Haberler

Kosova Bağımsızlığını İlan Etmesinden Sonra En Büyük Uluslararası Konferansa Ev Sahipliği Yapıyor Kosova Bağımsızlığını İlan Etmesinden Sonra En Büyük Uluslararası Konferansa Ev Sahipliği Yapıyor

Kosova bağımsızlığını ilan ettikten sonra başkent Priştine 'Grmiya Hill' başlığı altında en büyük uluslararası konferansa ev sahipliği yapıyor.

Kosova bağımsızlığını ilan ettikten sonra başkent Priştine 'Grmiya Hill' başlığı altında en büyük uluslararası konferansa ev sahipliği yapıyor.

Kosova Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin (ECFR) ortaklaşa düzenledikleri uluslararası konferansa Kosova'nın üst düzey yetkililerinin yanı sıra Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden 100'e yakın dışişleri bakanı, büyükelçi ve dış politika uzmanı katılıyor.

Konferansta Balkanlar'daki güncel gelişmeler ve Güneydoğu Balkanların Avrupa Birliği (AB) ile bütünleşmesi ele alınıyor.

Konferansının açış konuşmasını yapan Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahagay, Kosova'nın tüm uluslararası mekanizmalarda, bu kapsamda NATO ve Avrupa Birliği'nde (AB) yer alması gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı Yahagay, İç sahnede tüm azınlıklara eşit haklar sağlayan Kosova'nın uluslararası sahnede takip ettiği politikayı, hiç bir ülkenin toprağında gözü olmadığı şeklinde tanımladı. Balkan ülkelerine AB içinde daha iyi bir gelecek kurması fırsatı verilmesi gereğine işaret eden Cumhurbaşkanı Yahagay, ' Balkanlar bölgesi günümüzde tekrarı olmayacak yapıcı bir yaklaşım ile AB ortaklığına katılması imkanını elinden kaçırmamalıdır' ifadesini kullandı.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi de konferansın açılışında yaptığı konuşmada, bu katılım Kosova'nın bağımsızlığın dünyaca kabul edildiğinin en iyi bir örneği olduğunu söyledi. Taçi, 'Hedefimiz AB, bunu hak ediyoruz. Çünkü AB'deki bazı ülkeler iflasın eşiğinde iken Kosova ekonomisi yüzde 5 bir artışla yılı kapatacaktır' dedi.

Açış konuşmalarıyla konferansın birinci gün çalışmaları sona erdi.

Konferansa katılan Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. Mehmet Karlı konferansla ilgili şunları söyledi:

'Bu konferansın her şeyden önce en büyük önemi Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra bu çapta yaptıkları en büyük uluslararası organizasyon. İkinci bir önemli noktanın altını çizmekte fayda var. Burada sadece Kosova tartışılmıyor. AB politikaları, AB'nin geleceği tartışılacak. Kosova'nın ve Kosova siyasetçilerinin kendi sorunları dışında, Avrupa sorunlarının da düşünebildiklerini gösteren çok canlı bir örnek. Kosova'nın devlet yapısının oturduğunu ve fonksiyon gösterdiğini göstermesi açısından çok önemli bir tecrübe ediniyoruz burada. Kosovalı politikacılar geleceklerini Avrupa'da görüyorlar. Avrupa'nın içinde kendilerinin bir rol oynayabileceklerini umuyorlar. Avrupa'nın geleceğiyle ilgili fikirlerini ortaya koyuyorlar. Bu açıdan bu fikirleri duymak ve beraberce Avrupa'nın geleceğini tartışmak bizim için büyük önem taşımaktadır'

Kosova için tarihi önem taşıyan konferans çalışmalarını Pazar günü tamamlayacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title