Haberler

"Kadir İnanır'a Karşı Art Niyet Var"

Güncelleme:

Yönetmen Ahmet Sönmez, Antalya Film Festivali'nde oyuncusu Kadir İnanır'a haksızlık yapıldığını söylüyor.

Antalya'dan 'Kent Konseyi', 'En İyi Kadın Oyuncu' ve 'En İyi Müzik' ödülleriyle dönen 'Elveda Katya'nın yönetmeni Ahmet Sönmez; filmde, usta oyuncu Kadir İnanır'a alışılmışın dışında, 'pasif' bir karakteri oynatmıştı. İnanır'ın Altın Portakal'dan eli boş dönmesini haksızlık olarak gören Sönmez, Sinema dergisinden Müjde Işıl'a konuştu...

PAMUK YÜREKLİ BİRİ

Nasıl karar verdiniz 'Elveda Katya'yı çekmeye?

Abim Osman Sönmez, Moskova'da tanıştığı Katya'nın hikayesinden bahsetti. Abim başlangıçta bu gerçek öyküyü dizi yapmayı düşünüyordu ama ben öyküye yazık olacağını düşündüm ve bunu sinema filmi yapmaya karar verdim.

Kadir İnanır'ı filmde oynamaya nasıl ikna ettiniz?

Kafamda hep Kadir İnanır vardı. Tam cesaretimizi toplayıp ona gidecektik ki, hastanede olduğunu öğrendik. Bunun üzerine başka oyuncularla görüştük ama içime hiç sinmedi. Tesadüfen bir magazin programında Kadir İnanır'ın hastaneden çıktığını ve "İnşallah bir ay sonra setlerdeyim" dediğini gördüm. Bunu duyunca senaryoyu gönderdim ve evine ulaştırdıktan 1.5 saat sonra beni aradı, kabul ettiğini söyledi. İşin para kısmı hiç konuşulmadı. Sette tek isteği, bir marka su oldu. Sette herkesi fındık fıstıkla besledi. Kadir İnanır, demir eldiven içinde pamuk yürekli bir insan... Çok şey öğrendim ondan...

Ne öğrendiniz mesela?

Beni en çok etkileyen; halkın starı nasıl olunur bilmesi... Nasıl davranacağını, nasıl konuşacağını çok iyi biliyor. Derdimi bu kadar iyi anlattığım tek oyuncu o. Biz çekimlerde, bakışımızdan birbirimizi anlıyorduk.

Altın Portakal'daki 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünün bir çocuğa verilmesine ne diyorsunuz?

Facia diyorum. Benim tek bir beklentim vardı; Kadir İnanır'ın 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülü alması... Festival tarihinde ödül alan en az sekiz-dokuz filmde İnanır başrolde ve onun bu ödülü almamış olması abesle iştigal... Bence Kadir İnanır'a karşı bir önyargı, art niyet var. Ben başka bir şey düşünemiyorum. 13 yaşında bir çocuğa ödül vermekle; Kadir İnanır'ı kırmak adına çok ayıp ettiler.

'ONLAR BENİ SEVMEZ!'

Kadir İnanır ne dedi bu duruma?

Ödül almayacağını biliyordu, "Onlar beni sevmezler" dedi. Neden festivale gelmedi sizce? Gelseydi orası alkıştan yıkılacaktı ama "Ödül vermeyecekler, o yüzden de gelmeyeceğim" dedi. Ben Hülya Avşar'ın, İnanır'ın ödül alması için direteceğine inanıyordum. İddia ediyorum; karar veren jüri, oyunculuk olarak Kadir İnanır'ın tırnağı bile olamaz. Neden Kadir İnanır'ı üzmek, ezmek için bir çocuğa ödül veriyorsunuz? O bunları haketmiyor. Umarım hayattayken, gereken değeri verirler.

ÖNYARGILARA TOKAT ATMAK İSTEDİK!

'Katya'nın öyküsünde sizi etkileyen neydi?

İkiyüzlü ahlakçılık mı, mahalle baskısı mı ya da babalık olgusu mu? Biz aslında insanlardaki önyargıya tokat atmak istedik. Büyük bir geçmişi, kültürü olan bir toplum olan Ruslar'a sırf kadınlarıyla bakmak ve hepsine 'Nataşa' yaftası yapıştırmak, benim vicdanımı rahatsız ediyordu. Bir yandan da Karadeniz'in bununla anılması... Ruslar'la o kadar iç içe geçmişiz ki... Annesini ya da babasını bilmeyen bir sürü çocuk var ortada. Akraba olmuşsunuz ama siz onlara 'Nataşa', 'hayat kadını' diyorsunuz. Bu inanılmaz acı verici bir şey.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Ahmet Sönmez Kadir İnanır Antalya Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title