Haberler

"Senfoninin Babası" Joseph Haydn Antalya'da

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarafından Düzenlenen 10. Uluslararası Antalya Piyano Festivali Kapsamında Pavel Kaspar, Klasik Dönemin Büyük Bestecisi Joseph Haydn'ın 200. Ölüm Yılı Anısına, Bestecinin Eserlerini Yorumlayacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nde 13 Kasım akşamı “Senfoninin Babası” Joseph Haydn Antalya olacak.

Antalyalı sanatseverlerle buluşacak olan Pavel Kapsar, programına, Wolfgang Amadeus Mozart’ın yakın arkadaşı ünlü besteci Haydn’ın fa minör tonunda, XVII/6 numaralı solo piyano için “Çeşitlemeler”i ile başlayacak. Programın ikinci yarısında da, bestecinin Do Majör Hob. XVI/50 sonatını seslendirecek.

Haydn’ın öğrencisi olmuş Ludwig van Beethoven’in Viyanalı Kont Ferdinand Ernst Gabriel von Waldstein’a ithafen yazdığı, orta döneminin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Op. 53 Do Majör 21 numaralı, “Waldstein” takma isimli piyano sonatı ile ilk yarı tamamlanacak.

Kaspar, konserini Çek besteci Bohuslav Martinů’nun 1920’li yıllarda bestelediği Film en miniature (Minyatürde Film) ve Trois Esquisses (Üç Eskiz) başlıklı eserleri ile noktalayacak.

Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da, solist ve aynı zamanda oda müzikçi olarak tanınan Pavel Kapsar’ın Piyano Resitali, 13 Kasım Cuma akşamı Antalya Kültür Merkezi’nde saat 20.30’da izlenebilir.

Pavel Kaspar

Çek Cumhuriyeti’nin Ostrava şehrinden olan Pavel Kapsar, piyano derslerine altı yaşında başladı. Çalışmalarına daha sonra Bratislava Müzik Akademisi’nde Prof. Rudolf Macudzinsky ve Prag Müzik Akademisi’nde Prof. Frantisek Rauch devam etti.

1983 yılında Münih’e taşındıktan sonra eğitimini Prof. Ludwig Hoffmann ile sürdüren sanatçı, “Ustalık Diploması” alarak 1989 yılında mezun oldu.

Kapsar, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da gerek solist ve gerekse de bir oda müzikçi olarak tanınan ve aranan bir müzisyen. 2008-2009 sezonunda Çin, Rusya, Türkiye, İsrail, Slovenya, Letonya, Avusturya, İtalya, Almanya, Meksika ve Çek Cumhuriyeti’nde konserler veren sanatçı, bu sezon da Almanya, İtalya, Avusturya, Slovenya, İspanya, Çin, A.B.D. ve Kanada’da konserlere katılacak.

Alman gazetesi Tz-München, piyanist hakkında, “duyarlı ve zeki bir Debussy yorumcusu” derken, Amerika’daki in Tune isimli dergi, “Kaspar sansasyonel bir piyanist” yorumunu yaparak, sanatçıyı Rudolf Firkusny’ye benzetti.

Sanatçı 2002 yılında Bohuslav Martinu’nun piyano için bütün eserlerini kapsayacak dört CD’nin birincisinin kaydını yaptı. Uluslararası basındaki yayınlanan röportajlar ve konser eleştirileri, “en karmaşık teknik pasajlarda bile ustalık ve canlılıkla” çalan Kaspar’ın anavatanı için olan sevgisini “sükûnetin tatlı ifadesi” olarak yorumladı.

Kaynak: Haberler.Com / Kültür Sanat

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title