Haberler

2014 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçesinin görüşülmesine devam ediliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2014 yılı bütçesinin görüşülmesine devam ediliyor.

Görüşme sırasında söz alan milletvekilleri vefat eden tiyatro sanatçısı Nejat Uygur'a başsağlığı diledi.

CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, Gezi olaylarına destek verdikleri gerekçesiyle bazı özel tiyatrolara sağlanan desteğin kesildiği yolunda basında haberlerin yer aldığını ifade ederek, "Böyle bir kesinti söz konusu ise bu haksız ve hukuka uygun olmayan bir cezalandırma, bir cadı avı anlamına gelecektir. Bu konularda sayın bakanın yüreklere su serpecek bir açıklama yapması gerektiği düşüncesindeyim" dedi.

Geçenlerde İstanbul'da bir fuarda açılan sergide bir tablonun sergiden kaldırıldığını belirten Küçük, şunları söyledi:

"Bir eser eleştiri içerebilir, hatta sayın başbakanı eleştiriyor olabilir. Eseri de beğenmeyebilirsiniz ama bunlar müdahaleyi haklı çıkarmaz. Dizi senaryolarına kadar varan müdahaleleri kabullenmek mümkün değildir. Gizli de olsa, örtülü de olsa, açık açık yapılsa da sansüre karşı çıkılması gerekir. Bakanlığın böyle konularda sanattan ve sanatçıdan yana olması gerekir."

Küçük, Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili olarak da "Sayın başbakan yıkılması gerektiğini ifade ederken siz temmuz ayında yaptığınız açıklamada restorasyonun 2014'te tamamlanacağını ifade ettiniz. Hangi açıklama geçerli" diye sordu.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, sanat ve sanatçıya yönelik tutumun demokratça olmadığını iddia ederek, "Sanatçılar biraz da toplumlarının delileridir. Sanatçıya biraz da 'delidir ne yapsa yeridir' anlayışıyla yaklaşabilmelidir" ifadesini kullandı.

Akçay, özel tiyatrolara destek fonuyla ilgili tartışmalara değinerek, Gezi Parkı olaylarına destek veren tiyatrocuların çalıştığı tiyatrolara ceza kesildiği, özel tiyatroların yardımlardan mahrum bırakıldığını ileri sürdü.

-"Aydan, yıldızdan, güneşten asla rahatsız olmayız"-

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Kürtçe bir şiir okudu.

Kaplan, bazı kültürel tanıtım faaliyetlerini eleştirerek, "Her gittiğimiz yerde koca koca seramikten tabaklar getiriliyor. Kenarında bir ay yıldız işleme üzerinde de büyük harflerle TBMM yazıyor. Allah aşkına bu mudur Türkiye'yi, Meclis'i tanıtacak kültürel faaliyet. Yapmayın, etmeyin, eylemeyin. Gittiğimiz yerlere bir çuval tabakla gidiyoruz, bir sandık tabakla gidiyoruz. Herkese de aynı tabaktan veriyoruz" diye konuştu.

Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Kaplan'a, "Ay yıldızdan rahatsız mı oluyorsunuz" diye sordu.

Kaplan ise "Aydan, yıldızdan, güneşten asla rahatsız olmayız" karşılığını verdi.

-Kadayıf esprisi-

Bu arada Aslanoğlu, komisyona gelen HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e, "Hangi şapkanızla geldiniz salona, sanatçı mı belediye başkanı aday adayı olarak mı" diye sorması üzerine Önder, "Eğer sayarsanız eski bir sanatçı olarak" karşılığını verdi.

Önder, Erbakan'ın "Kadayıfın altının kızarıp kızarmadığı" ile ilgili sözlerini anımsatması üzerine Aslanoğlu, gülerek, "Senin buraya gelmen bizim için şereftir. Kadayıfın altını da getirsen üstünü de getirsen o kadayıfı yiyemezsin sen" dedi.

Komisyon Başkanı Lütfi Elvan da Önder'e kravatsız olduğunun söylendiğini belirtmesi üzerine Önder, İçtüzükte komisyon için böyle bir zorunluluk olmadığını kaydetti.

Görüşmede söz alan Aslanoğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'un devlet tiyatrolarındakilerin gelecekleriyle ilgili endişe duyduğunu, bununla ilgili açıklama beklediklerine ilişkin görüşlerinin yer aldığı bir mektup yazdığını ifade etti. Daha sonra Aslanoğlu'nun, "Bir arkadaşımız bu mektubu bakan beye verebilirse" demesi üzerine Önder'in oturduğu koltuktan kalkarak Aslanoğlu'na "Ver ben vereyim hem bakayım Süheyl ne yazmış" sözleri komisyondakileri güldürdü. Önder, mektubu alarak Bakan Ömer Çelik'e verdi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Ferit Mevlüt Aslanoğlu Sırrı Süreyya Önder Sedef Küçük İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title