Haberler

Restorasyonu Tamamlanan Galata Kulesi'nin Açılışına Saatler Kaldı

Güncelleme:

Restorasyonu tamamlanan İstanbul'un simge yapılarından Galata Kulesi'nin açılışına saatler kaldı. Tarihi yapı ziyaretçilere açılmadan önce ilk kez görüntülendi.

Restorasyonu tamamlanan Galata Kulesi ziyarete açıldı

İSTANBUL - İstanbul'un simge yapılarından Galata Kulesi, tamamlanan restorasyonun ardından bugün itibariyle ziyarete açıldı. Tarihi kuleyi ziyarete gelenler saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde içeriye alınıyor.

Galata Kulesi, 1 Kasım 2023 tarihinde başlayan restorasyon çalışmaları çerçevesinde 8. katı ziyarete kapatılmıştı. Süreç içerisinde tarihi kulenin 63 metre yükseklikteki 270 kiloluk bakır alemi restore edilerek nefes kesen bir operasyonla 4 parça halinde takılmıştı. Devam eden çalışmalarda, yapının beden duvarlarında ve zemininde ise jeoradar çalışmalar gerçekleştirilmişti. 23 Şubat'ta, tarihi yapının tamamı, dış cephe onarımı ve depreme karşı güçlendirme çalışmaları kapsamında ziyarete kapatılarak çalışmalara başlanmıştı. 674 yıllık tarihi kulenin çevresinin iskeleyle örülerek etrafı yeşil bir inşaat filesiyle sarılmıştı.

İstanbul'un simgelerinden Galata Kulesi'nde dış cephe onarımı ve depreme karşı güçlendirme çalışması tamamlandı. Restorasyon çalışmaları fen ve sanat kurallarına uygun şekilde tamamlanarak yapı hem kültürel mirası koruyacak hem de göçmen ebabil kuşlarına ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi. Restorasyonu tamamlanan Galata Kulesi büyük bir heyecanla ziyarete açıldı. Tarihi kuleyi ziyarete gelenler saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde içeriye alınıyor.

"Bugünde açılışının ilk günüymüş, ona denk geldik"

Ziyarete gelen Ramazan Yücel, "Gezi olarak İstanbul'un temel tarihi güzelliği olduğu için gelmek istedik. Bugünde açılışının ilk günüymüş, ona denk geldik. Güzel bir yer. Manzarasını yukarıda göreceğiz. Ona göre değerlendireceğiz" dedi.

"Restorasyon yapıldıktan sonra ilk açılışı biz de merakla bekliyoruz"

Ankara'dan Galata Kulesi'ni ziyarete gelen Mustafa Dönmez, "Ankara'dan geliyoruz. Restorasyon yapıldıktan sonra ilk açılışı, biz de merakla bekliyoruz. Yukarıda neleri göreceğimizi, heyecanla bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Çok güzel manzarası var"

Kazakistanlı bir öğrenci ise, "Aslında Galata Kulesi'ne hiç yolum düşmüyor ama buraya özellikle gelmek istiyordum. Bugün özellikle Galata Kulesi'ni seçip buraya gelmek istedim. Yukarıda çok güzel manzarası var. Bir de eski bir tarihi var. Tarihini biraz okumuştum. Onun için buraya gelmeye çok heyecanlandım" şeklinde konuştu.

"Şehri tam olarak keşfedebilir miyiz diye merak ediyorum"

Tarihte Galata Kulesi'nde komutanların gözlem yaptığını belirten Gülay Marat, "Eskiden burada komutanlar gözlem yapmışlar. O yüzden ne göreceğimizi merak ediyordum. Şehri tam olarak keşfedebilir miyiz diye merak ediyorum. Çok heyecanlıyım" diye konuştu.

"Çocuklarım çizgi filmden gördükleri çok istiyorlardı"

Çocuklarının Galata Kulesi'ni çizgi filmde görerek gelmek istediklerini söyleyen Tuğba Deveci, "Kayseri'den geliyoruz. Çocuklarım çizgi filmden gördükleri çok istiyorlardı. İstanbul'a geldik. Çocukları getirdik. İlk defa gezeceğiz biz de" dedi.

"Gördüğüm kadarıyla doğal dokusuna uyulmuş"

Galata Kulesi'nin restorasyonunda doğal dokuya uyulduğunu ifade eden Zeynep Handan, "İstanbul'da doğdum büyüdüm ama daha önce gezme şansım olmadı. Biz çok beğendik. Çok güzel olmuş. Gördüğüm kadarıyla doğal dokusuna uyulmuş" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Güncel Haberler

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Kızıldeniz'de tansiyon yüksek! Husiler, biri ABD'ye ait 3 gemiyi füzelerle yerle bir etti

Kızıldeniz'de tansiyon yüksek! Husiler, biri ABD'ye ait 3 gemiyi füzelerle yerle bir etti

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden 'Neden' sorusuna 'Sadece Allah rızası için' yanıtı

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden "Neden" sorusuna "Sadece Allah rızası için" yanıtı

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title