Haberler

Kars: Kars'ta "Kalkınmada İhracatın Rolü" Semineri

Dış Ticaret Müşteşarlığı (Dtm) Desteği ile İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İgeme) ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (Daib) Tarafından Kars'ta Düzenlenen "Kalkınmada İhracatın Rolü" Seminerinde Konuşan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, "Gelinen Noktada Kars'ı Göç Dalgası Yeniden Vuracak Diye Çok Büyük Bir Panik İçindeyiz" Dedi.

Dış Ticaret Müşteşarlığı (DTM) desteği ile İhracatı Geliştirme ETÜD Merkezi (İGEME) ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) tarafından Kars'ta düzenlenen "Kalkınmada İhracatın Rolü" seminerinde konuşan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, "Gelinen noktada Kars'ı göç dalgası yeniden vuracak diye çok büyük bir panik içindeyiz" dedi.

Kars Belediyesi Kars Sanat Merkezi'nde düzenlenen seminere Vali Vekili Mustafa Özkaynak, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Polat, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel, DAİB Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, işadamları ve öğrenciler katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan DAİB Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, "2010 yılında bölgemizde yapılan ihracatı 2-3 milyar dolara, 2023 yılında da 5-6 milyar dolara yükseltebilmemiz için bölgemizde yaşanan sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasında yarar vardır" dedi.

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ise, sınır kenti olmalarına rağmen kendileri için halen hayal olarak görülen ihracatın konuşulmasının çok önemli bir anlam taşıdığını söyledi. Kars'ın ihracat konusunda hiçbir ilerleme göstermediğini de vurgulayan Başkan Alibeyoğlu, "Kars'ın soğuk savaş yıllarında Sovyetler Birliği ile sınır olması, daha sonra Iğdır ve Ardahan'ın Kars'tan ayrılması, Kars'a büyük bir darbe atmıştır. Ve maalesef sadece Ermenistan'la sınır olması Kars'ı geriletmiş. Türkiye ihracatta ilerliyor ama Kars ilerlemiyor. Aksine ihracat olmadığı için, ticaret olmadığı için giderek geriliyor. Gelinen noktada ticaret olmadığı anlamda, ihracat olmadığı anlamda Kars'ı bu göç dalgası yeniden vuracak diye çok büyük bir panik içindeyiz. Ama artık böyle gitmesini istemiyoruz" diye konuştu. Ermenistan'a uygulanan ambargonun tam uygulanmadığını ve bunda da Kars'ın kaybettiğini savunan Başkan Alibeyoğlu, şunları söyledi:

"Karslılar olarak bunu buradan haykırıyoruz. Ermenistan'a ambargoysa tam ambargo olsun. Şu anda benim ülkemde bu kadar işsizlik varken, 50 bin civarında kaçak Ermeni İstanbul'da yaşıyor. Elbette ki insani anlamda, düşmanımız da olsa herkese kucak açacağız. Bu bizim büyüklüğümüzdür, ama o zaman ambargo olacaksa tam ambargo olsun. Onun dışında hava sahasını açtık, vize uygulamasını yaptık. Sayın müsteşarım şu anda Hopa'ya gidin, yüzlerce TIR kuyrukta bekliyor ve bunların yüzde 80'i Ermenistan'a gidiyor. Erivan'dan İstanbul'a haftada 2 uçak seferi var. Antalya'ya Ermenistanlı turistler gidiyor, Trabzon'a gidiyor. Bütün kıyamet sadece Kars'ın başına mı? Biz Karslılar olarak elbette ki Azerbaycan için savaşmaya da hazırız, ama ambargoysa tam ambargo olsun. Yani bu anlamda gerçekten saygı duyarız, yine kemer sıkarız."

"BİZ SADECE ÖNÜMÜZÜN AÇILMASINI İSTİYORUZ"

Alibeyoğlu daha sonra Kars'ın ekonomik anlamda büyük bir çıkmazın içine girdiğini ve bunun da yanlış gidişata yol açtığını savunarak, "Kars, Doğu'nun uygar kenti, çok çağdaş bir kent ama yoksullukla beraber bir takım şeylere esir oluyoruz. İnsanlar yasadışı şeylerin peşine gitmek durumunda kalıyor. Beyaz kadın ticareti, tefecilik ve kolay yoldan para kazanma daha cazip hale geliyor. Gerçekten biz bunu yıkamazsak, bu ülke böyle çakıl taşı edebiyatıyla bir yere gitmez. Biz 'devletin yatırım yapma dönemi bitmiştir' diyoruz. Biz sadece önümüzün açılmasını istiyoruz. Fazla bir şey istemiyoruz. Bunu bize çok görmesinler" diye konuştu.

Dış Ticaret Müşteşar Yardımcısı Ülker Güzel de yaptığı konuşmada, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun konuşmasında değindiği konulara katıldığını belirterek, "Kars, ülkemizin Doğu'daki kalesidir, en önemli sınır kapımızdır. Komşu ve civar illeriyle birlikte düşünülürse sosyal ve ekonomik yönden çok büyük bir potansiyele sahiptir" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından "Kalkınmada İhracatın Rolü Semineri" paneline geçildi. DTM İhracat Genel Müdür Yardımcısı Adnan Moldibi'nin başkanlığını yaptığı panelde "İGEME'nin İhracatçı Firmalara Sunduğu Hizmetler" konusunda bilgi verdi. Panelde daha sonra; İGEME Genel Sekreter Yardımcısı Beratiye Öncü "İhracata Yönelik Devlet Yardımları", DTM İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Aziz Murat Hatipağaoğlu "AB Hibe Programları" konularını ele aldı.

DTM AB Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Levent Tuğçezen'in de konuşmacı olarak katıldığı panelin ikinci bölümünde de; Türk-Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Aslan "Eximbank Kredileri", DTM İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali İrfan Sakallıoğlu "İhracat, DİR, Gümrük ve Sınır Ticareti Uygulamaları"yla ilgili bilgi verdi. Gümrük Müsteşarlığı Dilucu Gümrük Müdür Vekili Mehmet Manav, DTM İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Aziz Murat Hatipoğlu, DTM İhracat Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Başak Seçkin değişik konularda görüşlerini dile getirdi.

Seminer, panelist ve katılımcılara plaketlerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title