Haberler

İngiliz Hükümetinden Libyalı Belhaj'a Özür

İngiliz hükümeti, Tayland'dan kaçırılarak Libya'ya teslim edilen ve Kaddafi subaylarınca uzun yıllar işkenceye maruz kalan Libyalı Abdulhakim Belhaj'dan özür dilendiğini bildirdi.

İngiltere, MI6, CIA ve Libya istihbaratının ortak çalışması sonucu eşi Fatma Boudchar ile birlikte 2004 yılında Tayland'dan kaçırılarak Libya'ya teslim edilen ve Kaddafi subaylarınca uzun yıllar işkenceye maruz kalan Libyalı Abdul Hakim Belhaj'ın açtığı dava ile karışmıştı. İngiltere, Belhaj'ın kaçırılması ve işkenceye maruz kalmasında İngiliz ajanların rolü nedeniyle özür diledi. İngiltere Başbakanı Teresa May, Belhaj ve ailesine gönderdiği mesajda "İngiliz hükümetinin tutuklanmanızda, teslim edilmenizde ve sıkıntılı günler geçirmenizde payının olduğunu itiraf ederek hükümetim adına özür dilerim" ifadelerini kullandı. Mesajda, "İngiltere hükümeti sizinle ilgili bilgileri uluslararası partnerleri ile paylaştı. Sizin mağdur edilme riskinizi azaltmak için daha fazlasını yapmalıydık. Bunun bizim tarafımızdan bir başarısızlık olduğunu kabul diyoruz" denildi.

Belhaj ise avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Başbakanın özrünü memnuniyetle karşılıyor ve kabul ediyorum. Başbakan ve Başsavcıya teşekkürlerimi ve iyi dileklerimi sunuyorum" açıklamasını yaptı.

Abdul Hakim Belhaj, eşi Fatma Boudchar ile birlikte 2004 yılında Tayland'dan kaçırılarak Libya'ya teslim edilmişti. Belhaj ve eşi teslim edilmelerinin ardından uzun yıllar Kaddafi subaylarınca işkenceye maruz kalmıştı. İşkence sırasında hamile olan Fatma Boudchar, oğlunu dünyaya getirmeden serbest bırakılmış, Belhaj ise 6 yıl boyunca işkenceye maruz kalmıştı.

Belhaj, Kaddafi yönetiminin yıkılışı ile birlikte İngiliz hükümetine karşı bir dava açmıştı. İngiliz istihbaratının gerçekleştirdiği operasyon, en çok tartışılan operasyonlardan biri olmuştu. - TRABLUS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kaddafi Tayland Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title