Haberler

Kocaeli'de Geleneksel Türk Tiyatrosu Okulu Açılıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 'Geleneksel Türk Tiyatrosu Okulu' açacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 'Geleneksel Türk Tiyatrosu Okulu' açacak. Genel Sanat Yönetmeni Veysel Sami Berikan, bu yazın da gezici TIR tiyatrosunun köy köy dolaşıp oyun sahneleyeceğini, hiç tiyatro izlememiş vatandaşları da tiyatroyla buluşturacaklarını söyledi.

Daha önce Ragıp Savaş ve Nejat Birecik gibi usta isimlerin de görev yaptığı Büyükşehir Şehir Tiyatroları'nın yeni Genel Sanat Yönetmeni Veysel Sami Berikan tiyatro ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Biz milletin parasıyla bu işi yapıyoruz. Milletin kültür sanat açısından olabildiğince bütün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz" diyen Berikan yeni projelerle ilgili şunları söyledi:

HERKES KAPIMIZI ÇALABİLİR

"Kocaeli'nde tiyatro ile ilgilenen kim varsa artık bizim kapımızı rahatlıkla çalabiliyor. Onlara dekor, kostüm yardımında bulunuyoruz. Onlara çalıştırıcı gönderebiliyoruz. Kocaeli'nde tiyatrolara bir çağrıda bulunduk. Onlar geliyor, onlara destek vermeye çalışıyoruz. Şimdilik işimiz oyunlarımızın yanı sıra bu tarz topluma temas edecek çalışmalarla sürüyor."

Veysel Sami Berikan, kurumun 'tatbikat sahnesi' adında 50 kişilik bir sahnelerinin daha olduğunu, burada kurum sanatçılarının diledikleri oyunları seçip kendi deneysel çalışmalarını yaptıklarını belirtti. Berikan, "Böylece daha fazla yönetmen çıkabilecek içimizden, halkımız daha fazla ve farklı oyunlar izleyebilecek" diyerek bu sahnenin önemini vurguladı.

GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU OKULU

Yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak Geleneksel Türk Tiyatrosu konusuna da değinen Berikan Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek şöyle devam etti:

"Bir diğer çalışmamız geleneksel Türk Tiyatrosu Sahnesi. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ama Gölcük ağırlıklı olmak üzere. Tabi ki İzmit'e de taşıyacağız. Türkiye'de Geleneksel Türk Tiyatrosu ile ilgilenen kimler varsa davet edeceğiz. Bu konuda bir de okul açacağız. Bu da Türkiye'de bir ilk olacak. Geleneksel 'Türk Seyirlik Atölyesi' diye bir oluşumumuz var. Burada da isteyenlere 2 yıl boyunca orta oyunu Hacivat, Meddah gibi konularda eğitim vermeye çalışacağız."

GEZİCİ TIR TİYATROLARI KÖY KÖY DOLAŞACAK

Berikan, son yıllarda büyük ilgi gören Gezici Köy Tiyatrosu uygulamasının devam edeceğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Yaz aylarında tiyatrolarımız kapanmıyor. Kocaeli'ndeki köylere TIR tiyatrosunda çocuk oyunu götürüyoruz. Geçen yıl 15 farklı yere gittik. Bu yıl amacımız 45 farklı yere gitmek. Ön çalışmalar başladı. Büyük ihtimalle de yaz aylarımız köylerimizde geçecek. Gezici TIR tiyatrosunun bizde yarattığı ayrı bir değer var. Bütün oyunlarımızdan çok mutluyuz çok keyif alıyoruz. Ama gezici TIR tiyatrosu ile gittiğimiz yerlerde bazen hiç tiyatroya gitmemiş çocuklar ve aileler konuğumuz oluyor. Onları aylar sonra burada görmek bize ayrı bir mutluluk veriyor. Gezici TIR tiyatrosu, hayatına tiyatro değmemiş insanları da tiyatroya taşıyor ve bu da bizi çok mutlu ediyor." - Kocaeli / İzmit

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Nejat Birecik Ragıp Savaş Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title