Haberler

İş Dünyası İçin Tehditler ve Fırsatlar Kongresi Başladı

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan "İş Dünyası için Tehditler ve Fırsatlar" kongresi, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde bugün başladı.

Verilen bilgiye göre "Ekonominin can damarı olan sanayi ve üretim durabilir mi" sorusunun tartışıldığı kongrenin ilk gününde, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi Başkanı Björn Stigson, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Turgut Yıldız, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Dr. Erdal Karamercan ve DPT Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Akça, birer konuşma yaptı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Turgut Yıldız, tüm sektörlerde Sürdürülebilir Kalkınma kriterlerinin hem iş dünyasında hem devlet politikalarında yer almasının artık kaçınılmaz olduğunu belirtti. Geleceğe ait hazırlıklarını yapmayan, sadece günü kurtarma mantığıyla hareket eden şirketlerin varlığını sürdürmesinin mümkün olmayacağına dikkat çeken Yıldız, "Çevre atıkları sorununu çözmeyen, üretim süreçlerinde verimlilik yaratmayan, topluma yararlı çalışmalarda bulunmayan, şeffaf olmayan, personelini gözetmeyen şirketlerin ekonomik krizlerden olumsuz etkilenmesinin, bu alanlarda yatırım ve çalışma yapan şirketlere göre çok daha fazla olacağı kesindir" dedi. Sanayileşmenin getirdiği iklim değişikliğinin dünya ekonomilerini doğrudan tehdit ettiğini vurgulayan Yıldız, kongrede tartışılan "sanayi ve üretim durabilir mi" sorusunun önemine dikkat çekti. Yıldız, kongrenin önemli başlıklarını; iklim değişikliği çalışmaları, Türk iş dünyasının entegrasyonu, hükümetlerle işbirliği alanları, Karbon Ticareti, AB üyelik sürecinde alternatif enerjiler, enerji verimliliği, su ve ekosistemler, su senaryoları ve iş dünyasına etkileri olarak sıraladı.

Açılış konuşmasının ardından sözü alan Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Dr. Erdal Karamercan da, binalardaki enerji verimliliği konusuna dikkat çekti. OECD verilerine göre, dünyada enerji tüketiminin yüzde 40'ının binalardan kaynaklandığını vurgulayan Karamercan, "Bu gereksinimin 2002-2025 yılları arasında yüzde 45 artması bekleniyor. Bu trend değiştirilemezse, karbon salınımında da 2050 yılına değin yüzde 92 boyutunda akut bir artış öngörülmektedir. Bu gerçekler ışığında WBCSD tarafından oluşturulan "Binalarda Enerji Verimliliği" projesinin ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Proje ile 2050 yılına kadar, "0" enerji tüketen ve "0" karbon gazı üreten yeni binaların inşa edilmesi hedefleniyor" dedi. Karamercan, "sertifikalı yeşil binaların" tasarım ve inşasında ortaya çıkacak cüzi maliyet artışına karşın, binanın ömrü süresinde çok daha büyük bir tasarruf sağlandığına da dikkat çekti.

Konuşmasında, Eczacıbaşı Topluluğu'nun sürdürülebilir rekabet konusundaki yaklaşımına da değinen Karamercan, "Topluluğumuzun değerini ve sürdürülebilir rekabet gücünü artırmak için, ürün, hizmet, marka, faaliyet alanı, iş süreçleri ve teknoloji kullanımına yönelik inovasyon çalışmaları ile sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin yarattığı katma değerden yararlanmak, "Topluluk Stratejik Planımızın" temel öğelerindendir. İnanıyoruz ki, sürdürülebilir kalkınmanın değerleri pazar mekanizmaları içine entegre edilebilir, kuruluşlar toplumsal ve çevresel tehditlere yanıt verebilecek biçimde yönetilebilirse, gelecek nesillere sürdürülebilir bir yaşam sunabiliriz" dedi.

Kongrenin önemli konuşmacılarından Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi Başkanı Björn Stigson ise, küresel iş dünyasının iklim değişikliği çalışmalarından örnekler vererek, 'İş Dünyasının konuya entegre olmadığı hiçbir ortamda başarının mümkün olmadığını' belirterek, Türk iş dünyasının çalışmalara nasıl entegre olabileceği hakkında önemli ipuçları verdi.

İklim değişikliği etkisini en aza indirgemek için emisyon oranlarının 2050 yılı itibari ile yüzde 60 - yüzde 80 arası daha azaltılmış olması gerekliliğini vurgulayan Stigson, 2050 yılında dünyanın bugün gözüktüğünden çok daha farklı olacağını ve bu değişimin yaşam şekli, tüketim alışkanlıkları ve altyapıdaki değişiklikler nedeni ile iş dünyası üzerindeki etkisinin de bugünden üzerinde ciddiyetle çalışılması gereken hayati bir görev olduğunu kaydetti. Dünya ekosistemlerinin, kaynaklar konusunda alarma geçtiğini belirten Stigson, "Şuna inanıyoruz ki, iş dünyasının esas amacı sürekli gelişen ürün ve hizmetleri gittikçe artan sayıda insana satın alabilecekleri fiyattan ulaştırmaktır. Dünyanın çevresel ve sosyal temel zorluklarını göğüsleyecek şekilde mal ve hizmet sağlayan ve yeni tüketicilere ulaşabilen şirketler, öncü olacaklardır. Bu anlamda iş dünyasının bu alandaki rolüne olan dikkat artıyor, çünkü teknoloji ve yenilikçi piyasa yaklaşımları hayati önem taşıyor" dedi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, kongrenin ikinci gününe katılarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük sürdürülebilir kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) hakkındaki düşüncelerini iş dünyası ile paylaşacak.

(SŞ-SŞ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title