Haberler

Kütahya: Kütahya'da Hayvan Pazarları Tekrar Kapatıldı

Kütahya Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, A tipi İran virüsünün görülmesi üzerine il merkezi ve bazı ilçelerde geçici olarak hayvan pazarlarının kapatıldığını belirtti.

Kütahya Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, A tipi İran virüsünün görülmesi üzerine il merkezi ve bazı ilçelerde geçici olarak hayvan pazarlarının kapatıldığını belirtti.

Türkiye'ye İran'dan giren A tipi şap virüsünün hızlı bulaşma ve yayılma özelliğine sahip olduğunu dile getiren Tarım İl Müdürü Gencer, "Virüsün bu karakteri özellikle 0-5 aylık genç hayvanlarda ölümlerle sonuçlanan hastalık tablosu oluşturmaktadır. Şap hastalığı ilimiz ve ülkemiz ekonomisi için tehdit unsuru olmaya devam etmektedir. Kurban Bayramı öncesi ilimize bulaşan ve ilkbahar şap kampanyasında kontrol altına alınan şap hastalığı, kaçak ve kontrolsüz hayvan hareketleri sebebiyle yeniden yayılmaya başladı. İlimiz merkez ilçede Geven, Altıntaş Gökçeler, Domaniç Aksu, Simav Çitgöl ve Demirci köyleri ile Tavşanlı Ayvalı Köyü'ne bağlı Sorkun Mahallesi'nde şap hastalığı görülmesi üzerine geçtiğimiz hafta toplanan İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, ruhsatlı hayvan pazarlarının (Kütahya, Tavşanlı, Simav) geçici olarak kapatılmasına karar verildi. Karar gereği, hastalık mihraklarında 3285 sayılı Hıfzısıhha Kanunu ve ilgili yönetmeliğin 108. maddesinde belirtilen her türlü idari ve fenni tedbirler alındı. Hastalığın mihrak dışındaki hayvanlara bulaşmaması için hastalık görülen köylere kordon konuldu ve sıkı karantina tedbirleri uygulandı. Özellikle hastaların, hastalıktan ve bulaşmadan şüphelilerin hastalık tamamen hastalıktan ve bulaşmadan şüphelilerin sahiplerinin isteği halinde sadece kesilmek amacıyla ve kapalı vasıtayla en yakın mezbahaya gönderilmesi ve et ve derileri hakkında 3285 sayılı Hıfzısıhha Kanunu'nun ilgili yönetmeliğine göre işlem yapılması kararlaştırıldı" dedi.

Şap hastalığının ülke genelinde yeniden yayılma eğilimi göstermesi üzerine aşılamanın yanı sıra sıkı kordon ve karantina tedbirlerinin alınması, hayvan pazarlarının kapatılarak il içi sevkler dahil hayvan hareketlerine kısıtlama getirilmesi gerektiğini kaydeden Gencer, bu yönde bir talimatın tüm illere gönderildiğini söyledi. Gencer, "İran'dan bulaşan A tipi şap virüsüne karşı ilkbahar şap kampanyasında ilimiz hayvan mevcudunun yüzde 88'ine karşılık gelen 117 bin 500 büyükbaş hayvan il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından aşılanmıştı. Ancak, özellikle ülkemizin doğu bölgelerinden ilimiz ve çevre illere kaçak olarak gelen hayvanlar hastalığın yayılmasına neden oldu. Yeni şap virüsünün bir özelliği de ilk kez aşınan 4 aylık hayvanlarda bağışıklık sağlayacak düzeyde antikor oluşturulmaması. Bu durum genç hayvanlarda hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğunu gösterir. Şap hastalığı 134 bin 62 büyükbaş ve 424 bin 113 küçükbaş hayvan mevcudu bulunan ilimiz için çok büyük bir tehlike arz etmektedir. Bu nedenle yetiştiricilerimizin küpesiz ve menşei belli olmayan hayvanları satın almamaları, köyler arası hayvan hareketlerinde muhtardan alınan menşe şahadetnameleri ile iller ve ilçeler arası hayvan hareketlerinde veteriner sağlık raporu olmasına özen göstermelidir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title