Haberler

Kargı'da Öğrenciler Astıma Karşı Bilgilendiriliyor

Çorum'un Kargı ilçesinde öğrenciler astım hastalığına karşı bilgilendiriliyor.

Çorum'un Kargı ilçesinde öğrenciler astım hastalığına karşı bilgilendiriliyor.

Dünya Astım Günü etkinlikleri kapsamında Kargı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından okullarda ve Halk Eğitim Merkezi kurslarında eğitim seminerleri veriliyor.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ünsal Güldemir, toplumda astım hastalığına karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başta eğitim kurumları olmak üzere HEM'lerde seminerler düzenlediklerini söyledi.

Astımın erişkin yaşta diğer obstruktif hastalıklar ile, çocukluk yaş grubunda ise enfeksiyöz nedenler ile karışarak tanısı gözardı edilebilen bir rahatsızlık olduğunu dile getiren Güldemir, astım düşünülen olgularda tüm bulgulara çok dikkatle yaklaşmak gerektiğinin altını çizdi.

Tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmalarının astım hastalığının belirtileri arasında yer aldığını kaydeden Güldemir, "Astım belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle artar. Astım tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı yasam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır" dedi.

Astımın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Güldemir, astım hastası bireylerin doktor kontrolü ve düzenli ilaç tedavisi ile bu rahatsızlığın hayatlarını kısıtlamadan yaşayabileceklerini belirtti.

Astımda erken teşhisin de önemli olduğuna dikkat çeken Güldemir, Genellikle akciyerde kalıcı hasar bırakmayan bir hastalıktır. Hastalık çok uzun yıllardan beri var olsa da uygun tedavi ile akciğer fonksiyonları normale yakın olarak korunabilir ve gerekli çevre önlemleri ile hastalık kontrol altına alınabilir" diye konuştu. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Astım Günü Çorum Kargı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title