Haberler

KKTC'de Erenköy Direnişi ve Şehitleri Erenköy'de Düzenlenen Törenle Anıldı

47 yıl önce tüm olanakların tükendiği anda Türkiye'ye gönderilen 'Vatan Sağolsun' mesajına Türkiye'nin garantör ülke olarak verdiği yanıt, Kıbrıs'a yaptığı sınırlı müdahale olmuştu.

Kıbrıs Türk halkının Ada'da sürdürdüğü varoluş mücadelesinde, yurtdışında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin, kalemlerini bırakarak vatan topraklarını korumak için direnişin odak noktalarından biri olan Erenköy'e çıkarak bölge halkıyla verdikleri mücadele Kıbrıs tarihinde bir destan niteliğindedir. 47 yıl önce tüm olanakların tükendiği anda Türkiye'ye gönderilen 'Vatan Sağolsun' mesajına Türkiye'nin garantör ülke olarak verdiği yanıt, Kıbrıs'a yaptığı sınırlı müdahale olmuştu.

Öncelikle Kıbrıs Türk halkının canını korumak ve Ada'nın Yunanistan'a ilhakını önlemek için yapılan müdahalede Türk jetleri 8 Ağustos'ta ada üzerinde uçmuş ve Erenköy'le çevresini kuşatan güçler etkisiz hale getirilmişti. Bu müdahale sonrasında Yüzbaşı Cengiz Topel'in kullandığı uçak da hedef alınmış ve Cengiz Topel de Erenköy şehitleri arasında katılmıştı. Direnişin 47. yıldönümü dolayısıyla bugün Erenköy'de düzenlenen törene protokol helikopter ve deniz yoluyla ulaşırken, yaklaşık bin kişiden oluşan vatandaşlar da kara yoluyla Erenköy'e gitti.

TÖREN

KKTC Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Ertuğrul Hasipoğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, bakanlar, milletvekilleri, Erenköy Mücahitleri, diğer sivil toplum örgütleri, aralarında Erenköy şehitlerinin ailelerinin bulunduğu vatandaşlar katıldı.

Erenköy'deki şehitlikte yer alan anma töreni saat 10. 00'da saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.

Şehitliğe çelenklerin konulmasının ardından şehitlik özel defteri Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KTBK Komutanı Korgeneral Adem Huduti, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal tarafından imzalandı.

EROĞLU: 'KIBRIS TÜRK HALKININ ELDE ETTİĞİ HAKLARIN ARDINDA ERENKÖY'DEKİ ÖZVERİ VE DİRENİŞÇİ RUH VAR"

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının 1878'de Ada'nın İngilizlerin eline geçmesinden itibaren verdiği mücadelenin en kritik dönemeçlerinden birinin kuşkusuz Erenköy Direnişi olduğunu ifade etti. Bugünlere nasıl gelindiğini anımsatmak, anlatmak ve anlamak gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Eroğlu, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Çanakkale Savaşları ve yerinin önemi ne ise Erenköy Direnişi'nin de Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinin 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı'na ulaşmasında ve KKTC'nin kuruluşunda benzer bir önemi bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Erenköy Direnişi'nin; Kıbrıs Türk halkının en dinamik kesimini oluşturan üniversite gençliğinin Atatürk'ün veciz sözlerinde belirttiği 'Eğer söz konusu vatansa gerisi teferruattırö anlayışını yürekten benimsediğini ve dünyanın neresinde olursa olsun eğer vatanı, bayrağı ve özgürlüğü için canını vermesi gerekirse bunu yapmaya koşacağını açıkça gözler önüne serdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Erenköy'de yaşananların Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin askeri müdahaleyi de içerdiğini tüm dünyaya gösterdiğini, Kıbrıs Türk halkının can ve mal güvenliği, özgürlük ve egemenliği için Mehmetçik'in harekete geçebileceğini ispatladığını söyledi. Eroğlu, Erenköy'de yaşananların Kıbrıs Türkü ile Anavatan Türkiye'nin bağlantılarının kesilmemesine verdikleri önemin, bunun için göze alabilecekleri fedakarlıkların da bir göstergesi olduğunu ifade etti.

'3 UNSUR KIBRIS TÜRK HALKI İÇİN YAŞAMSAL ÖNEMDEDİR"

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının özgür ve egemen yaşamaktaki kararlılığı, Anavatan Türkiye'nin etkin ve fili garantisinin devamı ve Türkiye ile bağlantı ve bağların karşılıklı saygı, sevgi ve kardeşlik anlayışı içinde gelişerek devam ettirilmesinin Kıbrıs Türk halkı için yaşamsal öneme sahip üç unsur olduğunu vurguladı.

'KARŞIMIZDAKİLER HAKLARIMIZI GASP ETMEYİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDİYORLAR"

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, tarihi olmayan, tarih şuuru yaratamayan toplulukların özgür ve egemen olarak yaşamaları ve kendi kendilerini yönetmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Eroğlu, Kıbrıs meselesine bir an önce var olan gerçeklerden hareketle yaşayabilir, adil bir çözüm bulunması gayretlerini yoğunlaştırdıklarını belirterek, 'Ama belli ki, karşımızdakiler hala bazı ayak oyunları ile haklarımızı gasp etmeyi sürdürmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

'KIBRIS TÜRK HALKI ASLA DEVLETİNDEN TAVİZ VERMEYECEK"

Erenköy'den, yiğitler ve şehitler diyarından bir kez daha Rumlara ve onların destekçilerine seslendiğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, en zor koşullarda direnen, özgürlüğünden, egemenliğinden, vatan topraklarından vazgeçmeyen Kıbrıs Türk halkının asla devletinden, iki bölgelilikten, iki halk olgusundan, Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinden taviz vermeyeceğini kaydetti. 'Boşuna, gün gelecek Avrupa Birliği'ndeki avantajımızı kullanarak Türkleri dize getirecek 1974 öncesine dönüşün yolunu açacağız diye ümitlenmeyinizö diyen Eroğlu, Türkiye'nin tam desteğine sahip Kıbrıs Türk halkının, sonuna kadar çözümsüzlüğün mağduru olarak kalmayacağını ve mutlaka dünyada hak ettiği yeri almanın yolunu bulacağını, bu konuda KKTC ve Türkiye'nin kararlı olduğunu vurguladı. Hak ve özgürlük uğrunda mücadele edenlerin unutulmadığını ve unutulmayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, 'Erenköy ruhu bize rehber olmaya, Erenköy Destanı hep yaşamaya devam edecekö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title