Haberler

İran ve Türkiye'de Çağdaş Felsefe Paneli

Türkiye Felsefe Derneği Başkanı Prof.Dr. Ahmet İnam, "Hedefimiz, Türkiye'de yapılan felsefe faaliyetlerinin sahasını genişletmek, kadim bir kültür olan İran kültürü ve tecrübelerinden faydalanarak kendi felsefi araştırmalarımızı zenginleştirmektir" dedi.

Tahran'da Yunus Emre Kültür Merkezi ve İran Hikmet ve Felsefe Kurumu tarafından "İran ve Türkiye'de Çağdaş Felsefe Paneli" düzenlendi.

AA muhabirine konuşan İnam, iki ülke arasında bu tür ilmi ve kültürel temasların faydalı olacağını düşündüğünü belirterek, "Hedefimiz, Türkiye'de yapılan felsefe faaliyetlerinin sahasını genişletmek, kadim bir kültür olan İran kültürü ve tecrübelerinden faydalanarak kendi felsefi araştırmalarımızı zenginleştirmektir. Elbette bu çalışmaların devamını isteriz. Çünkü hem İran, hem de Türkiye için bu temasın her iki taraf için çok faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.

Panelistlerden Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Kenan Gürsoy, böyle bir münasebetle İran'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Gürsoy şöyle konuştu:

"Böyle bir münasebetle İran'da bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Çünkü bizler, geçmişte sanattan felsefeye, tasavvuf ve irfani hayata dair birlikte fevkalade yüksek seviyede ilmi çalışmalar gerçekleştirmiş iki milletiz. Bu iki milletin felsefecilerinin bir araya gelmemeleri kabul edilemez. Mutlaka birlikte olmak gerekir. İki kültürün, edebiyatın, sanatın bir bütün olduğunu düşünerek, felsefenin de bu bütünlüğün bir parçası olduğunda ısrar ederek, 'acaba tasavvuf dediğimiz irfan geleneklerimizle felsefe arasında nasıl bir ilişki kurabiliriz' bunun tekrardan düşünülmesi adına bir şeyler yapmak gerekir."

Gürsoy, "Çağdaş felsefe problemleriyle bizim kadim geleneklerimiz arasında bir ilişki kurulabilirse belki çok daha zengin bir ufukta, batı dünyasıyla da doğu dünyasıyla da iletişim kurabilecek ve felsefe adına bunları tekrardan dile getirebileceğiz" ifadelerini kullandı.

İran ile aynı konuda bütünleşmek, bir araya gelerek diyaloglar kurmanın fevkalade ilginç olabileceğini belirten Gürsoy, "Çünkü onlarda geçmişte olduğu gibi bizim gibi bir irfan geleneği üzerinden kendi tefekkür ve felsefelerini oluşturuyorlar, oluşturmuşlar. O zaman bir üst dil olan felsefede bu diyaloğu bütün dünyaya açık bir biçimde gerçekleştirmek, dünyaya eskiden olduğu gibi yüksek verimler kazandırabilmek demektir. Bu toplantı buna vesile oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Ortak çalışmalar devam edecek"

Atatürk Üniversitesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Utku da açıklamasında, "Kadim müşterek geleneğin iki varisi olan İran ve Türkiye kültürünün felsefe alanında Yunus Emre Enstitüsü ve İran Felsefe Enstitüsü'nün çabalarıyla bir araya gelmesi, felsefenin güncel sorunları olduğu kadar ortak geleneğin nasıl tevarüs edileceği konusunda bizim için çok anlamlı ve açıklayıcı oldu. Bundan sonra da bu tip ortak çalışmaların devam edeceğini düşünüyoruz. Bu alanda planlamalar yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bir gün sürecek programa katılan panelistler arasında, İran Felsefe ve Hikmet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Abdulhüseyin Hosropanah, Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal, Prof. Dr. İbrahim Dinani, Prof. Dr. Ziya Muvahhid ve Prof. Dr. Ali Asgar Muslih de yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Kenan Gürsoy Ahmet İnam Türkiye İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title