Haberler

    Kainatın En Tehlikeli Varlıkları: 'Magnetar'lar

    Güncelleme:

    Bir magnetar, kısa ömürlü bir yıldızın çürüyen özü olan özellikle 'garip' bir nötron yıldızı türüdür.

    Bir magnetar, kısa ömürlü bir yıldızın çürüyen özü olan özellikle 'garip' bir nötron yıldızı türüdür.

    Yüksek enerjili elektromanyetik radyasyon yayan son derece manyetik alanlara sahip oldukları belirtiliyor.

    Gökbilimciler, diğer galaksilerde tespit edilen bir dizi gizemli Hızlı Radyo dalgası patlamasının kaynağı olduğunu düşünüyorlar.

    Magnetarlar yaklaşık 19 km çapa kadar ulaşır, ancak Güneş'inkinin yaklaşık bir buçuk katı kadar bir kütleye sahiptir. Güçlü manyetik alanları 10.000 yıl sonra bozulur.

    British Columbia'daki Kanada Gözlemevi bu konulara odaklanmış ancak yine de gökyüzünün çok daha küçük bir bölümünü incelemeyi hedefliyor ve şimdilik Vulpecula takım yıldızındaki magnetarın kaynağını belirleyebildi.

    Patlamalar uzayda tüm maddelerden etkilendikleri için, gökbilimciler bunları galaksiler arasındaki bize görünmeyen kısmını daha iyi anlamak ve haritalamak için kullanabilirler.

    Araştırmanın bir parçası olmayan Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü baş gökbilimcisi Jason Hessels, evreni de 'tartabilirler' dedi.

    Gökbilimciler, uzaylılar da dahil olmak üzere bu hızlı radyo dalgası patlamalarına neyin sebep olduğuna dair 50 kadar farklı teoriye sahipti ve özellikle iki tür hızlı radyo dalgası patlaması olduğu için magnetarların tek cevap olmayabileceğini vurguluyorlar.

    Nisan ayında görülen gibi bazısı yalnızca bir kez olurken, diğerleri kendilerini sık sık tekrarlar.

    McGill'de bir astrofizikçi ve Kanada ekibinin bir parçası olan Daniele Michilli, her 16 günde bir yakındaki bir galakside meydana gelen bir patlamanın izini sürdüklerini ve kaynağı tam olarak belirlemeye yaklaştıklarını söyledi.

    FRB, İLK 2001 YILINDA KEŞFEDİLDİ

    Chatterjee, bu genç magnetarlardan bazıları sadece birkaç on yıllık ve tekrarlayan hızlı radyo dalgası patlamaları üretmeleri için onlara yeterli enerji veren şey bu, dedi.

    Bir patlamayı takip etmenin hoş bir sürpriz ve önemli bir bulgu olduğunu da sözlerine ekledi.

    Chatterjee, "Kimse bu kadar şanslı olacağımıza gerçekten inanmadı," dedi. Bulgular Nature dergisinde yayınlandı.

    Hızlı radyo dalgası patlamaları veya FRB'ler, geçici ve rastgele ortaya çıkan radyo emisyonlarıdır, bu da onları bulmayı değil, aynı zamanda çalışmayı da zorlaştırır.

    Gizem, bu kadar kısa ve keskin bir patlamayı neyin üretebileceğinin bilinmemesinden kaynaklanıyor.

    Bu, bazılarının yıldızların çarpışmasından yapay olarak oluşturulmuş mesajlara kadar her şey olabileceğini tahmin etmesine yol açtı.

    Bazılarının uzaylılardan gönderilen sinyaller olabileceğine inandığı hızlı radyo dalgası patlamaları (FRB'ler) arayan bilim adamları bu patlamaların her saniye olabileceğini belirtiyorlar.

    İlk FRB, 2001 yılında radyo teleskopları tarafından tespit edildi veya daha doğrusu 'duyuldu', ancak 2007'de bilim adamları arşiv verilerini analiz ederken keşfedilmedi.

    Ancak o kadar geçiciydi ve görünüşte rastlantısaldı ki gökbilimcilerin teleskopun aletlerinden birinde bir aksaklık olmadığını kabul etmeleri yıllar aldı.

    Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden araştırmacılar, FRB'lerin, kökenleri tam olarak anlaşılmış olsun ya da olmasın, evrenin yapısını ve evrimini incelemek için kullanılabileceğini belirtiyor.

    Uzak FRB'lerin büyük bir popülasyonu, devasa mesafeler boyunca malzeme probları olarak hareket edebilir.

    Araya giren bu madde, Büyük Patlama'dan kalan radyasyon olan kozmik mikrodalga arka planından (CMB) gelen sinyali bulanıklaştırır. Bunun dikkatli bir şekilde incelenmesi, evrenin ne kadar hızlı genişlediğini etkileyen görece miktarlarda sıradan madde, karanlık madde ve karanlık enerji gibi temel kozmik bileşenlerin daha iyi anlaşılmasını sağlamalıdır.

    Kaynak: Space Mag Türkiye / Teknoloji

    Hollanda Kanada Radyo Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title