Haberler

İstanbul Üniversitesi şair ve yazar Sezai Karakoç'a fahri doktora unvanı verdi

Güncelleme:

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Türk edebiyatının önemli isimlerinden Sezai Karakoç'a fahri doktora unvanı verdi.

İÜ Rektörlük Doktora Salonu'nda düzenlenen "Sezai Karakoç'a Saygı" programında, "Diriliş Eri Sezai Karakoç" başlıklı kısa film gösterildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, burada yaptığı konuşmada, Karakoç'u anlamak için ülküsünü ve politikasını birlikte değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Karakoç'un büyük bir fikir savunucusu olduğunu, bunu bir edebiyat formülü üzerinde gerçekleştirdiğini belirten Kalın, Karakoç'un her büyük sanat eserinin arkasında bir büyük fikrin barındığını anlattı.

Kalın, Karakoç'taki en önemli ifadenin kendisinin eserlerinde ortaya koyduğu "diriliş" düşüncesi olduğunu kaydederek, "Burada tabii 'diriliş' kelimesinin kavramının merkeze alınması, gelenekle olan dinamik bağını da ortaya koymaktadır. Zira Karakoç'un hem fikrinde hem politikasında gelenekle ilişki kopartılmamış ama gelenek asla tekrarlanması gereken, olduğu gibi aktarılması gereken bir yapı olarak da telakki edilmemiş. Bu dinamik canlı ilişkiyi kurabilmek de Karakoç'un bizim düşünce ve sanat dünyamıza kazandırdığı önemli bakış açılarından bir tanesidir." dedi.

Karakoç'un "diriliş" kelimesini geleneklerine bağlı şekilde çağının diliyle anlattığına değinen Kalın, bunun aynı zamanda bir uyanış, çağrı, itiraz ve isyan olduğu ifade etti.

Karakoç'un hayatıyla, şahsiyetiyle, sanatıyla, mesleğine bağlılığıyla ve dünyaya çağrısıyla örnek bir kişilik olduğunu dile getiren Kalın, "Bu fahri doktora programının tebliğ edilmesinin, inşallah Sezai Bey'in eserlerini, hem mefkuresinin hem politikasının tekrar okunmasına, tekrar tekrar incelenmesine, hakkında daha yeni çalışmalar yapılmasına vesile olmasını diliyorum. Bu vesileyle kendisine sağlıklı, uzun ömürler diliyorum." diye konuştu.

İÜ Rektörü Mahmut Ak ise Karakoç'un hayatını anlatarak, " İstanbul Üniversitesi olarak Türk şiirine ve düşünce hayatına yaptığı katkılar dolayısıyla Sezai Karakoç'a fahri doktora payesini vermekten şeref duyduğumuzu belirtmek isterim." dedi.

Prof. Dr. Ak, konuşmasının ardından bir soru üzerine, programa katılamayan Karakoç'a fahri doktora belgesinin evinde takdim edildiğini dile getirdi.

Eski bakanlardan Nabi Avcı ile İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz'ın da katıldığı programda, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi, Karakoç'a fahri doktora unvanı verilmesinin nedenlerini anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Üniversitesi İstanbul Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title