Haberler

Yesevi Yolunda" Konferansı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi'nin, İslam'ın ışığına bir ayna tuttuğunu ve Anadolu'ya yansıttığını belirterek, "Bu ayna Anadolu'da Hacı Bektaş Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar olarak, Balkanlarda ise Demirci Babalar olarak tezahür etti.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi'nin, İslam'ın ışığına bir ayna tuttuğunu ve Anadolu'ya yansıttığını belirterek, "Bu ayna Anadolu'da Hacı Bektaş Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar olarak, Balkanlarda ise Demirci Babalar olarak tezahür etti." dedi.

Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ve Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin iş birliğince Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'ndeki Yesevi Otağı'nda gerçekleşen programda "Yesevi Yolunda" konulu konferans verdi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi'nin ailesine, ilim ve ibadet hayatına değindi.

Yesevi'nin ışığının bugüne yansımalarını anlatan Yıldız, "Hoca Ahmet Yesevi, Peygamber Efendimizin Mekke'den yaymış olduğu İslam ışığına bir ayna tuttu ve Anadolu'ya yansıttı. Bu ayna Anadolu'da Hacı Bektaş Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar olarak, Balkanlarda ise Demirci Babalar olarak tezahür etti. Bugün Anadolu'da Balkanlarda Türklük varsa bu, Hoca Ahmet Yesevi sayesindedir." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi'yi anarken onu tanıtan Fuat Köprülü'yü de anmadan geçmemek gerektiğini ifade ederek, "Fuat Köprülü Bey, çalışmalar yaparak büyük eserinde Hoca Ahmet Yesevi'yi ve onun yolundan giden Yunus Emre'yi yazdı. Her ikisini de rahmet ve minnetle anıyoruz." dedi.

"Yesevi, İhlas ve irfanı, Horasan Erenleri aracılığıyla yedi iklime taşımıştır"

Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner de Hoca Ahmet Yesevi'nin manevi mirasının, Türk dünyasının sadece gönül alemini aydınlatmakla kalmadığını, aynı zamanda Türklerin kimliklerini korumasına ve devam ettirmesine yardımcı olduğunu belirterek, böylece milliyetlerini ve kültürlerini unutturma çabalarını boşa çıkardığını anlattı.

Kazakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev ise şunları kaydetti:

"Dilimizin ve kültürümüzün gelişmesine, zenginleşmesine çok önemli katkılarda bulunan büyük fikir adamı ve gönül eri Hoca Ahmet Yesevi, Türkistan'dan Anadolu'ya ve Balkanlara kadar uzanan geniş bir coğrafyanın manevi kandillerinden biri olarak Arslan Baba'dan ve Yusuf Hemedani'den devraldığı ihlas ve irfan bayrağını, Horasan Erenleri aracılığıyla yedi iklime taşımıştır."

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edilen Kazak çadırında, Kazak devlet sanatçısı Zagipa İmangaziova, Divan-ı Hikmet'ten "Sen seni bil, sen seni" ve başka eserleri dombra eşliğinde seslendirdi.

Türkistan pilavı ikramından sonra katılımcılara, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde yer alan Hoca Ahmet Yesevi Türbe maketini ve Hoca Ahmet Yesevi Otağı gösterildi.

Program, hediye ve plaket takdimiyle sona erdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yunus Emreler Hacı Bektaş Musa Yıldız Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title