Haberler

İstanbul Finans Zirvesi

AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turhan, nereden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin terörün her türlüsüne karşı olduklarını belirterek, "Terör, hiçbir zaman amacına ulaşamayacak" dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turhan, nereden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin terörün her türlüsüne karşı olduklarını belirterek, "Terör, hiçbir zaman amacına ulaşamayacak" dedi.

6. İstanbul Finans Zirvesi'nin (IFS) ilk günkü kapanış konuşmasını gerçekleştiren Turhan, terör belasının en acımasız, vahşi ve saldırgan yüzüyle karşı karşıya olunduğunu, iki günde çok sayıda şehit verildiğini söyledi.

Şehitlerin hiçbir zaman ölmeyeceğine inandıklarını ifade eden Turhan, ancak ayrılığın ve yaşanan trajedinin herkesi derinden üzdüğünü vurguladı.

Şehitlerin yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Emniyet camiasına ve millete taziyelerini ileten Turhan, bu etkinliği gerçekleştirmelerinin son derece önemli olduğunu aktardı.

İbrahim Turhan, "Nasıl Gazi Mustafa Kemal, İstiklal Savaşı'nın henüz tamamlanmadığı, İzmir'in kurtuluşundan kısa süre sonra, Cumhuriyet kurulmadığı dönemde İzmir İktisat Kongresi'ni düzenleyerek bu konunun önemine işaret etmişse, bizim de terörün amacına ulaşamadığı ve ulaşamayacağını bütün dünyaya ilan etmek noktasında bugün burada İstanbul Finans Zirvesi'nde bulunmamız bence gerçekten önemlidir" diye konuştu.

Nereden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin terörün her türlüsüne karşı olduklarını dile getiren Turhan, "Terör, hiçbir zaman amacına ulaşamayacak. Hele hele bin yıldır bu topraklarda tasada, kıvançta, kederde bir ve beraber olmuş milleti bölmeyi, birbirine düşürmeyi asla başaramayacak" dedi.

"2008 krizinin bu kadar süreceğini kimse tahmin etmemişti"

Turhan, 2008'de başlayan krize değinerek, "Kriz başladığından beri 7 yıl geçti. Aşağı yukarı bugünlerdeydi, eylülün ortalarındaydı. Kriz başladığında kimse etkilerinin 7 yıl boyunca bu kadar kalıcı olacağını tahmin etmemişti. Geçmişte defalarca olduğu gibi finansal piyasalarda başgösteren çalkantının birkaç yıl içinde etkisini kaybetmesini bekliyordu çoğunluk" ifadesini kullandı.

O günden bugüne defalarca umutlandıklarını, ekonomilerin toparlandığını, finansal piyasaların sükunet bulduğunu, hatta yukarıya döndüğünü düşündükleri çok zaman olduğunu dile getiren Turhan, "Ancak her seferinde kısa bir süre sonra finansal piyasalarda gördüğümüz olumlu görünüm sona erdi. Ekonomilerde başladığını düşündüğümüz toparlanmalar çok kısa süreli oldu ve ekonominin geneline yayılmadı" şeklinde konuştu.

Turhan, birbiriyle çelişen, ters düşen, politika yapıcıları bile zaman zaman ciddi zorlukta bırakan bir veri karmaşasıyla karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

İbrahim Turhan, iş gücü piyasasına ilişkin gelen bir verinin bir anda büyük umut havası oluştururken, kısa süre sonra aynı iş gücü piyasasına ilişkin istihdamın çok az sektörde yoğunlaştığını ve endüstrilerin büyük bir kısmında gerçek manada iş gücü kaybı yaşandığını gösteren bir verinin karşılarına çıkabildiğini aktardı.

"Fed'in QE4'ü gündeme alması hiç uzak bir ihtimal değil"

Albert Einstein'ın "Aynı şeyleri tekrar tekrar yaparak, farklı şeyler beklemek ahmaklıktır" sözüne atıfta bulunan Turhan, şunları söyledi:

"Parasal genişlemenin ilk ayağı QE1, QE2 ve QE3... Ben eminim ki ABD Merkez Bankası (Fed) yanlış bir karar verip, zamanından önce ve hızlı bir parasal sıkılaşma yapmak mecburiyetinde kalırsa ki böyle bir durum ancak geçmişte kendilerini çok bağladıkları için olabilir, böyle bir durumda tıpkı 2008'de Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) içine düştüğü durum gibi ciddi bir itibar sorunu yaşamaları ve QE4'ü gündeme almaları hiç uzak bir ihtimal değil. Ama bunların bir çözüm olamayacağını artık anlamamız lazım."

Özellikle gelişmiş ekonomilerin, faizlerin aşırı derecede düşük seviyelerde bulunmasından rahatsız olduğuna işaret eden Turhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Faizleri yükseltmek istiyoruz ama geçmişte defalarca örneğini gördük; faizleri para politikası kanalıyla yükseltmeye yönelik her teşebbüs, en ufak bir ima bile dünyada müthiş bir çalkantı ve dalgalanma yaratıyor. Çünkü likidite çok fazla, pozisyonlar çok büyük, varlık sınıfları arasındaki kovaryans çok yüksek ve finansal kuruluşlar arasındaki iç içe geçmiş yapı son derece yüksek riskler getiriyor."

Zirve yarın devam edecek

Bu yıl "Düşük Büyüme ve Düşük Faiz Ortamında Yol Almak" temasıyla 6. kez düzenlenen IFS'nin ilk günü, İbrahim Turhan'ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Açılış konuşmalarını Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, IFS Danışma Kurulu Başkanı Murat Yülek, Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan ve Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bostan'ın yaptığı zirvede, 7 ayrı oturum gerçekleştirildi.

Özel mülakatların da yapıldığı oturumlarda, bankacılık, para politikaları, finansal ortamlar gibi konular ele alındı.

Zirve, yarın da devam edecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Finans Zirvesi Borsa İstanbul İbrahim Turhan Ak Parti Ekonomi Haberler

title