Haberler

'' Orhan Kemal Roman Armağanı Ödülü'' - ''Uykuların Doğusu'' Adlı Romanıyla Ödülü Kazanan Yazar Hasan Ali Toptaş, ''Edebiyat Tanrısı'' Nın Yaptığı Jestlerle 34 Yıldır Yazdığını Söyledi

''Uykuların Doğusu'' adlı romanıyla ''Orhan Kemal Roman Armağanı Ödülü''nü kazanan yazar Hasan Ali Toptaş, ''Edebiyat Tanrısı''nın yaptığı jestlerle 34 yıldır yazdığını söyledi.

''Uykuların Doğusu'' adlı romanıyla ''Orhan Kemal Roman Armağanı Ödülü''nü kazanan yazar Hasan Ali Toptaş, ''Edebiyat Tanrısı''nın yaptığı jestlerle 34 yıldır yazdığını söyledi.

Toptaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaokul 2. sınıfta Orhan Kemal'in ''Gurbet Kuşları'' adlı romanını okuduktan sonra yazmaya heves ettiğini ve hemen büyük boy bir defter aldığını anlattı.

Her gün defterin yarım sayfasını yazdığını, sayfanın geri kalanına ise bir arkadaşının, yazdığı metne uygun resim çizdiğini dile getiren Toptaş, ''O zamanki sabrım ve tecrübem kitabı bitirmeye yetmedi. 50-55 sayfa yazdıktan sonra yarım bıraktım. Yazdığım konu 'Gurbet Kuşları' kitabına da çok benziyordu'' diye konuştu.

Toptaş, ilk öyküsünün 1975 yılında Denizli'de bir yerel gazetede yayınlandığını dile getirerek, ''Bir Gülüşün Kimliği'' adlı ilk öykü kitabının 1987 yılında, ''Yoklar Fısıltısı'' adlı kitabının ise 1990 yılında çıktığını anlattı.

Bu iki kitabı da kendi parasıyla bastırdığını ifade eden Toptaş, şöyle devam etti:

''Bunun üzerine yazı yazmaya küstüm. Yazdığım kitapları hep ben mi bastıracağım, memuriyetten aldığım maaşla matbaaya taksit mi ödeyecektim? 'Ya ben iyi yazamıyorum ya da yazdıklarımı insanlar anlamıyor' diye düşündüm. Her iki durumda da yazmayı bırakmam gerektiğine karar verdim. 'Edebiyat Tanrısı' diye bir şey varsa, benim bu kararımı duymuş olmalı ki bana tuhaf jestler yapmaya başladı.''

-''HAYAT BENİ EDEBİYATA GERİ ÇAĞIRDI''-

''Sonsuzluğa Nokta'' adlı ilk romanının 1993 yılında Kültür Bakanlığı'nın roman yarışmasında ödül aldığını ve bakanlık tarafından basıldığını dile getiren Toptaş, aynı yıl Çankaya Belediyesi'nin düzenlediği öykü yarışmasında da ''Ölü Zaman Gezginleri'' adlı öyküsüyle birincilik ödülünü kazandığını ve bu kitabının da belediye tarafından basıldığını belirtti.

''Edebiyat Tanrısı''nın yaptıklarının bununla da bitmediğini anlatan Toptaş, yalnızlık teması üzerine şiirsel dosyasının da Kavram Yayınları tarafından yayınlandığını söyledi. Toptaş, ''Aynı yıl bütün bunlar oldu ve hayat beni edebiyata geri çağırmış oldu'' dedi.

Hasan Ali Toptaş, ''Yalnızlıklar'' adlı şiirsel dosyasının Flemenkçe'ye çevrildiğini ve bu yılın şubat ayında Hollanda'da tek kişilik oyun olarak sahnelenmeye başlandığını belirterek, gelecek sonbaharda Türkiye'de sahnelenecek tek kişilik oyunu Hollandalı yönetmenin yöneteceğini, Mahir Günşiray'ın da oynayacağını söyledi.

1994 yılında ikinci romanı ''Gölgesizler''i bitirdiğini, o romanıyla da Cumhuriyet Gazetesinin düzenlediği ''1994 Yunus Nadi Roman Ödülü''nü aldığını dile getiren Toptaş, ''Kayıp Hayaller Kitabı'' adlı romanının 1996'da çıktığını, ''Bin Hüzünlü Haz'' adlı romanının da ''1999 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü''nü aldığını bildirdi.

Toptaş, 2005 yılında ''Uykuların Doğusu'' adlı romanının çıktığını ve bu romanla da ''Orhan Kemal Roman Armağanı Ödülü''nü kazandığını hatırlattı.

5 roman, 3 öykü kitabı, şiirsel metinlerden oluşan kitap, bir de ''Ben Bir Gürgen Dalıyım'' adlı çocuk kitabı olduğunu belirten Toptaş, 34 yıldır yazdığını vurguladı.

''Uykuların Doğusu'' adlı romanından çok etkilendiğini ve hala bu duygularından uzaklaşmaya çalıştığını kaydeden Toptaş, ''İnsan gördüğü şeylerin toplamı kadar uyanık, görmediği şeylerin sonsuzluğu kadar uykudadır. Bu düşünce üzerine inşa edilmiş bir roman. İçinde birçok birbirini doğuran, birbiriyle çelişen, çarpışan hikayeler var'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title