Haberler

KKTC'li kedi, sahiplerinden Covid-19 kaptı

Güncelleme:

Türkiye'de de görülen korona virüsün İngiliz varyantıyla ilgili KKTC'de yeni gelişmeler yaşandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşanan vakada, bir kedinin aile bireylerinden daha önce tahmin edilenden çok daha hızlı şekilde virüsün İngiliz varyantını kaptığı bildirildi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını hakkında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Daha önce günlerce tartışılan 'kedilerden insanlara virüs bulaşır mı' sorusunun bilim camiası tarafından 'evet' şeklinde yanıtlanmasının ardından, bulaşma hızı tartışmaları başlamıştı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşanan vakada, korona virüsün İngiliz varyantının kediye bulaştığı ortaya çıktı. Ancak bu bulaşmanın daha öncekilerden farklı olduğu ve bulaşma hızı açısından çok daha hızlı olduğu kaydedildi.

Şimdiye kadar dünya genelinde yapılan çalışmalar, enfekte olmuş insanlarla yaşayan evcil hayvanların, insan COVID-19 taşıyıcılarından 21 ila 42 gün sonra enfekte olabileceğini yönündeydi.

Yakın Doğu Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı araştırmalar sonucunda ise durumun böyle olmadığı ortaya çıktı. KKTC'deki vakada, bir kedinin aile bireyleri ile aynı dönemde enfekte olduğunu ortaya kondu. Bu keşfin ardından insandan evcil hayvana bulaşın ilk 10 gün içinde gerçekleştiği dünyada ilk kez saptanmış oldu.

İNGİLİZ VARYANTI KEDİLERE DE BULAŞIYOR

Bu sonuç ayrıca, SARS-CoV-2 B.1.1.7 İngiliz varyantının insandan insana geçebileceği gibi insandan evcil kediye de geçiş kapasitesine sahip olduğunu gösterdi.

Karantinaya alınan aile, bilmeden kediyi tanıdıklarına emanet etti

Ailenin, COVID-19 tanısı ile karantinaya alınırken sonradan taşıyıcı olduğu kedilerini başka bir aileye emanet etmesi ise vakayı daha da özgün hale getirdi.

PEKİ KEDİDEN İNSANA BULAŞMA MÜMKÜN MÜ

Yakın Doğu Üniversitesi, bir yandan İngiliz varyantı ile enfekte olan kedinin semptomlarını takip ederken diğer yandan kediden insana SARS-CoV-2 bulaşı olup olmayacağını da izlemeye aldı. Kediyi emanet alan tanıdık aile yakın takibe alındı.

Kedilerin diğer kedilere Covid-19'u bulaştırdığı biliniyor ve hayvanlar için henüz bir Covid aşısı bulunmuyor. Rusya bu konu üzerinde çalışıyor. Şu anda pandemi hakkında daha önemli sorunlar olsa da, pandeminin bitmesini ciddi anlamda zorlaştıracak olan hayvan bulaşı orta vadede insanlığın durumunu zorlaştıracağa benziyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title