Haberler

800 Yıllık Mescitte 'Zülfikar' Freskleri Bulundu

Güncelleme:

Alanya Kalesi'nde yürütülen restorasyon çalışmalarında 2 duvarda Hz. Ali'nin kılıcı olan 'Zülfikar' freskleri ortaya çıkarıldı.

Alanya Kalesi'nde yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında, 1227 yılında Aleaddin Keykubat tarafından yaptırılan Selçuklu Mescidi'nin iç temizliği sırasında 2 duvarda Hz. Ali'nin kılıcı olan 'Zülfikar' freskleri ortaya çıkarıldı.

Tarihi yaşam bulguları millattan önce 4'üncü yüzyıla dayanan Alanya Kalesi'ndeki restorasyon çalışmaları aralıksız sürüyor. Alanya Belediyesi ve Müze Müdürlüğü'nün 2007 yılında başlattığı restorasyon çalışmalarıyla bir yandan bugüne kadar ziyarete açılamayan tarihi varlıklar turizme kazandırılırken, diğer yandan tarihi belge niteliğindeki tasvirlerin gün yüzüne çıkması sağlanıyor.

Yılda ortalama 350 bin kişinin ziyaret ettiği Alanya Kalesi'nin cazibe merkezi haline getirilmesi amacıyla Selçuklu Tersanesi ve içinde 170 gemi grafitisi (duvar yazıları ve resimler yoluyla kendini ifade eden bir görsel uygulama) yer alan Gemici Mescidi'nde restorasyon çalışmaları tamamlanarak ziyarete açıldı. Tersane girişindeki mescit, tünel ve Pazar Kapısı olarak adlandırılan bölgedeki çalışmalarda ise son aşamaya gelindi. Tarihi Alanya evlerinden 'Sandık Emin Evi' ise restorasyon çalışmaları sonunda sergi alanı olarak ziyarete açılacak. Kale surları içinde yer alan Andızlı ve Tahtalı Camii'nin restorasyon çalışmalarına da önümüzdeki günlerde başlanacak. Kalenin Bedesten mevkiinde yer alan 2 su sarnıcı da restorasyon çalışmaları sonunda ilk kez ziyarete açılacak.

EMLAK VERGİSİNDEN KATKI PAYI ALINDI

Alanya Belediye Başkanı Ak Parti'li Hasan Sipahioğlu, başlatılan projelerin kalenin sadece Dünya Kültür Mirası Listesi'ne adaylığıyla ilgili olmadığını, ilçenin tarihi varlıklarını gelecek nesillere aktarmak için yapılan çalışmalar olduğunu söyledi. Alanya Kalesi'ni ziyaret eden turistlerin tarihi eserler hakkında kendi dillerinde bilgi sahibi olabilmesi için 'İnteraktif Kulaklık Sistemi'ni kuracaklarını dile getiren Sipahioğlu, "Ziyaretçiler kulaklıkla, rehbere ihtiyaç duymadan, eserler hakkındaki bilgileri kendi dilleriyle dinleyebilecek. Dünyada çok kullanılan bu sistemi yaz sezonunda hizmete sokmayı hedefliyoruz" dedi.

DUVARLARDA 'ZÜLFİKAR' FREKSİ

Müze Müdürü Seher Türkmen ise Alanya Kalesi'nin liman bölgesinde yer alan ve kitabesine göre 1227 yılında Aleaddin Keykubat tarafından yaptırıldığı bilinen tersanenin mescit kısmında, 2 duvarda karşılıklı Zülfikar freskleri ortaya çıkarıldığını söyledi. Zülfikarların anlamının, bu mekanın o dönemdeki kullanımıyla alakalı olabileceğine işaret eden Türkmen, şöyle dedi:

"Tersanenin iç kısmındaki temizlikten sonra mescit kısmındaki temizliğin daha titiz ve kapsamlı yapılmasına karar verdik. Son aşamaya gelindiğinde duvarlarda bazı bezemeler olduğunu fark ettik. Temizlik sonrası, sıva üzerinde bazı freskler olduğu ortaya çıktı. Bu freskler karşılıklı duvarlardaki 2 Zülfikar'dan oluşuyor. Osmanlı arşivinin 1538'deki kayıtlarından anlaşıldığı üzere Alanya bölgesinin, Kaptan Paşa Eyaleti içerisine alındığı görülüyor. Büyük bir ihtimalle burası mescit olarak kullanılmış, ancak tersanenin bir de askeri fonksiyonu olduğu düşünülüyor. Tabi bu fresklerle ilgili daha kapsamlı araştırmalar yapılacak. Bunun sonucunda daha net bilgilere ulaşmış olacağız." - Antalya / Alanya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Alanya Belediyesi Hasan Sipahioğlu Selçuklu Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title