Haberler

Türk Profesör Depremden Elektrik Üretecek

Güncelleme:

Yenilenebilir enerji kaynakları arayışına farklı bir soluk getiren İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremle elektrik enerjisi üretilebileceğini söyledi.

"DEPREM'DEN ELEKTRİK ÜRETECEK"

Dünyanın gözünü yenilenebilir enerji kaynaklarına diktiği son yıllarda, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan akıllara gelmeyecek bir yöntemle deprem enerjisini elektrik enerjisine çevirmenin yolunu buldu.

"DEPREMİN FAYDALARI GÖRÜLMEDİ"

Prof. Dr. Ercan, depremin bu güne kadar sadece zararlarının göz önüne alındığını, faydasının görülmediğini savunuyor. Depremin sarsıntı, ışık ve sıcaklık olarak 3 şekilde etkisinin görüldüğünü söyleyen Ahmet Ercan, bu güne kadar insanların sadece sarsıntı ile ilgilenerek faydalarını gözardı ettiklerini belirtti.

"32 TESİS İLE 1 AKKUYU'YA DENK ENERJİ ÜRETİLECEK"

Depremin akabinde tükenmeyen bir enerji kaynağının ortaya çıktığını ve bunun elektrik enerjisine dönüştürülebileceğini bulan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 32 tane deprem enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek santralin 1 adet Akkuyu Nükleer enerji tesisi ile aynı enerjiyi üreteceğini ifade etti.

Uzun yıllardır deprem enerjisini elektrik enerjisine çevirme projesi için çalıştığını ifade eden Prof. Ercan, "Burada sözünü ettiğimiz enerji kaynağı doğrudan doğruya depremin kendisidir. Depremdeki enerjinin 3 türlü boşalımı vardır. Hep korktuğumuz sarsıntı bileşeni, ışık bileşeni ve sıcaklık bileşenidir. Bizim projemiz sıcaklık enerjisinden elektrik enerjisi üretimine dayanıyor. Doğrudan buhar kazanlı ve yanmalı sistemlerde elektrik üretimi olduğu gibi. Bir depremle yaklaşık olarak Zonguldak ilinin elektrik enerjisi gereksinimini elde etmiş oluyorsun" diye konuştu.

"SARSINTIYLA İLGİLENDİK ENERJİ KAYNAĞI OLARAK DÜŞÜNMEDİK"

Deprem enerjisinin depremin büyüklüğü ile doğru orantılı olduğunun altını çizen Ercan, "Örneğin bir Van depremi. 80 adet atom bombasına eşit bir enerji orada birikmiştir. Gölcük depremi ise 132 atom bombası gücünde bir enerjiye denktir. Türkiye'de her 3 yılda bir orta büyüklükte her 5 yılda bir de büyük bir deprem oluyor. Dünyada 15 milyon yıldır bu enerji kaynağı var. Ama bugüne kadar biz bunun sadece sarsıntı boyutu ile ilgilendik, enerji kaynağı olarak düşünmedik. 32 tane 7 büyüklüğündeki bir depremden yararlanacak olursak, 1 tane Akkuyu da yapmış olduğumuz Nükleer enerji tesisinin enerjisini üretebileceğiz. 32 tane yerli deprem enerji tesisi bir Akkuyu'ya eşittir" dedi.

"YÜZDE YÜZ TÜRK TEKNOLOJİSİYLE YAPABİLİRİZ"

Geçmişte olan ve gelecekte olacak depremlerden enerji üretimi konusunda yararlanılabileceğini söyleyen Ercan, "Geçmiş olan depremlerin odak konumlarını ve alacak depremlerin odak konumlarını jeofizik ve jeoloji mühendisleri tarafından belirlenen noktalara kurulacak bir deprem santrali ile hemen enerjiye çevirebiliriz. Hiçbir yabancı teknolojiye gerek yok. Jeotermal enerji üretilen benzer santraller gibi, biz deprem enerjisini ulusal enerji sistemine bağlayarak halkı kullanımına sunabiliriz. Bunu yüzde yüz Türk teknolojisi ile yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Övgün Ahmet Ercan Ahmet Ercan Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak?
500

Yorumlar (22)

dara:

İlk Depremde Yıkılacak Turkish Made Santraller . . . . . . . . . . . . . . . . )))

3
6
yanıtYanıtla
ÜRETİMDE EN BAŞARILI OLUNAN ALAN:

BOŞ LAF VE HAYAL ! ! !

6
1
yanıtYanıtla
GERÇEKCİ:

Ahmet hoca değerli bilim insanıdır. Saygısızca alaycı eleştiriler yaparak cahllliğinizi ortaya koymayın. Bu konuda eleştiri yapabilmek için o seviyede BİLİM insanı olmanız gerekiyor. GÖLGE ETMEYİN BAŞKA İHSAN İSTEMEZ.

5
2
yanıtYanıtla
ÜNİVERSİTE MEZUNU ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI:

Vahşi batıda vahşiler kızılderililerin kellesine ödül koyarlar. Temelle tursun da giderler kızılderililerin çok olduğu bir yerde konaklarlar. Sabah olunca temel kafayı dışarı uzatıp baktığında etrafında kızılderililer karınca gibi toplanmış. Tursuna seviçle seslenir ula tursun kalk dolarlarun ağzuna koyduk. . . Depreme tedbir almadan bizimkisi o hesap. . .

5
2
yanıtYanıtla
pozitif ayrımcılık:

Hocam Japonya''da hem çok deprem oluyor. Hem de adamlar teknolojide lider. Neden yapamamışlar acaba?

5
1
yanıtYanıtla
Acaba:

Onu japonlara sor. Kolaysa bir fikir de ortaya sen at. ayrıca,dünyada sadece japonlarmı zeki .

yanıt0
yanıt0
SEFA:

NAPOLYON NE DEMİŞ. TÜRKÜN SON ZEKASI BENDE OLSA DÜNYAYI FETHEDERDİM. BAŞKENTİ DE İSTAMBUL OLURDU. DEMİŞ.

yanıt1
yanıt5
hero:

Piezo kristalleriyle mi yapacak ? Neyin kafası bu hocam. Sürekli deprem mi olsun :D

1
5
yanıtYanıtla
x:

depremden elektirik enerjisi üretmek mümkün ama kafayı çalıştırmak lazım bu bile iyi bir düşünce adama helal olsun inşallah aksilik çıkmaz

4
1
yanıtYanıtla
kapkara:

yani şimdi devamlı deprem olsun diye adamlar duamı edecekler. . .

5
0
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title