Haberler

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş Ölümünün 4. Yıldönümünde Anıldı

Dha DIŞ HABER-

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ölümünün 4. Yıldönümünde KKTC'de kabri başında düzenlenen devlet töreniyle saygı ve özlemle anıldı.

Başkent Lefkoşa Cumhuriyet Parkındaki kabri başında düzenlenen anma törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, KKTC Başbakan Ömer Kalyoncu, Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Birinci Müsteşar Seyit Mehmet Parlak, KTBK Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, GKK Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti başkanları, muharip dernekler, kurum kuruluş ve okullar, üniversiteler ile ailesi ve sevenleri katıldı. Törende, protokolün yanı sıra öğrenciler de Denktaş'ın kabrine çiçekler sundu. Törende Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş gözyaşlarına hakim olamadı. Protokolün çelenkleri anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla sürdü. Tören, anıt özel defterinin imzalanması, Akıncı'nın konuşmasıyla tamamlandı.

Akıncı: "Merhum Denktaş'ın müzakerelerde elde ettiği uzlaşı ve kazanımlarından yararlanıyoruz"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Tıpkı merhum Denktaş'ın kendi döneminde yaptığı gibi bizler de yaşadığımız dönemin ihtiyaçlarını hesaba katan, şimdiki zamanın ruhuna uygun bir yol aramaya mecburuz. Bu nedenledir ki; adil bir çözüm için tüm iyi niyetimizle çalışıyoruz. Kıbrıslı Türklerin eşitliğinden özgürlüğünden ve güvenliğinden taviz vermeyecek bir anlaşma için çaba harcıyoruz" dedi. Akıncı, anlaşma çabasını ortaya koyarken toplumsal mücadelenin bir süreç işi olduğunu hiç akıldan çıkarmadıklarını, bu bakımdan tıpkı kendisinden sonra görev yapan Cumhurbaşkanlarının sağladıklarını dikkate aldıkları gibi, Denktaş'ın da müzakerelerde elde ettiği uzlaşı ve kazanımlardan yararlandıklarını vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Rauf Raif Denktaş'ın 4. ölüm yıl dönümü anma töreninde yaptığı konuşmada, toplumların yaşamına yön veren liderlerin bulunduğunu, bu liderlerin siyasetini biçimlendirenin ise içinde bulunduğu koşullar ve tarihin belirleyici gücü olduğunu kaydetti. Akıncı, içinden geçilen tarihsel dönemin ruhunun toplumsal ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara bağlı olarak gelişen siyasal yönelimleri biçimlendirip yoğuran çok önemli bir unsur olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bugün 4. ölüm yıl dönümünde saygıyla andığımız merhum Rauf Raif Denktaş çalkantılı bir konjonktürde adadan silinme tehdidiyle karşı karşıya bırakılan Kıbrıslı Türklere siyasal önderlik yapmış önemli bir kişilikti. Çocukluk anılarından bir kesit sunduğu 'Karkot Deresi' adlı kitabında Denktaş, düşüncelerine yön veren çok önemli bir ayrıntıdan söz eder: '7 yaşına kadar beni o büyütmüştü' dediği dedesi Şeherli Mehmed, Osmanlı Devleti'nin adayı İngilizlere terk edişine tanıklık etmiş birisi olarak, torununun kulağına sürekli 'Gittiler ama yine gelecekler, ben görmeyeceğim ama sizler göreceksiniz' diye fısıldıyordu. Bu telkinle büyüyen ve daha çocukluk yıllarında Aybifan Tepesi'nde toplanan köylüleri, okuduğu milliyetçi şiirlerle etkileyen merhum Denktaş, Kıbrıslı Türklerin adadaki varlığını koruyup geliştirme mücadelesinde içinde doğup büyüdüğü koşullarda olgunlaşan bir siyasetle rehberlik etti."

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, zamanın hiç durmaksızın aktığını, bugün yeni bir dünya ve yeni koşulların bulunduğunu, fakat Kıbrıslı Türklerin ihtiyacının, özü itibariyle değişmediğini, dün olduğu gibi bugün de adada kökleşip kalıcılaşmanın yollarını bulmaya çalıştıklarına dikkat çekti. Akıncı, "Elbette tıpkı merhum Denktaş'ın kendi döneminde yaptığı gibi bizler de yaşadığımız dönemin ihtiyaçlarını hesaba katan, şimdiki zamanın ruhuna uygun bir yol aramaya mecburuz. Bu nedenledir ki; adil bir çözüm için tüm iyi niyetimizle çalışıyoruz. Kıbrıslı Türklerin eşitliğinden özgürlüğünden ve güvenliğinden taviz vermeyecek bir anlaşma için çaba harcıyoruz" dedi. Akıncı, küresel çağda, global ekonomik ağa dahil olmak ve uluslararası hukukun bir parçası haline dönüşmenin, Kıbrıs Türk halkının toplumsal varlığı bakımından son derece hayati bir ihtiyaç haline geldiğini belirtti. Anlaşma çabasını ortaya koyarken toplumsal mücadelenin bir süreç işi olduğunu hiç akıldan çıkarmadıklarını, bu bakımdan tıpkı Denktaş'ın ardından görev yapan Cumhurbaşkanlarının sağladıklarını dikkate aldıkları gibi, merhum Denktaş'ın da müzakerelerde elde ettiği uzlaşı ve kazanımlardan yararlandıklarını vurgulayan Akıncı, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Kıbrıslı Türkler, geçmişin birikimiyle bugünün dinamizmini harmanlamak sayesinde bu adada hak ettiği koşullarda yaşamayı başaracaktır. Zor bir tarihsel dönemeçte halkına kılavuzluk yapmış olan Rauf Raif Denktaş'ın Kıbrıslı Türklerin toplumsal mücadelesindeki yeri unutulmayacaktır. Onu saygı ve rahmetle anıyoruz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Çenklerin konulması

İstiklal marşı ve saygı duruşu

Anıt defterinin imzalanması

Akıncı konuşma - Denktaş

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rauf Raif Denktaş Mustafa Akıncı Kıbrıs Dha Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title