Haberler

Kocaeli Denizde Kurtarma Tatbikatı Gerçek Müdahaleye Dönüştü

Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Karadeniz sahilindeki plajlar, hava sıcaklıklarının 40 dereceye yaklaşması nedeniyle hafta arasında da tamamen doluyor.

Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Karadeniz sahilindeki plajlar, hava sıcaklıklarının 40 dereceye yaklaşması nedeniyle hafta arasında da tamamen doluyor. Ölümcül rip akıntılarının da sıklıkla yaşandığı buradaki plajlarda görev Kocaeli Büyükşehir İtfaiyesi bünyesindeki Kocaeli Su Kazaları Engelleme Merkezi (KOSKEM) ekipleri, eğitim amaçlı boğulma tehlikesi geçiren bir kişiye kurtarma çalışması yaparken, hemen yakında Selin Karatay adlı 18 yaşındaki bir genç kızın gerçekten boğulmakta olduğu son anda farkedildi. Jetski'de bulunan ekip genç kızı son anda kurtarırken, sahile getirildikten sonra buradaki sağlık ekiplerinin kontrolünün ardından önemli bir şeyi olmadığı anlaşılınca herkes rahat nefes aldı.

PLAJLAR TAMAMEN DOLDU

Kandıra İlçesi'nin Karadeniz sahilindeki 2 kilometrelik kumsalıyla en büyük plajı olan Cebeci Plajı ile, Kerpe, Kovanağzı, Kumcağız, Sarısu, Seyrek gibi plajları hafta arasında da tamamen doluyor. Bu sahillerde halk arasında "Çeken akıntı" olarak da bilinen, rip akıntılarının sıklıkla yaşanması nedeniyle 2005 yılından bu yana Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan, gönüllülerin de yer aldığı Kocaeli Su kazalarını Önleme Merkezi ekipleri haftanın 7 günü görev yapıyor.

SON ANDA FARKEDİLDİ

Rip akıntıları ve böyle durumlarda yüzen kişilerin nasıl davranması gerektiği ile ilgili olarak ekip sorumlusu Ramazan Üzmez ile röportaj yapıldığı sırada ise ilginç bir olay yaşandı. Karada kule üstündeki görevliler tarafından sürekli gözetlenen, ayrıca jetski ve zodyak botla da devriye gezen kurtarma ekipleri eğitim amaçlı bir kurtarma çalışması yaparken ekiplere yaklaşık 50 metre mesafede, mantarlarla belirlenen güvenli bölge dışında yüzen birisinin çırpınmakta olduğu son anda farkedildi.

Karadaki görevlilerin, o anda eğitim çalışması yapan jetskideki görevlileri uyarması sonucu hemen oraya gidilerek, adının 18 yaşında Selin Karatay olduğu anlaşılan genç kıza müdahalede bulunuldu. İzleyenlerin ilk anda senaryonun bir parçası olduğunu sanılan olayda genç kız, jetskideki tim görevlisi tarafından yakalanarak su yüzünde tutuldu, daha sonra yüzen ekipler oraya giderek onu karaya çıkardı.

Röportaj sırasında da kameranın önünden geçtiği anlaşılan ve tesettür mayo ile yüzen genç kıza, sahile getirildikten sonra buradaki sağlık görevlileri tarafından müdahalede bulunuldu. yaşadığı panik sırasında bir miktar su yuttuğu belirlenen ve yüzmekte olduğu yerin birden derinleştiğini söyleyen genç kız sağlık kontrolleri yapılıp durumunun normal olduğu anlaşılınca oradan ayrılarak ailesinin yanına gitti.

RİP AKINTISI ÇOK TEHLİKELİ

KOSKEM sorumlusu Ramazan Üzmez, Karadeniz'de boğulmaların genellikle rip akıntılarından kaynaklandığını, bu bölgedeki plajlarda sadece bu yaz döneminde 442 kişinin boğulmaktan kurtarıldığını söyledi. Açıklamasında rip akıntısının oluşumunu da anlatan Üzmez, "çeken akıntı" olarak bilinen bu olayda gelen dalganın büyük bir hızla geri çekilirken altta derin bir yatak oluşturduğunu ve çok iyi yüzme bilinse bile çekip götürdüğünü, bu gibi durumda paniğe kapılmayıp direk sahile yüzmek yerine sahile paralel olarak yanlara yüzülmesi gerektiğini söyledi. Karadeniz sahillerindeki plajlara yüzmeye gelenlerin de, belirlenen noktalar dışında yüzmemelerini, uyarıları da dikkate almalarını istedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ramazan Üzmez Karatay Kandıra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title