Göçün Savurduğu Hayatlar İçin"
Azeri asıllı İranlı şarkıcı Ramin Farhangniya, "Göçün savurduğu hayatlar için" isimli konserde sevilen şarkılarını yorumladı.
Azeri asıllı İranlı şarkıcı Ramin Farhangniya, "Göçün savurduğu hayatlar için" isimli konserde sevilen şarkılarını yorumladı.
Zorlu Performans Sanatları Merkezi'ndeki konserde hayranlarıyla buluşan sanatçı, göç mağdurları için gerçekleştirilen projenin ilk konserini İstanbul'da verdiklerini belirterek, ailesinin İran- Irak savaşı nedeniyle İran'dan göç etmek zorunda kaldığını söyledi.
Ramin Farhangniya, sekiz yaşındayken göçle tanıştığını dile getirerek, "Bugün de göçün savurduğu insanların şarkılarını söylüyoruz. Umarım bir gün, birlikte, bir yerde barış olur" dedi.
Avrupa ülkelerinde de konserlerin devam edeceğini aktaran Farhangniya, şunları kaydetti:
"Bazı ülkelerde sahneye çıkıp şarkılarımı söylemeyi çok istedim ama çok fazla problem var. İsterdim ki Irak, Suriye gibi ülkelerde çıkayım, şarkılarımı söyleyeyim. Göçmenlerin yanında olayım, sesimizi duyuralım ve onlara, 'biz sizin yanındayız ve acılarınızı hissediyoruz' diyeyim."
Konserde sahne alan Azeri piyanist İlyas Mirzayev, 25 yıldır Türkiye'de yaşadığını aktardı.
Türkiye'yi kendi memleketi gibi gördüğünü belirten Mirzayev, "Kendimi göç etmiş olarak görmüyorum açıkçası. Almanya, Türkiye arası uçakta yaşıyorum daha doğrusu. Maalesef Türkiye'de şu an büyük bir göç var. Sokakta çok fazla mülteci görüyoruz. Her yerde varlar. İnşallah en kısa zamanda sorunları çözülür" ifadelerini kullandı.
Balcı: "İnsanlar, kendi istediği hayatı yaşayamayabiliyor"
Konserde konuk sanatçı olarak yer alan Karadeniz müziğinin ünlü isimlerinden Selçuk Balcı, kendisinin de göç etmiş olduğunu ifade ederek, "Babamı erken yaşta kaybettim. Hayal ettiğim yoldan yürüyebilmek için ilkokulu okuduğum Rize'den Ankara'ya taşındık" dedi.
Balcı, Memleket özleminin Karadeniz müziğiyle ilgilenmesine sebep olacağını hiç düşünmediğini dile getirdi.
Projede yer almaktan mutluluk duyduğuna vurgu yapan Balcı, "İnsanlar, kendi istediği hayatı yaşayamayabiliyor. Başka bir hayat yaşamak zorunda kalabiliyor. O yüzden mültecilerin yanındayız. Biz de böyle şeyler yaşayan insanlar olarak, başka bir ülkede de olursa bu konserler, gider, desteğimi veririm" diye konuştu.
Klarnet sanatçısı Hüseyin Delen ise 14 yaşındayken bir beste yaptığını söyleyerek, şöyle konuştu:
"Aynı zamanda bir dünya haritası da çizmiştim. Sınırları olmayan bir dünya haritasıydı. Bu dünya hepimizin. Bu sınırları kim çiziyor. Kimsenin nerede doğacağına kimse karar veremiyor. Ama bu dünya bizim olduğu için, insanlar her yere gidebilir. Her yere karar verebilir. Fakat zorunlu göçler, daha doğrusu devletlerin uygulamış olduğu politikalar, rejimler üzerine yolda ölen insanlar, mecburi göçler, dünyanın var oluşundan beri olan bir şey. İnsanlık için en acı şey, evinden, yurdundan göçmek. Suriye mesela, çok acı fotoğraflarla karşılaştık. Hala da bilmediğimiz bir sürü şey var. Umarım ki daha ses getirici şeyler yaparız. Bu konuda yapılması gereken çok şey var."
Şair Bejan Matur da Suriye'deki savaştan kaçarken, cansız bedeni Bodrum sahiline vuran 3 yaşındaki Aylan Kurdi için yazdığı şiiri konserde okudu.
Konserde ayrıca Azerice, Türkçe, Farsça, Mazenderanca, Rumca ve Ermenice eserler icra edildi.