Haberler

Parayla Sanat Öğretilemez

Güncelleme:

"Zevk-i Tahattur" programında hatıralarını aktaran ebru ve hat sanatçısı Prof. Dr. Uğur Derman, "Eski devirde bir kişiye sanat öğretmek sanatın zekâtı olarak kabul edilirdi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği, her ay değerli şahsiyetlerin hayatlarının konuşulduğu "Zevk-i Tahattur" programının bu ayki konuğu, hat ve ebru sanatçısı akademisyen Prof. Dr. Uğur Derman oldu. Yöneticiliğini İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz'ın yaptığı program, Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki Otağ-ı Hümayun'da gerçekleşti.

OSMANLICA YAZARAK ÖĞRENİLİR

Gelenekli sanatların duayeni olarak tanınan Prof.Dr. Uğur Derman, gençlik yıllarında Osmanlıca Türkçesi, Arapça, Farsça lisanı ve edebiyatı üzerine verilen eğitimlerin çok kısıtlı olduğunu belirterek, "Lise sondayken Mahir İz hocamız bize bu konular üzerine seminerler veriyordu. 1950'li yıllarda Türkiye'nin hiçbir lisesinde böyle seminer yapılmadı, takip edilse de izin vermezlerdi. Arapça ve Farsça eğitimi almak için ya Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ne ya da bir medreseye gidip kendinizi yetiştirmeniz gerekirdi. Başka şekilde Arapça öğrenemezdiniz. Mahir Bey benim alakamı görünce beni Arapça öğrenmeye teşvik etti, daha sonra beniArap ve Fars edebiyatını memlekette en iyi bilen isim olan Hafız Yusuf Cemil Ararat'a ders almam için götürdü. Üç ay içinde Hafız Yusuf Bey bana harfleri öğretti. Osmanlıcanın okuyarak değil, yazarak öğrenildiğini anlattı. Eğer Osmanlıca öğrenmek istiyorsanız, size de tavsiyem yazarak öğrenmeyi deneyin" ifadelerine yer verdi.

ÖĞRETMEK SANATIN ZEKÂTIDIR

Eski devirlerde hattatların eserleri karşılığında bir ücret talebinde bulunmadığına değinen Derman, Cumhuriyet Dönemi'nde harf inkılabının yapılmasıyla geleneksel sanatlara olan ilginin yavaş yavaş azalmaya başladığını, bu durum karşısında da hattatların siparişlerinden cüzi miktarlarda ücret talep ettiklerini söyledi. Öğrencisi olduğu Hezarfen Necmettin Okyay'ın da kendisine hat öğretirken bir ücret talep etmediğini ifade eden Derman, "O zamanlar bir kişiye sanat öğretmek, sanatın zekâtı olarak kabul edilirdi. Parayla sanat öğretilmezdi" dedi.

HAT USTALARI 'ÖMRÜMÜN BEREKETİ'NDE

Hat dersi alırken pek çok hattatla ve dönemin değerli şahsiyetleriyle tanışmaşansı yakaladığını söyleyen Prof. Dr. Uğur Derman, bu kişilerden bazılarının kitaplarında yer aldığını belirterek eserleriyle ilgili şunları ekledi:

"Kitap olarak ilk neşrim 1977'de 'Türk Sanatında Ebru' oldu. Bu kitap ebruculuğa dair ilk çıkan kitabım. 1982'de 'Türk Hat Sanatının Şaheserleri' diye bir kitabım daha çıktı. Bu çalışmam sonrasında yazdığım 'İslam Kültür Mirasında Hat Sanatı' kitabım İngilizce, Malayca, Arapça ve Japonca dillerine çevrildi. Sabancı Müzesi yapılmaya başlayınca müzenin kataloğunu yazdım. Dünyanın çeşitli yerlerindeki müzeler için yazdığım broşürler de oldu. Diğer çalışmalarımdan sonra, hatıralarını kaleme aldığım 'Ömrümün Bereketi' kitabım çıktı. Bu kitabımda Osmanlı'nın son döneminden Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar hat ustalarının portrelerini kaleme aldım."

Program sonunda Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı, Prof. Dr. Uğur Derman'a "Aheng-i Hümayun" albümünü hediye etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Uğur Derman Esenler Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title