Haberler

Organ Bağışı Panelinde 48 Kişi Organlarını Bağışladı

Datça’da düzenlenen organ bağışı paneline katılan dinleyiciler anlatılanlar karşısında duyarsız kalamadı ve toplamda 48 kişi organlarını bağışladı.

Datça'da düzenlenen organ bağışı paneline katılan dinleyiciler anlatılanlar karşısında duyarsız kalamadı ve toplamda 48 kişi organlarını bağışladı.

Datça Hava Radar Mevzii Komutanlığının ev sahipliği gerçekleşen 'Organ Bağışı' konulu panele Kaymakam Hamdi Üncü, Datça Belediye Başkan Vekili Gürsel Uçar, Milli Eğitim Müdürü Fatma Bahadır ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Hava Radar Mevzi Komutanı Albay Erdal Maviş, "Biz ve yakınlarımız hiç ummadığımız bir zamanda organ nakline, organ bağışına ihtiyaç duyduğumuzda, o zaman gerçekle karşılaşırız ve bunun parayla alınamayan bir değer olduğunu anlarız. O zaman geçmiş olsun. Şu anda Datça'da organ bağışı için 270 fedakar insan var. Ben onlara teşekkür etmek istiyorum. Ama bu bağış sayısı yeterli değil. Bunun daha da artması gerekir. Bu artırma, yılda bir kere, bir haftanın kutlanmasıyla olacak iş değil. Buna özellikle basının ve yetkili kurulların yıl boyunca devamlı faaliyet olarak destek vermesi gerekiyor. Biz Datça'yı sadece denizleri ve koyları ile değil, duyarlı insanların yaşadığı belde olarak da tanıtımını yapabiliriz " dedi.

Organ bağışı konusunda bilgiler veren Prof Dr Aydın Türkmen de, "Diyaliz tedavi etse de hastada yaşam kalitesi son derece düşüktür. Yılda 3000 bin nakil yapılıyor. Bunun 4 - 5 bine çıkarılması lazım. Bugün Türkiye'de 60 merkezde böbrek, 20 merkezde karaciğer, 3 merkezde kalp nakli yapılabiliyor " şeklinde konuştu.

Organ Nakli Koordinatörü Mümin Uzunalan ise "Organ bağışına duyarlı yerleşimleri haritada işaretlediğiniz zaman bunun bir uygarlık haritası olduğunu göreceksiniz. Organ bağışı bir uygarlık anlayışıdır. Türkiye'de böbrek nakillerinin yüzde 20'si kadavradan, yüzde 80'i ise bağış yolu ile yapılıyor. Geçen yıl beyin ölümü gerçekleşen 1700 kişiden sadece 350 tanesi bağış yolu ile hastalara nakledilebildi. Bu acı bir tablodur" diye konuştu.

Müftü İbrarim Yavuz ise şöyle konuştu: "Günümüzde tıp ilmi, gerçekten çok ileri bir seviyeye ulaşmış, eskiden çaresi bulunmayan, tedavisi mümkün görülmeyen pek çok hastalık, bugün kolaylıkla tedavi edilebilir hale gelmiştir. Başka kimselerden, özellikle ölülerden alınan organ ve dokuların, hastalara nakli de, günümüzün en önemli, hatta zorunlu tedavi yolları arasına girmiştir"

Yapılan konuşmaların ardından panele katılan 48 davetli organ bağışında bulunarak bağış konusunda örnek oldu. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hamdi Üncü Türkiye Datça Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title