Haberler

Müsiad: "Dalgalanma İstikrarla Aşılır"

Mesleki Eğitimin"İdeolojik İnatlaşma" Yüzünden Gözardı Edildiğini Savunan Bolat, Tüsiad'ın"Temel Eğitim 12 Yıla Çıkarılmalı, Mesleki Eğitimde Yetersizlik Var" Görüşünü,"Bunu Anlamak İçin 8 Yıl Mı Beklemek Gerekiyordu" Sözleriyle Eleştirdi.

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, ekonomik dalgalanmanın ancak istikrarla aşabileceğini bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Araştırma Raporları, Grand Cevahir Otel'de düzenenlenen basın toplantısında, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat tarafından açıklandı. Bolat, son haftalarda piyasalarda yaşanan dalgalanmaları değerlendirirken, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Ekonomideki dönüşümün tamamlanmadığını, bu nedenle küresel gelişmelerde yaşanan dalgalanmanın sürpriz olmadığını söyleyen Bolat, dış dengede, dış ticarette ve cari işlemlerde verilen büyük açıkların ve yüksek reel faizin, dışarIdan çok büyük miktarda sıcak yabancı sermaye girişini beraberinde getirmesinin bir kırılganlık oluşturduğunu belirtti.

ABD ve Avrupa'daki enflastyonist baskılar karşısında, faiz oranlarının yükselmeye devam ettiğini, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sıcak paranın daha güvenli limanlar olan ABD ve Avrupa piyasalarına doğru yönlendiğini vurgulayan Bolat, "Ancak bize göre enflasyondaki iki üç puanlık sapma ve bir miktar sermaye çıkışı Türkiye ekonomisi için kriz belirtisi ve nedeni olamaz" dedi.

"DALGALANMALARI ATLATACAK EKONOMİYE SAHİBİZ"

Ekonominin bu tür dalgalanmaları atlatabilecek donanım ve dirence sahip olduğuna dikkat çeken Bolat, şartların 2001 krizinden çok farklı olduğunu ifade etti. Dalgalanmanın istikrarla aşılacağına inandığını yineleyen Bolat, gerçekleştirilen reformların derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Türkiye ekonomisi bu dalgalanmaları atlatabilecektir" diyen Bolat, ekonomide genellikle bahar aylarında zorlanma, dalgalanma sendromu yaşandığını belirtti.

Bolat, sürecin Türkiye için daha zorlu geçmesinde cari açığın oluşturduğu kırılganlık ve ardından ortaya çıkan enflasyonist konjoktörün etkisinin bulunduğunu belirtti. Bolat "Gelişmelerde Merkez Bankası Başkanı seçim süreci ve daha bir yıl varken Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili oluşturulan suni gerginlikler ve çekişmeler istikrarsızlaştırma çabalarının da önemli katkısı maalesef olmuştur" dedi.

YATIRIMDA BEKLE VE GÖR DÖNEMİ BAŞLADI

Makro göstergelerdeki iyileşmenin kur üzerine inşa edilmesinin yanlış olduğunu savunan Bolat, "Sonuçta 43 milyar dolar dış ticaret açığı ve 23 milyar dolar cari açıkla karşılaştık. Bu trend bu haliyle devam etseydi 60 milyar dolara yakın dış ticaret, 40 milyar dolara yakın cari açık olacaktı. Borçlanacaktık. Kur artışı nispeten bu fay hattında biriken enerjinin bir kısmını boşaltmıştır" dedi.

Yatırımlarda, 2004-2005 yıllarındaki artışların durabileceğine işaret eden Bolat, "Bir bekle gör dönemi gündeme gelebilir. Onun için dalgalanmanın bir an önce sona ermesi, ekonominin yeni dengeler üzerinde koşusuna devam etmesini bekliyoruz" dedi.

GERÇEĞİ GÖRMEK İÇİN SEKİZ YIL BEKLEMEK GEREKMİYORDU

TÜSİAD'ın zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması konusundaki görüşünü eleştiren Bolat, mesleki eğitimin artık çok ciddi bir sorun haline geldiğini belirtti. Nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşandığını dile getiren Bolat, "Biz bunu yedi sekiz yıldır söylüyoruz. Bu bilenen bir gerçekti. Bunu anlamak için sekiz yıl beklemek mi gerekiyordu?" dedi. Bolat, çözüm için ortak akıl ve sağduyu çağrısında bulunduklarını belirterek, "İdeolojik inatlaşma Türkiye'ye kaybettirdi. Orta bir yolun bulunması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title