Haberler

Mantar Zehirlenmelerinde İlk 6 Saat Uyarısı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turla, Mantar Zehirlenmelerinin Özellikle İlk 6 Saatte Müdahale Edilmediği Takdirde Karaciğer Yetmezliğine Bağlı Beyin Hasarına Yol Açtığını Söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turla, mantar zehirlenmelerinin özellikle ilk 6 saatte müdahale edilmediği takdirde karaciğer yetmezliğine bağlı beyin hasarına yol açtığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turla, doğadan toplanan mantarları yiyen vatandaşların genellikle mantar zehirlenmesi vakasıyla karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, "Türkiye'de yaklaşık 70 çeşit zehirli mantar bulunuyor. Zehirli mantarların dış görünüşleriyle, kokusuyla, tadıyla tanınmaları her zaman mümkün olmuyor" hatırlatmasında bulundu.

Halk arasında yaygın olan, şüphe duyulan mantarların çeşitli pişirme yöntemleriyle zehrinin gideceği inancının yanlış olduğuna işaret eden Turla, "Özellikle kabuğu kolay soyulan mantarların zehirsiz olduğu inanışı son derece yanlış. Örneğin en sık görülen ve öldürücü özelliği oldukça yüksek olan 'Amanita phalloides' türü mantarlar, kabuğu kolay soyulan mantarlardır. Ayrıca bazı bölgelerdeki mantarın pirinçle haşlanması ve gümüş kaşıkla pişirildiğinde zehrinin giderileceği gibi inanışlarda doğru değildir"

dedi.

Mantar zehirlenmelerinde ilk belirtilerin bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, aşırı salya, burun ve gözyaşı akması ve terleme olabileceğini ifade eden Turla, hatta bulantı ve kusmanın ardından genel bir düzelme sonrası ağır koma vakalarının da görülebildiğini söyledi. Bu yüzden özellikle kültür olmayan mantarlar yendikten sonra bu ve benzeri belirtiler görüldüğünde mutlaka en yakın tam teşekküllü sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Turla, mantar zehirlenmelerinde erken tanı ve

tedavinin çok önemli olduğunu kaydetti. Turla, "Mantar zehirlenmeleri özellikle ilk 6 saatte müdahale edilmediği takdirde karaciğer yetmezliğine bağlı beyin hasarına yol açmaktadır" diye konuştu.

OMÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nca yapılan bir çalışmaya göre üniversite hastanesine bir yılda 57 mantar zehirlenmesi olgusunun başvurduğunu ve bunlardan 45 kişinin kendi topladıkları mantardan zehirlendiğini açıklayan Turla, bu vakalardan 32'sinin mantar yenilmesinden çok kısa süre sonra başlayan bulantı ve kusma şikayetiyle hastaneye başvurduklarını ifade etti. Olgularda erken başvuru sonucu görülen tedaviyle ölüm görülmediğini belirten Turla, yağışların ve mantarların arttığı dönemlerde

zehirlenme olgularının da arttığını anımsatarak, vatandaşların özellikle mantar alırken kültür mantarını tercih etmelerini, kaynağını bilmedikleri mantarı ise yememelerini önerdi.

(AG-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title