Haberler

İzmir Bu Proje ile Dezavantajlı Mahallelerde Yaşayan Çocuklar Sporla Tanışıyor

İzmir'de faaliyet gösteren Mahalle Biz Spor Kulübü Derneği, kurdukları mahalle basketbol takımlarıyla mahalle kültürünün birleştirici ve bütünleştirici gücünden yararlanarak, 8-11 yaş aralığındaki çocuklara sporu sevdirmeyi amaçlıyor.

İzmir'de faaliyet gösteren Mahalle Biz Spor Kulübü Derneği, kurdukları mahalle basketbol takımlarıyla mahalle kültürünün birleştirici ve bütünleştirici gücünden yararlanarak, 8-11 yaş aralığındaki çocuklara sporu sevdirmeyi amaçlıyor. Her hafta sonu yaklaşık 60 saat boyunca 145 çocuğun ücretsiz basketbol eğitimi aldığı proje kapsamında, ekonomik anlamda dezavantajlı mahallelerde yetişen çocuklar sporla tanışıyor. Bornova'nın Mevlana Mahallesi'nde başlayan projenin, önce İzmir, daha sonra Ege Bölgesi ve tüm Türkiye'ye yayılması hedefleniyor. İzmir'de yaklaşık üç ay önce kurulan Mahalle Biz Spor Kulübü Derneği, gerçekleştirdikleri proje ile dezavantajlı mahallelerde yaşayan çocukları sporla tanıştırıyor. Pilot bölge olarak seçilen Bornova'nın Mevlana Mahallesi'nde bulunan Mevlana Toplum Bilim Merkezi'nde 8-11 yaş aralığındaki 145 çocuk, hafta sonları 60 saatlik basketbol eğitimi alıyor. Mahalle kültürünü yaygınlaştırmak, çocukların bir araya gelmesini sağlamak ve ekonomik durumu yetersiz olan ailelerin çocuklarını sporla tanıştırmak amacıyla yürütülen proje, bölgedeki çocukların da ailelerin de yüzünü güldürüyor. Basketbol antrenörü eşliğinde eğitim ve müsabakaların yapıldığı Toplum Bilim Merkezi'ne gelen çocuklar, ücretsiz olarak basketbol eğitimi alma, yaşıtlarıyla bir araya gelme ve eğlenme fırsatı buluyor. Projenin Bornova'dan başlayarak önce İzmir, daha sonra Ege Bölgesi ve tüm Türkiye'ye yayılması hedefleniyor. Pilot uygulama olarak basketbolun seçildiği proje kapsamında, ilerleyen dönemlerde voleybol ve futbol eğitimleri de verilmeye başlanacak.

Derneğin yönetim kurulu üyesi aynı zamanda iş insanı olan Susan Zeynep Dalan, Biz çocuklarımıza takım sporu yaptırarak, mahalle bilincinin, kültürünün güçlenmesini istiyoruz. Yaklaşık 3 ay önce başlattığımız proje kapsamında birinci ayımızda 40, ikinci ayımızda 70, şimdi ise 145 çocuğumuza ulaştık. Din, ırk ayrımı olmadan, ekonomik belirleyiciler olmadan, tüm çocuklarımıza aynı hizmeti vermek istiyoruz. Çocukların aileleri teşekkür amaçlı piknik gezileri düzenliyor. Bizler çocukları futbol, basketbol müsabakalarına götürüyoruz. Farklı aktivitelerde de bir araya geliyoruz. Önemli olan onların sosyal kültürel anlamda gelişmelerini, birbirlerini tanımalarını ve kardeşlik içinde yaşamalarını sağlamaktır. Zararlı maddelerden uzak kalmaları, birlik beraberlik içinde yaşayabilmeleri çok önemli dedi.

İRLANDA FUTBOLUNDAN YOLA ÇIKTI

İrlanda'da yaşayan Mahalle Biz Derneği'nin yönetim kurulu üyesi Susan Zeynep Dalan, İrlanda'da toplum içinde oynanan İrlanda futbolunun mahalleyi ne kadar birbirine yaklaştırdığını gördüm. O yüzden bunu Türkiye'de de yaratmak istedim. Biz eskiden mahallede oyun oynardık, spor yapardık. Mahalle içinde kim hangi ırktan, hangi dinden gelmiş hiç önemli değildi. Bunun Türkiye'de aynen tekrar böyle olmasını istediğim için 'Mahalle Biz Derneği'ni kurduk. Diğer derneklerden tanıdığım arkadaşlarla bir araya geldik. Biz ilk önce bir pilot çalışma yapmak istedik. Bunun için Mevlana Mahallesi'ni seçtik. Yaklaşık 3 ay önce Bornova Belediyesi eski Başkanı Olgun Atilla'ya gidip böyle bir pilot çalışma yapmak istediğimizi belirttik, özellikle sosyo-ekonomik anlamda zor şartlar altında olan ve yoğun göç almış bölgelerde proje başlatmak istediğimizi söyledik. Olgun Atilla da bize Mevlana'da bulunan Mahalle Toplum Bilim Merkezi'ni çalışmalarımız için kullanmamızı önerdi. Biz de pilot çalışmamızı burada başlattık. Pilot çalışmayı yaptıktan sonra devamlı çalışmalarımıza başladık diye konuştu.

'ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ÜCRETSİZ'

Proje kapsamında çocuklar ve ailelerinin birbirleriyle kaynaştığını belirten Dalan, Şu anda sadece basketbol çalışmaları yürütüyoruz, ileriki zamanlarda futbol ve voleybolu da ekleyeceğiz. Bu sporlar çocuklarımız için kesinlikle ücretsiz. Her mahallede böyle bir uygulama yapmak ve farklı mahallelerdeki çocuklara turnuva yaptırmak istiyoruz. Bu çalışmaların ilk önce İzmir, İzmir'den sonra Ege, Ege'den sonra Türkiye'ye yayılmasını istiyoruz. Derneğimizde ağırlıklı olarak kadınlar var, toplum için bir şeyler yapalım dediğimizde öncelikle kadınların bir araya geldiğini gördük. Aile kültürü ve mahalle söz konusu olduğunda bunu en çok kadın hissediyor. Ancak ben inanıyorum ki kadınlar da erkekler de aynı derecede toplumsal projelere katılıyor. Sadece spor yapmıyoruz, sporla beraber biz bir araya geliyoruz dedi.

GÖNÜLLÜLÜK ESASIYLA BİR ARAYA GELDİLER

Çocuklara eğitim veren basketbol antrenörü Onur Demirerer, Biz çocuklarımıza burada eğitsel oyunlar eşliğinde basketbolun temel tekniklerini öğretiyoruz. Bunu yaparken sporcu disiplini kazandırmayı, zamanı yönetebilmeyi, aynı zamanda sağlıklı bir basketbolcu olarak hayata devam etmelerini amaçlıyoruz. Çocuklar, bulundukları sosyo-ekonomik koşullar sebebiyle daha önceden böyle bir etkinlikte bulunmadığı için çok eğleniyorlar. Biz burada tamamen gönüllülük esasıyla bu imkanı arkadaşlarımıza yaratarak birbirleriyle eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Çoğunun da basketbol zekasının olduğunu düşünüyorum diye konuştu.

VELİLERİN DE YÜZÜ GÜLÜYOR

Çocuğunun basketbol antrenmanını seyretmek için Mevlana Toplum Bilim Merkezi'ne gelen Güneş Yıldız, Derneğin faaliyetlerinden memnunuz. Çocuklarımız da biz de memnunuz. Onlar eğleniyor bizler de onları izlemeye geliyoruz. Cumartesi pazar haftada iki gün buraya geliyoruz. Benim iki oğlum birden burada basketbol oynuyor. Çocuklar buraya gelmeyi çok seviyor. Para sıkıntısı olan olmayan herkesin gelebileceği bir yer dedi.

Basketbol antrenmanını seyretmeye gelen bir diğer veli Necla Ardahan ise, Çocuklarımız güzel şeyler öğreniyor, bilgileniyor. Hocamız bize sporla ilgili bilgiler veriyor. Çocuklarımızın yapmakta zorlandığı hareketleri hocamızın yönlendirmesiyle daha rahat yaptığını görüyoruz. Hafta sonunu iple çekiyorlar. Hocamızdan da bize bu fırsatı yaratan dernekten de çok memnunuz. Mahalle Biz Derneği her türlü etkinliklerle iç içe olmamızı sağlıyor, çok güzel ilgileniyorlar. Arkadaş ortamlarından duyduk basketbol eğitiminin verildiğini ve hemen kayıt yaptırdık diye konuştu.

'HAFTA SONUNU ZOR BEKLİYORUM'

Şehit Teğmen Murat Hasan Türk İlkokulu'nda okuyan 9 yaşındaki Yusuf Efe Yıldız, Burada basketbol oynuyorum, çok eğleniyorum. Buraya gelmeyi çok seviyorum. Arkadaşlarımla oynuyorum. Hoca bize top atınca alamayan yanıyor, o oyunu oynuyoruz. Burada çok eğleniyorum dedi.

Basketbol oynamak için Toplum Bilim Merkezi'ne gelen 10 yaşındaki Rabia Adakarasu, Basketbol oynuyoruz, çok eğleniyoruz. Basket atamayınca bazı arkadaşlarımız ağlıyor. Ben buraya gelmeyi çok seviyorum. Hafta sonunun gelmesini zor bekliyorum, çabuk gelsin istiyorum. Çünkü hem arkadaşlarımı çok seviyorum hem de burada oyunlar oynayarak birlikte vakit geçiriyoruz diye konuştu.

Şehit Erkan Er Ortaokulu'nda okuyan Berk Aktaş (10) ise, Önceden basketbol oynamıyordum şimdi her hafta sonu cumartesi- pazar buraya geliyoruz. Basketbol oynamak benim için çok güzel. Büyüyünce de basketbolcu olmak istiyorum dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

basketbol İzmir Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title