Haberler

Kütahya köyün geçimi kaşıktan-1

Güncelleme:

Köyün geçimi kaşıktanKütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Saruhanlar köyü sakinleri, 300 yıldır atalarının mesleği olan tahta kaşıkçılıkla geçimini sağlıyor.

Köyün geçimi kaşıktan

Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Saruhanlar köyü sakinleri, 300 yıldır atalarının mesleği olan tahta kaşıkçılıkla geçimini sağlıyor. Kaşık ustası Mehmet Akpınar (54), tüm köyün, geçimini kaşık yapımından sağladığını belirterek, 'Kaşıkçılık atalarımızdan bize kadar geldi, bizden torunlarımıza devam edip gidiyor. Yaptığımız kaşıklar çelik tencereler, günlük kullanımlar ve ayrıca oyun için kullanılıyor dedi.

Saruhanlar köyünde yaşayan 7'den 70'e herkes, 300 yıllık ata meslekleri olan tahta kaşık imalatı işiyle uğraşıyor. Kaşık ustası Mehmet Akpınar, yaklaşık 40 yıldır bu mesleği yaptığını belirterek, 'Köyümüzün kuruluşundan beri en önemli geçim kaynağımız kaşıkçılıktır. Çoluk çocuk bu işi yapıyoruz ve toptancımız buraya gelip hepsini alıyor. Yurt içi ve yurt dışı her yere o gönderiyor. Kaşıkçılık atalarımızdan bize kadar geldi, bizden torunlarımızla devam edip gidiyor. Yaptığımız kaşıklar çelik tencereler, günlük kullanımlar ve oyun için kullanılıyor. Kaşıklarımızı gürgen ağacından üretiyoruz. Orman İşletme Müdürlüğü aracılığı ile odunlarımızı dağdan getiriyoruz. Bugüne kadar bununla geçimimizi sağladık. Burada kepçe, oyun kaşığı ve süs kaşıkları yapıyoruz. Aylık kazancımız belli olmuyor, kimi ay bin lira, kimi zaman 2 bin lira arasında değişiyor. 40 yıldır bu meslekle uğraşıyorum. Önce çocuklarımıza öğrettik, şimdi de onlardan torunlarımıza geçiyor diye konuştu.

Mehmet Akpınar'ın eşi Emine Akpınar (53) ise, 'Kaşık imalatını çocukluğumuzdan beri yapıyoruz. Ailemizin geçimini kaşık üretiminden karşılıyoruz. Günde ortalama 50 tane yaparız. En fazla yapan 100, en az yapan ise 30 tane yapar. Oyun kaşığı var, Konya kaşığı var, düz kaşık var. Toptancımız gelip kağışı alır, götürür. Nerelere satılıyor bilmiyoruz. Bize atalarımız öğretmiş, yapıyoruz, biz de çocuklarımıza öğrettik, onlar yapıyor dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Akpınar Kütahya Gediz Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title