Haberler

Konya Dünyanın 'Nazar Boncuğu' Meke Gölü, Kurudu

Dünyanın 'Nazar Boncuğu' Meke Gölü, kurudu

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve dünyanın 'Nazar Boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü, kurudu. Gölün kuruma nedeninin yeraltı sularının bilinçsiz kullanılması ve kuraklık olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Nazar Boncuğunun tekrar eski görkemine dönebilmesinin zor olduğunu söyledi.

Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması ve yine günümüzden 9 bin yıl önce gölün ortasında ikinci bir patlamayla ve oranın da zamanla suyla dolması sonucu oluştu. Yeraltı su kaynaklarından beslenen Meke'nin ortasında 50 metre yükseklikte olan volkan konisi bulunmakta olup suyu tuzludur. Daha önceleri 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, yıllardır süren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yeraltı su seviyesinin sürekli düşmesi nedeniyle kurudu. Şu an gölün sadece bir kısmında adeta bir avuç kadar su bulunuyor.

Gölün kurumasının en büyük nedenlerinin bölgedeki yağış azlığı ve aşırı yeraltı suyu kullanımı olduğunu belirten Prof. Dr. Fetullah Arık, şunları söyledi

Sadece Meke Gölü kurumuyor, Konya kapalı havzasındaki birçok sulak alanda benzer durumla karşı karşıyayız. Meke, su yüksekliği geçmişte de az olduğu için en çok etkilenen bölge orası oldu. Nedeni Türkiye genelindeki yağan yağışların yarısından daha azı Karapınar bölgesine yağmasıdır. Genel ortalama 642 milimetre yağış olurken, Meke civarında 250 milimetre yağış alıyor. Türkiye ortalamasının yarısından daha az. Öte yandan en fazla yeraltı su tüketiminin olduğu bölgedir. Buda yüzeyde çok fazla su olmadığı için 60'lı yıllardan sonraki yeraltı su üretimi ve yeraltı suyunun tarımsal sulamada kullanımıyla başlayan süreç sürekli Meke'nin aleyhine işlemiştir. 90'lı yıllardan sonra yavaş yavaş çekilmeye başlayan göl 2000'lerden sonra sinyaller vermeye başlamıştır. Meke ile ilgili bolca yağış olması ve yeraltı suyunun yükselmesi temennisinde bulunmak lazım.

ESKİ GÖRKEMLİ GÜNLERİNE DÖNME ŞANSI YOK

Nazar Boncuğunun eski görkemli günlerine dönme şansının olmadığını belirten Arık, Meke'nin tek başına eski görkemli günlerine dönme şansı yok. 60'lı yıllardan sonra devam eden yeraltı su kullanımı ve artan kuraklık nedeniyle hemen her yıl havzada yeraltı su seviyesinde 1,5-2 metre civarında düşme oluyor. Siz 1970'li yıllarda yüzeyde bulduğunuz suyu şimdi 50-60 metre derinde buluyorsunuz. Zaten Meke de su kalınlığı en derin yerinde 2 metre civarındaydı. Hemen yakınındaki Akgöl'de, Acıgöl'de, Akşehir Gölü'nde, Eber Gölü'nde bütün havzada sulak alanların çoğu kurumuş vaziyette ya da kurumaya yüz tutmuş haldedir. Tek başına Meke'nin kurtarılması değil, Konya kapalı havzasının tamamında alınacak tedbirler önemli diye konuştu.

KİRLİLİK GÖZE ÇARPIYOR

Meke'de suların çekilmesiyle birlikte göldeki kirlilik göze çarpıyor. Gölde çok sayıda içki şişesi, araç lastikleri, ayakkabılar göze çarpıyor. Suların çekilmesiyle göl içerisinde arabayla da gezilebiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karapınar Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title