Haberler

Malik Aksel Atölye Çalışmalarıyla Bursa'da Anılıyor

Güncelleme:

Cumhuriyet döneminin önemli sanatçılarından olan ve Gazi Eğitim Enstitüsü'nde uzun süre resim ve sanat tarihi öğretmenliği yapan Bursalı sanatçı Malik Aksel, üniversite öğrencilerinin katıldığı atölye çalışmalarıyla anılıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Cumhuriyet döneminin önemli sanatçılarından Malik Aksel'i atölye programıyla Bursa'da anıyor. Malik Aksel'in oğlu Murat Aksel'in destek verdiği atölye çalışmaları, 15-17 Nisan tarihleri arasında Merinos Tekstil Sanayi Müzesi ev sahipliğinde düzenleniyor. Gazi Üniversitesi resim ve grafik tasarım alanında eğitim gören 30 üniversite öğrencisi, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'ndeki ' Malik Aksel Galeri Alanı'nda bulunan orijinal tablolardan hareketle özgün çalışmalar yapıyor. Merinos Parkı içerisinde çalışmalarını sürdüren öğrenciler, Bursalılar tarafından da meraklı gözlerle takip edildi. Sanatçının eserlerinin öğrencilerin ve akademisyenlerin daha yakından tanıması ve çalışmalar yapması amacıyla başlatılan proje sonunda, öğrenciler tarafından yapılan eserler Bursa'da sergilenecek.

Araştırma Görevlisi Ali Ertuğrul Küpeli, Bursa Büyükşehir Belediyesi Tekstil Sanayi Müzesi ortaklığında Malik Aksel Galeri Alanı'nda atölye çalışmaları başlattıklarını söyledi. Malik Aksel'in oğlu Murat Aksel'in programın düzenlenmesinde büyük emeği olduğunu belirten Küpeli, Malik Aksel'in Gazi Resim İş Enstitüsü'nün kuruluşunda müdürlük yaptığını ifade ederek, değerli sanatçının resim sanatında yeni nesil yol gösterici olduğunu dile getirdi. Gazi Üniversitesi olarak Malik Aksel'i hiçbir zaman unutmadıklarını göstermek amacıyla Murat Aksel'in de destekleriyle programın başlatıldığını anlatan Küpeli, "Atölye programı kapsamında grafik tasarım ve resim tasarım öğrencileri yer alıyor. Grafik çalıştayında öğrenciler, Malik Aksel konulu afişler düzenliyor. Resim öğrencileri ise serbest konulu resimler yapıyor. Gazi'nin en genç resim öğrencilerini, Bursa'da, Malik Aksel'in mekanında buluşturduk. Öğrencilerimiz, kendi duygu ve düşüncelerini tablolara yansıtıyor. Tablolar daha sonra sergilenecek. Bu projenin geleneksel hale getirilmesi de düşünülüyor" dedi.

"Malik Aksel"

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi içerisinde özel bir galeriye sahip olan Malik Aksel, Atatürk´ün isteği üzerine Türkiye´ye çağırılan Amerikalı eğitim bilimci John Dewey´in hazırladığı rapor üzerine resim ve iş eğitimi alanında oluşan boşluğu doldurmak amacıyla "Öğretmen Okulu" mezunları arasında yapılan sınavı kazanarak Avrupa´ya gidecek olan ilk beş kişinin arasında yer almıştır. Yurt dışında aldığı eğitimin ardından 1932 yılında yurda döndüğünde Ankara´da yeni açılan ve daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü´ne dönüşecek olan Resim Öğretmen Okulu'nda Resim ve Sanat Tarihi öğretmeni olarak göreve başlamıştır. Yöneticilik ve sanat hayatı boyunca pek çok başarılı çalışmaya imza atan Aksel'in eserleri, Cumhuriyet dönemi sanat akımlarını da etkilenmiştir. Tabloları, oğlu Murat Aksel tarafından Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağışlanmıştır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gazi Üniversitesi Malik Aksel Merinos Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title