ABD'de merkezi bulunan uluslararası bir şirketin yazılımının, TBMM ve bir çok kamu kurumunun filtre sistemi olduğunu kaydetti. Erdemir, bunun uluslararası veri tabanı değil, şirketin veri tabanı olduğunu ifade ederek, "(Uluslararası veri tabanı) diye bir şey yok. Hizmet aldığınız filtre şirketleri var. Hizmet aldığınız filtre şirketlerinin farklı sınıflandırma kategorileri var. Türkiye'de azınlıkları, ötekileri, dezavantajlı kesimleri sistematik olarak dışlayan bir filtre sistemi kullanıyoruz" görüşünü savundu.

-"Filtre koymada ısrarcı"

Filtreyle ilgili sıkıntıların sürekli yaşandığını ve bunun yaşanmaya da devam edeceğini ileri süren Erdemir, "Bu dünyada var olan tek bir veri tabanındaki aksamadan kaynaklanmıyor. Dünyada filtre sistemi sunan çok farklı şirketler, veri tabanları var" dedi.

Bunun bir tercih meselesi olduğunu kaydeden Erdemir, Meclis'in hangi şirketten hizmet alımı yapacağını tercih ettiğini söyledi.

Erdemir, Meclis'in, milletvekillerine filtre koyma uygulamasında ısrarcı olduğunu savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meclis'in, 2012'de, bu filtreyi kaldıracağı, en azından milletvekillerine ve Meclis gruplarına filtresiz internet sunacağı sözü vardı. Halen bu uygulama hayata geçirilmedi.

Bu sistem, bugüne kadar pek çok mağduriyete yol açmış, TBMM'yi utandırmış, toplum, uluslararası camia nezdinde de küçük düşürmüş. Bundan Ermeniler, Protestanlar, Aleviler, LGBT örgütleri nasibini almış. Eğer TBMM, bir an önce filtre politikasını gözden geçirmezse, önümüzdeki süreçte öngörülemeyen başka dezavantajlı kesimler, başka azınlık mensupları, başka ötekileştirilmiş grupların da web sitelerinin filtrelendiği görülecek. Meclis'in zihnindeki filtre kalkmadığı sürece bir yazılım şirketinin filtresi, TBMM'yi uluslararası toplum nezdinde küçük düşürmeye devam edecek. Sayın TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i, Mart 2012'de kamuoyuyla paylaşılan taahhüde bağlı kalmaya çağırıyorum. Gelin TBMM'deki mevcut filtre uygulamasını kaldıralım. Zaten TİB, yeterince Türkiye'yi koruyor, onbinlerce siteyi yasaklıyor, bu siteler Meclis'ten de ulaşmak mümkün değil. Ama TİB'in yasakları üzerine, bir de Meclis ekstra bir filtre getirdiğinde Türkiye, bütün o çok renkliliğini, çeşitliliğini, bütün ötekilerini, Meclis'in erişiminin dışında bırakıyor." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Aykan Erdemir Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title