Haberler

Karasu Çayı kurudu

Güncelleme:

Karasu Çayı kurudu

MARDİN - Mardin'in turist çeken önemli akarsuyu olan Karasu Çayı, bu sene az yağış az alması nedeniyle oluşan kuraklık sonucu erken kurudu.

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde bulunan Karasu Çayı, doğal güzelliği nedeni ile her yıl Türkiye'nin farklı illerinden yüzlerce misafir ağırlıyordu. Bu sene yağışların az olması, Mardin'de tarımı önemli derecede etkilediği gibi turizmi de etkiledi. Her sene yaz aylarının sonlarında kuruyan Karasu Çayı bu sene erken kurudu. İlkbaharda Karasu Çayının kurumasının endişe verici olduğunu vurgulayan bölge halkı, Karasu Çayının önemli gelir kaynakları olduğunu belirterek, durumun ilerlemesi halinde bölgeden göç edebileceklerini kaydetti.

"Her sene yüzlerce misafir ağırlıyoruz, akarsu kurursa mağdur oluruz"

Karasu Çayının her sene yaz aylarında yüzlerce misafir ağırladığını kaydeden Sait Demir, geçim kaynaklarının Karasu Çayı olduğunu ifade ederek kuraklığın bu hızla devam etmesi halinde mağdur olacaklarını söyledi. Demir, "Karasu Çayı, geçen sene yaz ayının sonlarına doğru kurumaya başladı. Bu sene bahar ayında hatırladığım kadarıyla Karasu Çayının bulunduğu bölge bir ya da iki defa yağış aldı, az bir şey kar yağdı. Yani fazla yağış almadı. Dolayısıyla bahar ayı kurak geçti. Yağışların az olmasının etkisiyle Karasu Çayı kurumuş durumda. Yaz aylarında Antalya'ya veya Bodrum'a tatile gidemeyen bölge halkı ile diğer illerden çok sayıda misafir ağırlıyoruz burada. Geçimimizi de gelen misafirleri ağırlayarak ve kavak ağaçlarından sağladığımız için maalesef bu sene çok mağdur olacağız. Karasu Çayı kuruduğu zaman, beslediği için doğal olarak yakın çevrede bulunan Göksu Barajı ve Çınar Ovası da kuruyor. Yağış azlığı sonucu oluşan kuraklık nedeniyle akarsudan oluşan kuruma, barajın suladığı yaklaşık 50 bin dönüm arazi de sulanmamış olur" dedi.

"Ya göç edeceğiz ya da perişan olacağız"

Yağışların ilerleyen senelerde de bu şekilde olması halinde yaşadıkları bölgeden göç edebilme durumlarının olduğunu vurgulayan Hacı Mecit Demir de "Yağış azlığından oluşan kurumaya bağlı olarak bağımız, bahçemiz ve kavak ağaçlarımız da kuruyor. Önümüzdeki yıllar da bu şekilde devam ederse ya biz buradan göç edeceğiz ya da perişan olacağız. Geçen sene bu seneye göre yağış daha fazlaydı. Dolayısıyla bu aylarda Karasu Çayı akıyordu. Ama bu sene bir ay önce kurumaya başladı" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mazıdağı Mardin turist Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title